Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μπογιές στην Εθνική Σχολή Δικαστών (VIDEO)

Παρέμβαση από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Επίθεση με μπογιές Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στην Νέα Κρήνη πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, τα ξημερώματα, μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση, αιτία της παρέμβασής τους, αποτελούν συγκεκριμένες αποφάσεις της δικαιοσύνης, βάζοντας στο στόχαστρο την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου μετά την εισήγησή της για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά το κείμενο όπως αναρτήθηκε στη σελίδα της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης στο Facebook:

Αδαμαντία Οικονόμου: Η εισαγγελέας που αθωώνει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής

«Καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δε θέλει να τσακίσει στ’ αλήθεια τον φασισμό, γιατί οι αστοί θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε αυτόν κάθε φορά που θα τους γλιστράει η εξουσία από τα χέρια.»
Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι

Την Τετάρτη 18/12/2019 στη δίκη της Χρυσής Αυγής ακούστηκε η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου. Στη συγκεκριμένη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 20/4/2015, 69 κατηγορούμενοι (μεταξύ αυτών 18 βουλευτές, μέλη τοπικών οργανώσεων και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος), κατηγορούνται για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν στην τελευταία δικάσιμο, αλλά και τη συνολική πορεία της συγκεκριμένης δίκης, φαίνεται πως η κατεύθυνση της έδρας συνίσταται στο ξεδιάντροπο ξελάσπωμα της Χρυσής Αυγής, στην πλήρη κάλυψη ενός νεοναζιστικού μορφώματος με δολοφονική δράση ενάντια στην εργατική τάξη και σε όσους αντίκεινται στη φασιστική κίνησή της.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δεν είναι πάντως καθόλου άγνωστη. Είναι αυτή, η οποία πρωτόδικα καταδίκασε το 2014 τον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου σε 25 χρόνια κάθειρξης για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για ληστεία στην Alpha Bank στη Νάουσα Πάρου, η οποία είχε γίνει τον Αύγουστο του 2012. Ο σύντροφος προφυλακίστηκε για 5 χρόνια και εν τέλει αθωώθηκε, καθώς το κατηγορητήριο ήταν εντελώς σαθρό. Η ίδια εισαγγελέας τώρα πρότεινε την απαλλαγή του νεοναζιστικού μορφώματος και της ηγεσίας του από τις δολοφονικές επιθέσεις που οργάνωσε και διέπραξε μέσω των ταγμάτων εφόδου του.

Αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18/9/2013, από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και το τάγμα εφόδου της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, η εισαγγελέας έκρινε ότι η δολοφονία δεν ήταν προσχεδιασμένη, μελετημένη και πολιτικά οργανωμένη ενέργεια των φασιστών της Χρυσής Αυγής, αλλά ατομική πρωτοβουλία του Ρουπακιά. Τα επιχειρήματα της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου ήταν, στην ουσία, μια πλήρης υιοθέτηση όχι μόνο της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, αλλά και της ίδιας της κομματικής γραμμής του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος! Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας έκρινε πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστική οργάνωση, υιοθετώντας πλήρως τη δήλωση του Μιχαλολιάκου ότι «το 1992 η Χρυσή Αυγή μετατοπίστηκε ιδεολογικά, διώχνοντας δήθεν όλα τα ναζιστικά στοιχεία της». Τη στιγμή που υπήρχε σωρεία ντοκουμέντων, αποδεικτικών και κατηγορητικών στοιχείων, για το ναζιστικό ποιόν της Χρυσής Αυγής, η εισαγγελέας θεώρησε ως αποδεικτικό στοιχείο τις δηλώσεις των κατηγορουμένων για να εισηγηθεί την αθώωσή τους! Με την πρότασή της, η εισαγγελέας ακύρωσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ρουπακιά με τα ανώτερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως και τη συμμετοχή ολόκληρου τάγματος εφόδου των Χρυσαυγιτών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα… Προτάθηκε η αθώωση των 17 Χρυσαυγιτών του τάγματος εφόδου της Νίκαιας από την κατηγορία της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία, διότι υποτίθεται ότι δε γνώριζαν τον ανθρωποκτόνο δόλο του Ρουπακιά! Επίσης, προτάθηκε και η αθώωση του Χρυσαυγίτη Ιωάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος προσήλθε με το αυτοκίνητό του μαζί με τον Ρουπακιά στη φονική επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα, από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία, μέσω της χρήσης σχετικών ποινικών διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. .

