Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σ - K

Οδηγός διασκέδασης από το TyposThes

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η πόλη γιορτάζει αυτό το τριήμερο με τις εορταστικές εκδηλώσεις των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, αλλά και για την γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Εκθέσεις για τον Άγιο Δημήτριο, παρελάσεις (μαθητική την Κυριακή και στρατιωτική τη Δευτέρα) έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Σ-Κ. Το TyposThes επέλεξε μερικές από τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας και σας τις προτείνει. Η επιλογή δική σας!

 

 

Εορτασμός εθνικών επετείων

26ης Οκτωβρίου 1912 και 28ης Οκτωβρίου

στρατιωτικη-παρελαση-θεσσαλονικη.jpg

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, που θα πραγματοποιηθούν και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, ανάλογη της σημασίας των επετείων αυτών με τη συμμετοχή σπουδαστών, μαθητών και συλλόγων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ανακοινώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για 26/10 έχουν προγραμματιστεί:

Στις 08.00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στο Λευκό Πύργο παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.

Ώρα 11.00 θα γίνει η Επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1912) και της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Στις 18.30 Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου θα πραγματοποιηθεί ο Επίσημος Εορτασμός  της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 107ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ‘40 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την τελετή θα ανοίξει η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού. Θα ακολουθήσουν η προσφώνηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου με θέμα «1940: Η Άρνηση ως Πρόγραμμα Εθνικής Ανάτασης».

Στη συνέχεια, στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Ορχήστρα και η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το μουσικό έργο του Βασίλη Τενίδη «Εισαγωγή 1940, Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο». Την Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Η τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί με τον Εθνικό Ύμνο από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, συνοδεία της Ορχήστρας του ΑΠΘ.

Για την Κυριακή 27 Οκτώβρη στις 10 το πρωί θα γίνει Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Στις 11 θα ακολουθήσει η μαθητική παρέλαση παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών. Στις 12.30 θα γίνει στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.

Την ίδια ώρα θα γίνει η Έναρξη στεφανιοδρομίας από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων του Δ.Δ. Γέφυρας με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Οι δρομείς αναμένεται να αφιχθούν στην πόλη περί τις 2 το μεσημέρι. Τότε θα γίνει και Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.

Η στρατιωτική παρέλαση θα γίνει στις 11 το πρωί τη Δευτέρα.

 

 

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη

4f2.jpg

Πλοία του Στόλου θα καταπλεύσουν στο λιμάνια της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να τα  επισκεφθεί, με την ευκαιρία  των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, στη Θεσσαλονίκη θα καταπλεύσουν τα αρματαγωγά ΙΚΑΡΙΑ και ΡΟΔΟΣ καθώς και η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ. Οι ώρες του επισκεπτηρίου έχουν ως εξής:

Σάββατο 26  Οκτωβρίου 2019: από 9:00 έως 18:00

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019: από 9:00 έως 17:00.

 

 

 

Κρητικά προϊόντα στη ΔΕΘ

84i_deth_3.jpg

Η έκθεση ''Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση - Τοπικά Προϊόντα & Γεύσεις Ελλάδας'' θα βρίσκεται για εννέα ημέρες στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 12, με χιλιάδες εκλεκτά, τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και ένα καθημερινό, εξαιρετικά δυνατό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, στις 19:00 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Και σε αυτήν τη διοργάνωση, παραγωγοί από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αττική, Αργολίδα, Αρκαδία, Βοιωτία, Θεσσαλονίκη, Καλάβρυτα, Καστοριά, Κιλκίς, Κόρινθος, Λακωνία, Λάρισα, Νίσυρο, Πάτρα, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Φθιώτιδα, Χαλκίδα και όχι μόνο θα παρουσιάσουν στους χιλιάδες επισκέπτες, τη μεγάλη ποικιλία των αγνών, τοπικών προϊόντων τους.

Έως 3/11 ώρες 10.0-21.00 και με ελεύθερη είσοδο.

 

«Φιλίας Δώρα Ι» και «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής» στο Τελλόγλειο

telogleio.jpg

Με την τιμητική παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου εγκαινιάζονται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 18.00, οι δύο μεγάλες εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. «Φιλίας Δώρα Ι» και «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής».

