Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στα Βρασνά – «Εν κρυπτώ» συμφωνία με ξενοδοχεία

Η καταγγελία του δημάρχου στο TyposThes και η απάντηση του ΔΟΜ

Του Γιώργου Καλλίνη

Τα επεισόδια στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά μια έκρηξη αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην φιλοξενία προσφύγων σε τοπικά ξενοδοχείων ήταν μια από τις λίγες φορές που οι αντιδράσεις των κατοίκων πήρε τόσο βίαια τροπή.

Οι ευθύνες για το αλαλούμ που προκλήθηκε, τον κακό συντονισμό και την αδυναμία πρόβλεψης αυτών των αντιδράσεων είναι νωρίς ακόμη για να αποδοθούν, όμως μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν λειτούργησε καλά ούτε ο κρατικός μηχανισμός, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες που αναλαμβάνουν το βάρος της μετακίνησης και φιλοξενίας των προσφύγων.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας εξηγεί στο TyposThes πως ξεκίνησε η ιστορία με τη φιλοξενία προσφύγων στα Βρασνά: «Από πέρσι τον Νοέμβριο, 30 ενοικιαστές δωματίων είχαν συμφωνήσει με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να φιλοξενήσουν 1300 πρόσφυγες μέχρι τον Απρίλιο. Όμως, περίπου 250 πρόσφυγες παρέμειναν μέχρι σήμερα και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην τουριστική κίνηση της περιοχής και στα γύρω ξενοδοχεία».

«Φέτος, υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα έρθουν νέοι πρόσφυγες, αλλά ο δήμος και η τοπική κοινωνία δεν ήξερε τίποτα. Εμείς το μάθαμε την Τρίτη το πρωί ότι θα έρθουν μέχρι το βράδυ λεωφορεία από τα… ΜΜΕ, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση. Όλες οι κινήσεις και οι συμφωνίες με τους ξενοδόχους έγιναν εν κρυπτώ. Εμείς, ως δήμος, είχαμε επανειλημμένως ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες. Φούντωσε η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και γίναμε μάρτυρες μια πολύ έντονης διαμαρτυρίας», ολοκλήρωσε ο κ. Λιαμάς. 

«Στις τρεις δομές του δήμου έχουμε ήδη 2.000 πρόσφυγες, όσους έχει όλη η Πελοπόννησος. Πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι η κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται αναλογικά και ισομερώς σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο κ.Λιάμας, προσθέτοντας πως είχε ενημερώσει τους φορείς για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την πλευρά των κατοίκων.

«Έλεγα ότι ο κόσμος είναι ξεσηκωμένος. Ότι καλούν με μεγάφωνα σε κινητοποιήσεις και δεν θα δεχτούν επιπλέον πρόσφυγες στην περιοχή. Όλα τα μηνύματα όμως που στέλναμε δεν τα άκουγαν. Δεν εξέτασαν ότι η περιοχή μας δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον αριθμό προσφύγων» πρόσθεσε ο κ.Λιάμας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλβης, οι κρατικές δομές του δήμου (αστυνομία, Κέντρο Υγείας και μετακινήσεις) είναι ήδη επιβαρυμένες, ενώ "πλήγμα" υπέστη και ο τουρισμός, καθώς εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προσφύγων, σημειώθηκαν ακυρώσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων και πτώση στις τιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Κερδίσαμε μετά από μακρύ αγώνα την πρώτη μάχη και ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων και Καταλυμματιών Ασπροβάλτας και Βρασνών, Δημήτρης Φραντζής μιλώντας σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στα Βρασνά.

 

ΔΟΜ: «Δεν είναι δική μας η ευθύνη να ενημερώσουμε το δήμο»

Καμία ευθύνη δεν αναλαμβάνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τις ακραίες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα Βρασνά το βράδυ της Τρίτης, καθώς όπως αναφέρει ήταν έναν μεμονωμένο περιστατικό και οι συμφωνίες μεταξύ του οργανισμού και των ξενοδόχων είναι ιδιωτικές.