Όσον αφορά την υπόθεση της επίθεσης των Χρυσαυγιτών σε 4 Αιγύπτιους ψαράδες στη μονοκατοικία τους στο Πέραμα, όπου διέμεναν, η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της ποινής από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε άσκηση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παρότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους φασίστες, παρόλο που παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο ένας εξ αυτών, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, η εισαγγελέας δήλωσε κυνικά ότι αν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση, τότε αυτή θα είχε υλοποιηθεί! Συνεχίζοντας στην ίδια επαίσχυντη γραμμή, χωρίς το παραμικρό ίχνος αιδούς, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε τη μεταβολή της ποινής από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε άσκηση επικίνδυνης, απλής σωματικής βλάβης -πλημμέλλημα δηλαδή- στην υπόθεση της επίθεσης 50 Χρυσαυγιτών σε 30 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα. Και σε αυτήν την περίπτωση η ίδια εισαγγελέας θεώρησε ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος, γιατί αν όντως υπήρχε, τότε οι Χρυσαυγίτες θα είχαν πετύχει τον σκοπό τους! Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως στην προκειμένη περίπτωση, η δίωξη για απλή σωματική βλάβη πρόκειται να παύσει υφ’ όρον, επειδή η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποινή φτάνει τα 2 χρόνια.

Η νεοναζιστική ταυτότητα της Χρυσής Αυγής και τα παρεπόμενα αυτής, όπως είναι οι επιθέσεις κατά των μεταναστών, οι σεξιστικές επιθέσεις, οι επιθέσεις σε αντιφασίστες αγωνιστές και κατειλημμένους χώρους ή πολιτικά στέκια, αλλά και οι δολοφονίες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι στιγμής οι φασίστες (βλ. Σαχζάτ Λουκμάν, Παύλος Φύσσας, Πετρίτ Ζίφλε) είναι γνωστά στη δημόσια σφαίρα, παρά τις όποιες προσπάθειες κάνει το αστικό σύστημα και οι μηχανισμοί του (βλ. αστικά κόμματα, καθεστωτικά ΜΜΕ), για να διαφυλάξει και να περισώσει μια χρήσιμη για την άρχουσα τάξη παρακρατική εφεδρεία, όπως είναι οι φασίστες και εν προκειμένω η Χρυσή Αυγή. Ο φασισμός είναι το μαντρόσκυλο του καπιταλισμού, το οποίο καλείται να αναλάβει το έργο της καταστολής και της επίθεσης στην αγωνιζόμενη κοινωνική βάση, στη μαχητική εργατική τάξη, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο φασισμός είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλισμού. Για την ακρίβεια, είναι η πιο βίαιη μορφή του καπιταλισμού, καθώς συνίσταται στη στρατιωτικοποίηση της ανθρώπινης εργασίας, στην περιστολή των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, στην περιθωριοποίηση πλατιών κοινωνικών ομάδων, στην κανονικοποίηση του θανάτου και ορίζεται από μια ασφυκτική και πνιγερή κοινωνική ζωή, διεπόμενη από φυλετικούς νόμους, άτεγκτη καταστολή και επιτήρηση. Πρόκειται, δηλαδή, για την καθολική υπαγωγή της κοινωνίας κάτω από τη σιδερένια μπότα του κεφαλαίου, που μετέρχεται τον σοβινισμό ως εργαλείο επιβολής των κοινωνικών νόμων και νομιμοποίησης της εξουσίας του.