Η πρώτη περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα (περίπου 60 δωρεές), πολλά από αυτά ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά, αλλά και ποικίλα αντικείμενα και μορφές τέχνης που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για μια έκθεση που γίνεται από το Τελλόγλειο για να τιμήσει τους δωρητές-ευεργέτες του, μιας και πλησιάζει η επέτειος των εικοσάχρονων της λειτουργίας του. Θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2020.

Όσο για την «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής»; Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάζονται έργα των Β. Καλαϊτζή, Θ. Κοπριανού, Δ. Ζάχου, Α. Βανδέρα, Ο. Κασούμη, Δ. Λαΐου, Δ. Ρακογιάννη, Χ. Κερίδη, Θ. Τζανταρμά, Χ. Ζαπουνίδη, Π. Τεζαψίδη και Ν. Τσιμινά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του ψυχιάτρου-εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη αλλά και από τις συλλογές των ίδιων των δημιουργών.

 

ΣΤΑΣΗ στη Μπιενάλε

politismos_biennalearis_katsilakis.jpg

Με τον θεματικό άξονα ΣΤΑΣΗ και εικαστικά δρώμενα σε έξι διαφορετικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και σε έναν στην Αθήνα, με περισσότερους από 55 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τιμώμενο καλλιτέχνη τον Stelarc, και υπό την οργανωτική ματιά 11 επιμελητών πραγματοποιείται η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα είναι η πρώτη Μπιενάλε που πραγματοποιείται στην ομπρέλα του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-ΜΟΜus.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στους εξής χώρους: Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών), MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι), MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων, Θησείο, Αθήνα), Αλατζά Ιμαρέτ (Θεσσαλονίκη), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Enrique Iglesias στο Παλατάκι του ΠΑΟΚ

enrique_iglesias.jpg

О Enrique Iglesias έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της περιοδείας «All The Hits Live»!

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την εμβληματική φιγούρα της ποπ μουσικής από κοντά την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο PAOK Sports Arena (Ώρα Έναρξης: 20:00).

Ο Enrique Iglesias κατατάσσεται μεταξύ των πιο ισχυρών τραγουδιστών της σύγχρονης ποπ μουσικής.

"Bailamos", "Rhythm Divine" ή "Be With You" και οι τελευταίες επιτυχίες όπως: Duele El Corazon, Subeme La Radio, El Baño, Move To Miami ή το τελευταίο I Do not Dance (Without You) είναι στην κορυφή των δημοφιλέστερων charts σε όλο τον κόσμο.

Η περιοδεία του Enrique Iglesias “All The Hits Live” περιλαμβάνει ένα σύγχρονο stage και πολλά ειδικά εφέ με δυο σκηνές συνολικού εμβαδού 600m2, ένα φωτεινό τείχος LED των 500m², που σημαίνει δύο φορές περισσότερο φως και πυροτεχνικά εφέ.

Σημειώστε πως η παραγωγή έρχεται στη Θεσσαλονίκη με 9 φορτηγά, πριν από τις συναυλίες του Enrique στο Μιλάνο και την Μπρατισλάβα.

 

 

Παράταση για «Το παγκάκι»

pagaki2.jpg

Παράταση για «Το παγκάκι» στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) λόγω αυξημένης προσέλευσης κοινού! Το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη και την Φωτεινη Μπαξεβάνη θα παιχθεί και από 30/10 έως και 3/11.

Η υπόθεση; Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα πάρκο και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήσαν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη. Μία ιστορία που εγείρει ένα ιδιαίτερο σύγχρονο και βασανιστικό ερώτημα: μπορούν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν πραγματικά μαζί; Κι αν ναι, πώς θα μπορούν να το επιτύχουν, αν συνεχώς κρύβει ο ένας απ’ τον άλλον αυτό που πραγματικά είναι;

Σκηνοθεσία – Διασκευή - Διαμόρφωση χώρου: Γιώργος Κιμούλης.

Παραστάσεις: 16 έως 20/10, 23 έως 27/10, 30/10 έως 03/11, Ώρα 21.00. Το Σάββατο 02/11 απογευματινή 19.00 και βραδινή 21.15

Είσοδος:

 Είσοδος: 16€, 12€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.00-15.00 & 17.30-21.30, ticketplus.gr. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509, 2310846949.

 

 

Ο ραφτάκος των λέξεων στην Καλαμαριά

politismos_raftakos.jpg

Η θεατρική ομάδα "Μικρός Βορράς"  μετά από 30 sold out παραστάσεις παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τον "Ραφτάκο των Λέξεων", την ιστορία του θαυμαστού ήρωα του πολυβραβευμένου συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου από 27/10 στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Καλαμαριά (Μεταμορφώσεως 7).