«Το πρόγραμμα Filoxenia, το οποίο λειτουργεί με διαγωνισμό μέσα από τον ΟΗΕ και χρηματοδοτείται από την ΕΕ κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές, μισθώνει ξενοδοχεία και προσφέρει προσωπικό και υπηρεσίες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα Βρασνά από το 2018 είχαν φιλοξενήσει πρόσφυγες και φέτος με τη σύμφωνη γνώμη των ξενοδόχων θα φιλοξενούνταν εκ νέου ένας αριθμός προσφύγων», εξήγησε στο TyposThes η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ, Χριστίνα Νικολαΐδου.

«Ο ΔΟΜ δεν έχει καμία ευθύνη να ενημερώσει την τοπική κοινωνία, από τη στιγμή που ισχύουν ιδιωτικές συμβάσεις με τους ξενοδόχους, παρότι φυσικά υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με το δήμο. Το υπουργείο είναι πάντα ενήμερο για τις κινήσεις των προσφύγων, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και όλα γίνονται σε άψογη συνεργασία με τις αρχές. Δεν μας έχει ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, ήταν μια πρωτόγνωρη αντίδραση», ολοκλήρωσε η κ. Νικολαΐδου. Αυτή είναι ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΟΜ:

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τα βίαια περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Βρασνών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μερίδα του τοπικού πληθυσμού αντέδρασε στην μεταφορά ευάλωτων μεταναστών, από το νησί της Σάμου σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών μέχρι και σήμερα,  η στάση που έχει επιδείξει η Ελλάδα απέναντι στους μετανάστες έχει υπάρξει αξιοσημείωτη. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραδειγμάτων ειλικρινούς αλληλεγγύης και σεβασμού προς τους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, τόσο από την ελληνική κοινωνία συνολικά όσο και από τοπικές κοινότητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο ΔΟΜ αξιολογεί τα χθεσινοβραδινά γεγονότα ως μεμονωμένα περιστατικά και καλεί το σύνολο των κυβερνητικών και των μη κυβερνητικών φορέων να συνεργαστούν, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

brasna-prosfyges.jpg

Το επεισοδιακό βράδυ

Επεισοδιακό ήταν το βράδυ της Τρίτης στα Βρασνά της Θεσσαλονίκης, καθώς κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση προσφύγων σε τοπικά ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για συνολικά 9 λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν περίπου 400 άτομα.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και προσπάθησαν να εμποδίσουν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες από το να φτάσουν στο σημείο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί κάτοικοι προσπάθησαν να κλείσουν τους δρόμους προκειμένου να μην περάσουν τα λεωφορεία, τα οποία εν τέλει και με τη βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων που βρέθηκαν στο σημείο, κατάφεραν νωρίς τα ξημερώματα να φτάσουν στα ξενοδοχεία της περιοχής στα οποία επρόκειτο να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, παρά το γεγονός ότι είχαν υπογραφεί συμβάσεις για την παραμονή των προσφύγων σε αυτά, είχαν κλείσει τα ξενοδοχεία τους και δεν βρίσκονταν στο σημείο για να τα ανοίξουν (ενδεχομένως φοβούμενοι και τις αντιδράσεις των κατοίκων).

Έτσι, τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες έφυγαν από την περιοχή και πήγαν στα Μάλγαρα όπου παρέμειναν μέχρι χθες το πρωί. Χθες το βράδυ τελικά, οι πρόσφυγες έφτασαν στην Βόρεια Εύβοια.

 

Στη Βόρεια Εύβοια τελικά οι πρόσφυγες

Σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια μεταφέρθηκαν τελικά οι περίπου 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, οι οποίοι χτες είχαν ως προορισμό τα Βρασνά του δήμου Βόλβης, αλλά δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων.

Χθες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