Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη ρίχνει «φως» στο έργο του Γεωργίου Γκουρτζίεφ

Τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα φιλοσόφου και πνευματικού δασκάλου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον Έλληνα φιλόσοφο και πνευματικό δάσκαλο Γεώργιο Γκουρτζίεφ (1866-1949), «την πιο άμεση, σημαντική και πιο αντιπροσωπευτική μορφή του καιρού μας» (Πήτερ Μπρουκ), διοργανώνει το Κέντρο Γκουρτζίεφ σε συνεργασία με το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 31 Οκτώβρη μέχρι και το Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMus), Εντός ΔΕΘ-Helexpo (είσοδος από Αγγελάκη και Τσιμισκή απέναντι από ΧΑΝΘ, τηλ. 2310 240002). Τίτλος του, «ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ Ένας Δάσκαλος της Ζωής».

«Αφορμή για το τριήμερο είναι η συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του Έλληνα φιλοσόφου και πνευματικού δασκάλου Γεώργιου Γκουρτζίεφ στις 29 Οκτωβρίου 1949. Θελήσαμε να παρουσιάσουμε στο κοινό της πόλης το έργο του, γιατί παρόλο που είχε ελληνική καταγωγή, δεν είναι τόσο γνωστός στην χώρα μας», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ και των εκδόσεων Αρχέτυπο κ. Στέφανος Ελμάζης.

Εξήγησε πως αυτό συνέβη γιατί «ο Γκιουρτζίεφ όσο ζούσε έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει άγνωστος. Δεν ήθελε τη δημοσιότητα. Είχε το ρόλο του πνευματικού δασκάλου: να μεταφέρει τη γνώση μέσα από τη διδασκαλία στους μαθητές του. Αν κάποιος είχε απορίες ή ανησυχίες θα έπρεπε να τον βρει. Και αυτή η στάση, εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα στη διδασκαλία του έργου του Γκουρτζίεφ, πέρα ίσως από κάποιες θεματικές εκδηλώσεις όπως αυτή που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη».

 

Βασικές αρχές της διδασκαλίας του

4_gurdjieff.jpg

Ποιες ήταν οι βασικές αρχές της διδασκαλίας του Γκουρτζίεφ; «Από τις πιο βασικές αρχές ήταν το ότι “ο άνθρωπος κοιμάται και πρέπει να ξυπνήσει”. Κοιμάται με την έννοια της αληθινής του φύσης και των πραγματικών του δυνατοτήτων. Και ο Ιησούς είχε μιλήσει για την ανάγκη της αφύπνισης του ανθρώπου, όμως ο Γκουρτζίεφ συνδέει αυτή την αφύπνιση με πρακτική διδασκαλία. Υποστήριζε ότι με σοβαρή και έντονη εργασία στον εαυτό του ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί εσωτερικά και να γίνει ένα ολοκληρωμένο ον, να αποκτήσει εσωτερική ενότητα, θέληση, ατομικότητα, αντικειμενική γνώση, και την ικανότητα να πράττει με την αληθινή σημασία του όρου», ανέφερε ο κ. Ελμάζης.

 

Η σχέση με την Εκκλησία

Η σχέση του με την Εκκλησία είχε διακυμάνσεις. «Ήταν θρήσκος. Και ήταν ορθόδοξος λόγω και της Ελληνικής καταγωγής του. Είχε μια διαφορετική και πιο βαθιά ματιά σε αρκετά θέματα που δεν συμβάδιζε σε κάποιο βαθμό με τις αντιλήψεις της Εκκλησίας. Κατά τα άλλα όμως είχε δάσκαλους ιερείς και είχε ψάξει σε θρησκείες των λαών για να βρει τα στοιχεία που έφερε στη Δύση», σχολίασε ο κ. Ελμάζης.

 

 

Η διδασκαλία του έργου του Γκουρτζίεφ στο σήμερα

 

gurtziev.jpg

Ποια η σημασία της διδασκαλίας του έργου του Γκουρτζίεφ σήμερα; «Σε έναν κόσμο που έχει πολλα προβλήματα, ψυχολογικά, κοινωνικά κλπ. κάποιοι αντιλαμβάνονται  ότι η ζωή δεν έχει να κάνει μόνο με τις βιοτικές ανάγκες, με το φαγητό μας, τη δουλειά μας ή το αν θα κάνουμε ή όχι οικογένεια. Καταλαβαίνουν πως υπάρχει και κάτι άλλο στη ζωή, έχουν υπαρξιακές ανησυχίες  και ερωτήματα . Η διδασκαλία του Γκουρτζίεφ αναφέρεται σε αυτά. Είναι σημαντική γιατί είναι ταυτόχρονα και αρχαία και πολύ καινούρια για τον Δυτικό κόσμο, αλλά και πλήρης γιατί αναφέρεται στο νου, στο σώμα και στο συναίσθημα, οπότε η σημασία της είναι εξέχουσα», εξήγησε ο κ  Ελμάζης.

Περισσότερα θα πει ο ίδιος ο εκδότης στην ομιλία που θα δώσει το Σάββατο 2/11/2019 και ώρα 20. 30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMus) με θέμα «Ο Γκουρτζίεφ στον 21ο αιώνα και η σημασία της διδασκαλίας του για τον σύγχρονο άνθρωπο».

 

Για τον Γκουρτζίεφ

Γεννήθηκε  στην Αλεξανδρούπολη  της Αρμενίας (σήμερα Γκουμρί) από Έλληνες γονείς, και από νεαρή ηλικία άρχισε να ταξιδεύει φτάνοντας σε απρόσιτα μέρη της Ασίας, σε μοναστήρια και αρχαίες σχολές, αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα που τον βασάνιζε: Ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης;

 

Το πρόγραμμα με μια ματιά

 

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου

 -7 μ.μ. Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Γεώργιος Γκουρτζίεφ 1866-1949» (Σημείωση: θα είναι ανοιχτή στο κοινό όλη τη διάρκεια του τριημέρου των εκδηλώσεων).

-8 μ.μ. Προβολή της ταινίας «Οι Αναζητητές της Αλήθειας στην οποία παρουσιάζεται η μακροχρόνια και επίμονη αναζήτηση του Γκουρτζίεφ για την αληθινή Γνώση. 

 

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου

- 8 μ.μ. Συναυλία με έργα από τη μουσική των Γκουρτζίεφ/ντε Χάρτμαν. Μια επιλογή από τους Ιερούς Ύμνους, τη Μουσική των Σούφι, των Λαών της Ανατολής, και τη Μουσική για τις Κινήσεις και τους Ιερούς Χορούς.

 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου

-7 μ.μ. Παρουσίαση του δρώμενου Γκουρτζίεφ: Ένας Δάσκαλος της Ζωής (με ζωντανή μουσική).

-8.15 μ.μ. Ο Γκουρτζίεφ στον 21ο αιώνα και η σημασία της διδασκαλίας του για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ομιλία του Στέφανου Ελμάζη, εκδότη-διευθυντή του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ και των εκδόσεων Αρχέτυπο.

 

Είσοδος: 5€ τη μέρα. Προπώληση στο viva.gr (τηλ. 11876). Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Κέντρο Γκουρτζίεφ, τηλ. 697 346 6436 και Περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ, τηλ. 2310 429200.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΚΑΝ: Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ντόπινγκ από Έλληνα διεθνή
Σε περίπτωση που βρεθεί τέτοιο δείγμα, η Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων είναι υποχρεωμένη να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα αναφέρεται σε ανακοίνωση
ΕΟΚΑΝ: Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ντόπινγκ από Έλληνα διεθνή