Η υπόθεση; Σε μια μικρή πόλη, που ίσως να μοιάζει με τις υπόλοιπες, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο!

Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή αλλά χρησιμοποίει το μυστικό του, που δεν γνωρίζει κανείς παρά μόνο αυτός… τις λέξεις!

Τα χρόνια όμως περνάνε, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί την μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά. Κάποτε στην πόλη όμως πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να ζεσταθούν… όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον μοναδικό τους ράφτη!

Οι ηθοποιοί γίνονται ένα με τα παιδιά. Συστήνουν μουσικά όργανα, μαγεύουν με την αφήγησή τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χαρίζουν στους μικρούς θεατές μια παράσταση εμπειρία. Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό… ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες. Για την φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για την βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με αγάπη και μεράκι.

Εισιτήρια: 6 ευρώ. Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6981720981.

 

Δάκης- Μπίγαλης – Πωλίνα στη Θεσσαλονίκη

bigalis_dakis_polina_mylos_apothiki.jpg

Δάκης, Μπίγαλης και Πωλίνα την Κυριακή στον Μύλο (Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία) σε ένα party '80ς & '90ς! Βάλτε άνετα παπούτσια και ετοιμαστείτε για χορό! 

Ωρα προσέλευσης: 21:30. Ώρα έναρξης 22:30

Ταμείο: 15 ευρώ, Προπωληση: 10 ευρώ από Σάρωθρον, Cafe bar (Κατούνη 17,Λαδάδικα) και  Διώροφον Cafe bar (Κερασούντος 81, Καλαμαριά)

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 2310.510081, 6987221007. Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.

 

«Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» στο Λιμάνι

thessaloniki-oryktas.jpg

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 26/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει επίσημα την Έκθεση «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Η έκθεση έχει ως σκοπό να φέρει το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Παράλληλα με τα εκθέματα θα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του ΣΜΕ και εταιρειών μελών του στη Βόρεια Ελλάδα.

Διάρκεια: έως 31 Μαΐου 2020. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9.30-14.30 (επισκέψεις σχολείων περισσότερα στα τηλ 2310 227225 (Epi Direct), 2310 556189 (ΑΜΦΙΘ) και στο email: [email protected]), 17.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 - 15.00. Είσοδος δωρεάν.

 

Έκθεση για τον Άγιο Δημήτριο στο Δημαρχείο

politismos_agiosdimitris1.jpg

Ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της πόλης μας στις 26 Οκτωβρίου 2019, ώρα 12:30, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει και την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους» που διοργανώνει η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν περιλαμβάνονται απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική, κ.λπ. προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 44 απεικονίσεις από ένα σύνολο 150 θεμάτων, τα οποία στο σύνολο τους περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας, που είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας η οποία ολοκληρώθηκε το 2005 και αφορούσε στη σχέση του Αγ. Δημητρίου με την Αθωνική Πολιτεία.  

Διάρκεια: Σάββατο 26 Οκτωβρίου – Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00.

 

Έκθεση για τον Άγιο Δημήτριο και στο ΥΜΑΘ

ymath-dioikitirio.jpg

Έκθεση τέχνης  για τον Άγιο Δημήτριο διοργανώνει και το ΥΜΑΘ. Τίτλος της;  "Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη". 

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, για πρώτη φορά, θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν 55 έργα ζωγραφικής και χαρακτικά, 15 έργα μεταλλοτεχνίας και 3 έργα κεραμικής, όλα εμπνευσμένα από τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης.

 

Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα»

topika_paranomos-typos-1.jpg

Η έκθεση «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα» που θα φιλοξενείται μέχρι και 10 Νοέμβρη στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, θα ανοίξει από τις 26 Οκτώβρη τις πύλες της.