Αυτήν τη στιγμή στήνεται ένα δικαστικό πλυντήριο για τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, με απώτερο σκοπό να επαναφερθεί το συγκεκριμένο νεοναζιστικό μόρφωμα στην κανονικότητα της πολιτικής και ίσως, κάποια στιγμή ξανά, και της κοινοβουλευτικής ζωής. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να λογιστεί, μεταξύ άλλων, ως ένα ακόμα δείγμα ακροδεξιάς γραφής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, η αστική τάξη δεν ξεχνά πως ίσως χρειαστεί εκ νέου τα φασιστικά τάγματα, ώστε το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό της να περάσει τα νέα, ακόμα πιο βίαια, αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα με ανέφελο τρόπο για τους ίδιους τους καπιταλιστές. Είτε με την επίδοξη παρακρατική τους δράση στους δρόμους, είτε με τον κοινοβουλετικό καθωσπρεπισμό -γιατί όχι και σε μια μελλοντική, καίρια θέση συγκυβέρνησης ή στήριξης των επόμενων κυβερνήσεων-, η αστική τάξη έχει ακόμα να δώσει ψωμί στους φασίστες. Όσο υπάρχουν υλικές ταξικές αντιθέσεις στην κοινωνία, όσο υφίστανται κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, όσο εξακολουθεί να αναπαράγεται το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τόσο θα συνεχίζουν να λειτουργούν επικουρικά στη διαιώνιση του κρατισμού και του καπιταλισμού οι φασιστικές εφεδρείες. Ο Ρουπακιάς φαίνεται πως πρόκειται να αποτελέσει απλώς τον «σάκο του μποξ», που θα απορροφήσει όλα τα χτυπήματα που θα δεχθεί η Χρυσή Αυγή από την αστική δικαιοσύνη, ώστε να μη ζημιωθεί πολιτικά η νεοναζιστική οργάνωση. Ο ίδιος είναι μεν αναλώσιμο πιόνι, όμως δεν αποκλείεται και αυτός να πέσει εν τέλει στα μαλακά και να αποφυλακιστεί, όπως συνέβη και με τον δολοφόνο του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. . Όπως και με τον Κορκονέα, έτσι και τώρα με τον Ρουπακιά, χρησιμοποιείται από το κράτος και τους δικαστικούς μηχανισμούς του το φαινομενικό «επιχείρημα» των δήθεν «ατυχών, μεμονωμένων περιστατικών» και της ατομικής ευθύνης, παρά την αδιαμφισβήτητη πολιτική σύνδεση των εκάστοτε κάθε φορά δραστών-δολοφόνων με συλλογικά κρατικά και παρακρατικά σώματα, σώματα που τίθενται με τον πιο φανερό τρόπο στις υπηρεσίες του κεφαλαίου.

Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για την αστική δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στον καπιταλισμό δεν είναι ανεξάρτητη, όπως επιθυμούν να διατυμπανίζουν τα κάθε λογής καθεστωτικά ΜΜΕ, προκειμένου να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και να αποσπούν τη συναίνεση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς την επιβαλλόμενη κρατική και κεφαλαιοκρατική βαρβαρότητα. Η αστική δικαιοσύνη σαφώς μεροληπτεί με ταξικό κριτήριο υπέρ όσων κατέχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία, χτυπώντας χωρίς κανένα δισταγμό όσους βρίσκονται στον πάτο του βαρελιού, όσους απαρτίζουν τη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα ακούγοντας τις προτάσεις της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, οι οποίες προεικονίζουν λίγο-πολύ την κατεύθυνση της τελικής απόφασης της έδρας για τη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν η Χρυσή Αυγή απαλλαχθεί τελικά από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη, τότε θα λάβει αναδρομικά το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ εν είδει αποζημίωσης! Σε ένα τέτοιο ειδεχθές, αλλά πιθανό παρ’ όλα αυτά ενδεχόμενο, η φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή θα τα «μαζέψει» χοντρά, γεμίζοντας τα ίδια ταμεία που δεχόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια τις γενναιόδωρες εισφορές των καπιταλιστών και τη βουλευτική χρηματοδότηση που αποτελεί τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού και πηγάζει επί της ουσίας από τη φορολόγηση των πολιτών. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δικαστικού ξεπλύματος της Χρυσής Αυγής, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας δήλωσε με περίσσιο θράσος πως «οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με βάση το Σύνταγμα». Οι ξεδιάντροποι χειρισμοί της έδρας στη συγκεκριμένη δίκη μας γεμίζουν, όμως, με οργή, υπενθυμίζοντάς μας την ταξική αδικία με την οποία είναι μπολιασμένο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και την αναγκαιότητα της ριζικής, επαναστατικής ανατροπής του, για τη δημιουργία νέων κοινωνικών σχέσεων βασισμένων στην αλληλεγγύη, στην ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων.