«Η έκθεση θα περιλαμβάνει 32 από τις σημαντικότερες εφημερίδες που εκδίδονταν μυστικά την περίοδο της Κατοχής», σχολίασε ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Όπως εξήγησε τότε «υπήρχαν περί τις 200 εφημερίδες που εκδίδονταν εκ των οποίων οι 58 τυπώνονταν στη Θεσσαλονίκη, με πιο σημαντική την Ελευθερία». Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης και του εορτασμού εν γένει στο να «γνωρίζουμε την Ιστορία μας και να βάλουμε τέλος στους νοσταλγούς του Χιτλερισμού και του Ναζισμού». «Η 30ή Οκτωβρίου είναι λαμπρή μέρα για τη Θεσσαλονίκη δεδομένου ότι στα τρεισήμισι χρόνια της χιτλερικής πανούκλας υπήρξαν χιλιάδες εκτελεσμένοι, δεκάδες χιλιάδες νεκροί από πείνα, από βασανιστήρια, εκατοντάδες χιλιάδες εκριζωμένοι από τις εστίες τους και βεβαίως οι 50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων του Γ’ Ράιχ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Λειτουργεί: 11.00-14.00 και 17.00-20.00 εκτός Δευτέρας.

 

“Η Εκάβη στο Χρόνο” στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης

Σε μια βραδιά μνήμης την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης , μας καλεί η θεατρική ομάδα G του  Γ’ Γυμνασίου Χορτιάτη, που θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες», συνδέοντάς τες με ποιητές του ολοκαυτώματος. Η «Εκάβη στο χρόνο» μέσα από την γραφή του Ευριπίδη και των σύγχρονών μας ποιητών. Η αρχαία πόλη του Κισσού πάνω στο βουνό του Χορτιάτη, η πρωτεύουσα των αρχαίων Θρακών, ήταν κατά μια ιστορική εκδοχή η γενέτειρα της πριγκίπισσας Εκάβης. Αυτή η Εκάβη, η δική μας Εκάβη, παντρεύτηκε τον Πρίαμο και έγινε βασίλισσα των Τρώων και μητέρα δεκαοκτώ παιδιών.

Σύμβολο κάθε χαμένου βασιλείου που μπορεί να είναι το σπίτι ή η πατρίδα του καθενός, η τρωαδίτισσα βασίλισσα αναμετρήθηκε με όλα τα δεινά του πολέμου.

Η κόρη της η Κασσάνδρα, ιέρεια παρθένα, έγινε σύμβολο βιασμού και ιεροσυλίας. Με το χάρισμα της προφητείας προειδοποίησε για τα δεινά με τις προφητείες της, αλλά δεν εισακούστηκε από κανέναν.

Στη γυναίκα του Έκτορα, την Ανδρομάχη, σύμβολο συζυγικής πίστης, μητριαρχικής αφοσίωσης και αξιοπρέπειας των ηττημένων, της έλαχε να γίνει το διαχρονικό σύμβολο της χαροκαμένης μάνας που μέσα από τα χέρια της παίρνουν και σκοτώνουν το παιδί της …

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, η τραγωδία που ανάγεται σε μοναδικό σύμβολο ειρήνης, ζουν και ξαναζούν σε κάθε πόλεμο. Χιλιάδες χρόνια μετά ενσαρκώνονται οι ηρωίδες της στο μαρτυρικό Χορτιάτη του ’44. Η Εκάβη ξαναγυρνάει με τον πιο σκληρό τρόπο στην γενέτειρα της. Δεκάδες γυναίκες θα βιώσουν την βία του πολέμου και θα ενσαρκώσουν παρά την θέλησή τους μια Εκάβη, μια Κασσάνδρα ή μια Ανδρομάχη.

Την παράσταση «η Εκάβη στο χρόνο» προετοίμασε το Γ’ Γυμνάσιο Χορτιάτη για τη συμμετοχή του τις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την σφαγή της 2ας Σεπτεμβρίου 1944 στο Χορτιάτη.

 

 

 

«Ένα μπισκότο για τον Καρκίνο του Μαστού"

melisoula.jpg

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το MeliSoula.gr διοργανώνει καμπάνια ενίσχυσης του Συλλόγου ΑΕΛΙΑ για τον Καρκίνο του Μαστού. Για να δημιουργήσουμε, για να μοιραστούμε, για να βάλουμε το λιθαράκι μας σε μια δράση γεμάτη αγάπη και στήριξη.

Η Μελίνα Χατζηπαντελή φτιάχνει μπισκότα με θέμα τον Καρκίνο του Μαστού και μαζί με την ΑΕΛΙΑ μας υποδέχονται από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου στο καφέ Οβάλ, στην Πλατεία Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

Όσοι και όσες το επιθυμούν θα μπορούν να βρουν στο Οβάλ, στην διάρκεια της δράσης, μπισκότα στην τιμή των 2 ευρώ. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της ΑΕΛΙΑ.

 

 

Η Μεγάλη Πλατεία στη Μονή Λαζαριστών

megali_lateia.jpg

Μην σας πτοήσει η μεγάλη του διάρκεια. Αφήστε το άγχος κατά μέρος, βυθιστείτε στις αναπαυτικές καρέκλες της Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) και απολαύστε την θεατρική μεταφορά ποπυ έκανε ο Άκης Δήμου στο έργο του Νίκου Μπακόλα «Η Μεγάλη Πλατεία» που ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του Μπακόλα. Η Ελένη Ευθυμίου έφτιαξε μια παράσταση που συνδυάζει ποιητικά τις τέχνες, και ζωντανεύει στη σκηνή μια τοιχογραφία της πόλης μας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων από 12/10 :  Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 |Κυριακή στις 19:00. Είσοδος: από 5 έως 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ(Τ.2315 200 200),  viva.gr , Τ. 11876.

 

«Ελέφας» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

elefas.jpg

Μια καλτ , αστεία, αλλά και σκοτεινή ματιά στην ελληνική επαρχία, μια παράσταση που προσωπικά λάτρεψα είναι ο «Ελέφας» του Κώστα Βοσταντζόγλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη. Επαναλαμβάνεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για όσους δεν πρόλαβαν πέρυσι λόγω των συνεχόμενων sold out.

Επί σκηνής; Δύο ζευγάρια, κόντρες, βρισιές, δολοπλοκίες, "ατυχήματα", κακοποιημένα ελληνικά, λαϊκά τραγούδια με μικρόφωνα με καλώδιο, πλαστικά λουλούδια, αφίσες από πανηγύρια, και στο βάθος μια κουζίνα στην οποία κατά τη διάρκεια της παράστασης θα γίνει και φαγητό. Κι αν βρείτε θέσεις μπροστά, μπορεί και να δοκιμάσετε ή να σας τρατάρουν ρακή. 

Παίζουν: Σοφία Καλεμκερίδου (Γωγώ), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μήτσος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Τάσος), Μαριάννα Πουρέγκα (Βούλα). Διάρκεια 90’ (χωρίς διάλειμμα) | Κατάλληλο για θεατές άνω των 15 ετών | Με υπέρτιτλους στα αγγλικά κάθε Κυριακή.

Απόψε 21.15 την Κυριακή 20.00. Είσοδος: 8 έως 13 ευρώ.

 

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» στο Βασιλικό Θέατρο

atzeda_ypiretis.jpg

Ο πονηρός Τρουφαλντίνο βρίσκεται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου για να ξεσηκώσει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματά του το κοινό μετά από τη μεγάλη αγάπη που «εισέπραξε» από τους θεατές μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο πετυχημένες παραγωγές της περσινής χρονιάς, ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,  ώστε να την δουν όσοι δεν πρόλαβαν και να την ξαναδούν όσοι την απόλαυσαν.

Ένα  γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ανατροπών και κωμικών καταστάσεων, σε ένα  έργο γραμμένο από τον αναμορφωτή της Ιταλικής κωμωδίας, Κάρλο Γκολντόνι, που σατιρίζει ανελέητα την κοινωνία της εποχής του, παραμένοντας, ωστόσο,  κλασικό αλλά και επίκαιρο έως και σήμερα. Η ευρηματική μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και η δημιουργική σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα ζωντανεύουν  επί σκηνής μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό.

Στο ρόλο του Υπηρέτη ο Θανάσης Ραφτόπουλος.

Παραστάσεις Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 |Κυριακή στις 20:00.

Με υπέρτιτλους στα αγγλικά κάθε Παρασκευή. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ.

 

 

«Μόλλυ Σουήνυ»

στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

molly_sweenney1.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Μπράιαν Φρίελ  «Μόλλυ Σουήνυ». Η παράσταση, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή,  παίζεται στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Φρίελ εμπνέεται  από το δοκίμιο του νευρολόγου Όλιβερ Σακς «Να βλέπεις και να μην βλέπεις» καθώς και από ένα αληθινό περιστατικό.  Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Ο Φρανκ, ο άντρας της,  είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα ολοκληρωθεί μόνον όταν πάψει να είναι τυφλή. Ο κύριος Ράις,  ο χειρουργός,  ελπίζει να ξαναβρεί τη χαμένη ιατρική του φήμη από μια επικείμενη επιτυχημένη  επέμβαση. Μέσα από  τρεις παράλληλους μονολόγους παρακολουθούμε την πορεία της Μόλλυ πριν και μετά την τυφλότητα. Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα  αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί  να ήταν οι άλλοι...