Την ίδια στιγμή που το κράτος αθωώνει και απενοχοποιεί πολιτικά το συλλογικό σώμα της Χρυσής Αυγής, ανανεώνοντας, με «καλλωπισμένο» αυτήν τη φορά τρόπο, την παρουσία της νεοναζιστικής αυτής οργάνωσης στους κόλπους της καθεστωτικής πολιτικής ζωής, από την άλλη πλευρά επιβάλλει περιοριστικούς όρους (παρών 4 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) και καταβολή βαρύτατων χρηματικών εγγυήσεων (15.000 ευρώ στον καθένα έως τις 17/1/2020) στους συντρόφους Κ.Δ. και Δ.Λ., οι οποίοι κατηγορούνται για επιθέσεις στα γραφεία των φασιστών της Χρυσής Αυγής στη Δηλιγιάννη και στο Μενίδι. Το παρόν ελληνικό κράτος και η ντόπια αστική τάξη, η καταγωγή των οποίων ανάγεται στους δωσίλογους, τους μαυραγορίτες και τους ταγματασφαλίτες, ανταποδίδουν σήμερα τις προσφερόμενες υπηρεσίες των φασιστών στο αστικό καθεστώς, παρέχοντάς τους απλόχερα ασυλία και ατιμωρησία. Αυτοί που θα φροντίσουν να αποδώσουν πραγματική δικαιοσύνη, τιμωρώντας τους τυράννους της εργατικής τάξης, είναι αυτοί που θα μοχθήσουν και θα αγωνιστούν για την ανατροπή του συστήματος που γεννά την αδικία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Είναι αυτοί που θα κάνουν πράξη την προλεταριακή δικαιοσύνη, φέροντας εις πέρας το ιστορικά αναγκαίο καθήκον της πανανθρώπινης κοινωνικής χειραφέτησης και της γενικευμένης κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης, του ελευθεριακού κομμουνισμού, της αναρχίας. Είναι οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι, μέσα από τον ανυποχώρητο αντιφασιστικό, αντικαπιταλιστικό, αντικρατικό, επαναστατικό αγώνα τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, τα ξημερώματα της Δευτέρας 23/12/21019 επιλέξαμε να επιτεθούμε με μπογιές στο κτήριο όπου στεγάζεται η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης. Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, τη στιγμή που το κράτος και οι δικαστικοί του μηχανισμοί μεθοδεύουν ξεδιάντροπα το πολιτικό ξέπλυμα των φασιστών της Χρυσής Αυγής, ενώ παράλληλα φορτώνουν με βαρύτατες ποινές και εξοντωτικές χρηματικές εγγυήσεις αντιφασίστες συντρόφους. Μπάτσοι, δικαστές, πολιτικοί και αστοί δεν έχετε κανένα λόγο να κοιμάστε ήσυχοι!

Υ.Γ. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αναρχικό, κρατούμενο, απεργό πείνας (από 16/12/2019) Κώστα Σακκά, ο οποίος αιτείται την άρση του καθεστώτος εξαίρεσης που έχει επιβληθεί εις βάρος του (όπως και εις βάρος άλλων κρατουμένων) από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΥΤΟΙ ΠΙΣΤΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 2 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ, ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