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1994 στο Δουβλίνο, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και δύο χρόνια μετά μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψει στο Λονδίνο με περγαμηνές και βραβεία. Στην Ελλάδα ο Αντώνης Αντύπας σύστησε το έργο στο αθηναϊκό κοινό το 1996 στο Απλό Θέατρο.

Στο ΚΘΒΕ ανεβαίνει για πρώτη φορά.

Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μόλλυ), Γιώργος Κολοβός (Κύριος Ράις), Βασίλης Χατζηδημητράκης (Φρανκ)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:15

Διάρκεια: 120’ (Διάλειμμα 10’)

Εισιτήρια: από 5 έως 13 €

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Πολύτεκνοι: 5€

Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€

Οπλίτες θητείας: 5€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ)

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων - Αστυνομικοί: 8€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ).

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

 

 

Φαέθων στο ΛΕΜΜΘ

faethwn2.jpg

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν, ο «Φαέθων», ένα από τα ωραιότερα και πιο πολυεπίπεδα έργα του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, επιστρέφει στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης,  με νέο κύκλο παραστάσεων, από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2019. Στον ρόλο του Άμνετ Λομ, ο Παύλος Δανελάτος.

Παραστάσεις από 18 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2019: Κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 20:00. Διάρκεια παράστασης: 80’ (χωρίς διάλειμμα).

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ άνω των 65 | 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικά άνω των 6 ατόμων | 5€ ατέλειες. Προπώληση: VIVA.GR

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981 723 632 (15:00 – 21:00).

 

 

«Ay, Carmela!» στο Vis Motrix Performance Studio

ayccarmela.jpg

Έως τις 4 Νοεμβρίου, στο Vis Motrix Performance Studio (Έδισσον 4 απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης) παίζεται το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Jose Sanchis Sinisterra, “Ay, Carmela!”, σε διασκευή και σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή.

Η υπόθεση; Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο θεατρίνοι περιπλανώμενοι στις ρωγμές του Ισπανικού εμφυλίου. Αγαπημένοι. Απολιτίκ. Αθώοι. Ξαφνικά, βρίσκονται ανάμεσα σε δύο εχθρικές πλευρές: “Viva Espana!”ή “Viva Republica!”; Δεν θέλουν να πάρουν θέση, αλλά εξαναγκάζονται. Και βρίσκουν τη θέση τους: η Καρμέλα στον κόσμο των νεκρών και ο Παουλίνο στον κόσμο των ζωντανών.

Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο άνθρωποι που ενηλικιώνονται μέσα στα συντρίμμια του Πολέμου. Δυσκολεύονται να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν, αλλά αντιστέκονται παίρνοντας θέση απέναντι στην Ιστορία και διαλέγοντας πλευρά: “Viva la Revolucion!”

Εκρηκτική και σπαρακτική όπως το φλαμένκο, στον ρυθμό του οποίου κινείται η ιστορία της Καρμέλα και του Παουλίνο, με τον Αίσωνα Χαρατσάρη να υπογράφει την πρωτότυπη μουσική, η παράσταση εστιάζει, με τρόπο κωμικοτραγικό, στη ζωή δύο ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι, σε κοινωνικοπολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο, με μια απάνθρωπη εποχή.  Ένα ξεχωριστό έργο, που μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Κάρλος Σάουρα (1990) αλλά και ο τίτλος του τραγουδιού-σύμβολο του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Παίζουν: Κορνηλία Προκοπίου, Δημήτρης Δάγκαλης.

Παραστάσεις: 4 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2019 | Κάθε Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 8€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943 92 25 32

 

 

«Η Φόνισσα» επιστρέφει στο Θέατρο Τ

fonissa.jpg

Μετά από 25 sold-out παραστάσεις την περασμένη άνοιξη, «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, επιστρέφει στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16) από τις 4 έως τις 3 Νοέμβρη 2019. Στον εμβληματικό ρόλο της Φραγκογιαννούς, η Έφη Σταμούλη.

 Δεν πρόκειται για μία «διασκευή», για ένα θεατρικό έργο «βασισμένο» στη «Φόνισσα», αλλά για αυτούσιο το κείμενο του Παπαδιαμάντη. Δεν υπάρχει στην παράσταση ούτε μία φράση που να μην προέρχεται από αυτό. Δεν γράφτηκαν «σκηνές», δεν πλάστηκαν «χαρακτήρες», απλώς μία ομάδα πέντε γυναικών ηθοποιών διατρέχει ένα μείζον πεζογραφικό έργο, δανείζοντας τα εργαλεία του θεάτρου, τη φωνή και το σώμα του ηθοποιού, στην παπαδιαμαντική αφήγηση.

«Η Φόνισσα» έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη σκηνή. Φαίνεται πως γοητεύει ιδιαίτερα καλλιτέχνες και θεατές αυτή η μελέτη του απόλυτου κακού, με μια ανιδιοτελή παιδοκτόνο που σκοτώνει μικρά κορίτσια φτωχών οικογενειών από ευσπλαχνία. Μία καίρια κοινωνική κριτική για τη μειονεκτική θέση της γυναίκας και μια συναρπαστική ψυχογραφία, από έναν συγγραφέα που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε μεταφράσει το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Αλλά στην ιστορία του Σκιαθίτη υπάρχει η ανάσα του Αιγαίου και τα σκοτάδια της ψυχής συναντιούνται εδώ με το φως της ανοιξιάτικης φύσης στο νησί.

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά τη συγγραφή του, το κορυφαίο έργο του Παπαδιαμάντη εξακολουθεί να συναρπάζει χάρη στην εκφραστική του τελειότητα, την κοινωνική του παρατήρηση, το ψυχολογικό του βάθος, το ανεξάντλητο των ερμηνειών του. Στην πολυπλοκότητα της εμβληματικής ηρωίδας του Παπαδιαμάντη εστιάζει και η παράσταση, μια παράσταση με πέντε γυναίκες επί σκηνής, που προσπαθούν να κατανοήσουν τα πολλαπλά πρόσωπα της αινιγματικής Φραγκογιαννούς. Θύτης ή θύμα; Υποκείμενο εγκλημάτων ή αντικείμενο καταπίεσης; Ο συγγραφέας, πάντως, μας προειδοποιεί: «Κανέν πράγμα δεν είναι ακριβώς ό,τι φαίνεται, αλλά παν άλλο – μάλλον το εναντίον.»

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προσαρμογή κειμένου: Νικηφόρος Παπανδρέου, Πάνος Δεληνικόπουλος, ο θίασος

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά) Σοφία Βούλγαρη, Έλσα Καρακασίδου,

Ζωή Λαζαριώτου, Αρετή Πολυμενίδη, Στον ρόλο της Φόνισσας η Έφη Σταμούλη.

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα - Τρίτη - Παρασκευή - Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 20:00. Διάρκεια παράστασης: 80’

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ άνω των 65 | 10€ φοιτητών, ανέργων & ΑΜΕΑ | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη | ατέλειες κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

 

 

«Frankenstein giaklamata» στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου

atzeda_frankestain.jpg

Το «Frankenstein giaklamata» η πο τρελή κωμωδία επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου (Στεφ Τάττη 3, Θεσ/νικη, (Δίπλα στον ΙΝ ΑΓ Σοφίας) βασισμένη στο έργο του Μελ Μπρουκς ”Frankestein junior” σε μετάφραση και διασκευή Φώτη Σπύρου.

Η υπόθεση; 

Στο πύργο που κληρονόμησε από τον πρόπάππου του ζει ο Δρ. Βίκτορ Φράνκεστάιν μαζί με την γυναίκα του Ελίζαμπεθ. Καθημερινά προσπαθεί να αποδείξει μαζί με τον πιστό υπηρέτη του Ίγκορ, ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιοφυία που γέννησε ποτέ ο κόσμος! Αυτό τον έχει κάνει εμμονικό. Προσπαθεί να μοιάσει στον πρόπάππου του και πειραματίζεται πάνω σ ένα ανθρωπόμορφο Τέρας, μέχρι που του δίνει ζωή... Κάτι όμως δεν πάει καλά… Γιατί το Τέρας συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί;Τι εγκέφαλο του έφερε ο Δαιμόνιος Ίγκορ; Τι πρόκειται να συμβεί, όταν μαθευτεί ότι έδωσε Ζωή σ ένα νεκρό κουφάρι; Και μάλιστα, όταν αυτό του το εγχείρημα πάρει διαστάσεις φήμης παγκοσμίως; Τι θα κάνει όταν θα βρεθούν στον Πύργο του, η κόρη, συγνώμη… ο γιός του Κόμη Δράκουλα, η Κριστίν και… το Φάντασμα της Όπερας; Τι ζητάνε από τον Δόκτορα;; Και κατά πόσο μπορεί να τους κάνει, όλα αυτά τα θέλω τώρα;

Από 12/10/19 έως 16/11/19… Μόνο για 11 παραστάσεις.

Σάββατα και Κυριακές 9μμ (Προσέλευση μισή ώρα πριν την έναρξη). Είσοδος 10 και 8 ευρώ.

Απαραίτητη προ-κράτηση στο 6972.702870. Το κοινό Δεν θα ξεπερνάει τα 35 άτομα. Τηλ. επικ. 6972.702870.

 

 

 

Έκθεση Ζωγραφιστών Κινηματογραφικών Αφισών στη ΖΩΓΙΑ

zwgiai_daniel_blake_giannis_tsigaras_antigrafo.jpg

Η ΖΩΓΙΑ (Αλ. Σβώλου 54 Τηλέφωνο: 2310 243.459), το ιστορικό καφέ της Θεσσαλονίκης που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια ζωής στο κέντρο της πόλης, δεν θα μπορούσε να μην γιορτάσει με το δικό της τρόπο τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από 25 Οκτωβρίου έως και 15 Νοεμβρίου φιλοξενεί μια έκθεση με ζωγραφιστές κινηματογραφικές αφίσες των “Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης”, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την Παρασκευή  25 Οκτωβρίου και ώρα 21:00.

Τα “Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης” (2016-2017) αναβίωσαν  την τέχνη της ζωγραφιστής αφίσας, δίνοντας πλήρη ελευθερία στους δημιουργούς όσο αφορά την τεχνοτροπία και την σύνθεση, προσθέτοντας τη δική τους ματιά, σε μια τέχνη που στάθηκε εφήμερη αλλά όχι χωρίς αξία. Η προσέγγιση τους δεν ήταν μιας μουσειακής αναπαράστασης αλλά ενός σύγχρονου εικαστικού γεγονότος. Ένα μέρος των αφισών που ζωγράφισαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες για τις ταινίες των  κινηματογραφικών αφιερωμάτων  «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος» και «Κινηματογραφώντας (σ)την Κρίση» θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Σταύρος Αποστόλου, Γιάννης Βαϊτσόπουλος, Κατερίνα Βαρβούτη, Συμεών Δερμεντζίδης, Φλώρα Διαμαντή, Άρτεμη Θεοδώρου, Θανάσης Καραμήτας, Γιάννης Τσιγάρας, Κατερίνα Τσιγκάνου, Βαρβάρα Χιονίδου, Vladimir Savic. Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Ευθυμιάδης

Διάρκεια:  25/10 – 15/11 2019

Είσοδος ελεύθερη

 

Έκθεση για τη Δημοκρατία στην Artforum gallery

xonoglu_dimokratia.jpg

Στην ARTFORUM Gallery συνεχίζεται η ατομική έκθεση του Δημήτρη Ξόνογλου, "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΕΞΙΣ ΖΩΣΑ;", σε επιμέλεια της Σάνια Παπά.

Για τον Δημήτρη Ξονογλου, η Δημοκρατία είναι πολίτευμα, όπου κυριαρχεί η ηθική της αλληλεγγύης, της επιείκειας και της συγνώμης, της συμφιλίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους, της ισονομίας, της ανεκτικότητας, της θυσίας, της πίστης, της ομορφιάς και του πολιτισμού, της ελπίδας και της μεγαλοψυχίας.

Ο Δημήτρης Ξόνογλου έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις και 50 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης Σάνια Παπά.

Διάρκεια Έκθεσης: 12 Ι 10 - 15 Ι 11 Ι 2019

Ωράριο: Τρίτη - Παρασκευή 12:00- 14:00 & 17:00 - 21:00 Σάββατο 11:00 - 15:00.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Στις συνέργειες που θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περαιτέρω το κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκαν φορείς της πόλης, αλλά και του επιχειρείν σε...
Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
«Η Όλγα Κολιάτσου υπήρξε δημοσιογράφος που διακρίθηκε για το ήθος, τον επαγγελματισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης έναντι των συναδέλφων της»
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ένα έγκλημα που συνεχίζεται εις βάρος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της δημοκρατίας και τελικά, των συμφερόντων και της ομοψυχίας του ελληνικού...
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας