Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 14χρονος έπιασε τον σταυρό στο δήμο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και στο Κολυμβητήριο Δήμου Παύλου Μελά για τα Θεοφάνεια και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού

Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, γιορτάστηκαν με θρησκευτική λαμπρότητα τα Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Κολυμβητήριο του Δήμου Παύλου Μελά στην Άνω Ηλιούπολη. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τους 25 συνολικά νέους που βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν το Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του πατέρα Τιμόθεου και του πατέρα Παντελεήμονα, παρουσία του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του Τοπικού Συμβουλίου Σταυρούπολης.

Τον Σταυρό έπιασε τελικά ο 14χρονος μαθητής Γυμνασίου Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ενώ μαζί του βούτηξαν οι μαθητές Δημοτικού Γρηγόρης Μιχαηλούδης, Ελισάβετ Μιχαηλούδη, Μυρτώ Γαρυφαλλίδου, Μαρία Πολυχρονιάδου, Φίλιππος Φράγκος, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Κωνσταντίνος Τσιαρίδης, Γιάννης Νικολαϊδης, Χριστίνα Μιχαηλούδη, Φανή Παντούση, Χαράλαμπος Ξενιτόπουλος, Χαράλαμπος Βουτσκίδης, Αντώνης Σερεμέτης, Ανέστης Δουβαρτζίδης, Μιχάλης Ξανθουδάκης, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αντώνης Μπιντζάμοβ, Γιάννης Μαυρουδής Κοσμιάδης και οι εργαζόμενοι Δημήτρης Αργυρόπουλος (ΑμεΑ), Δημήτριος Αγγελής, Σπάρτακος Τσελαρίδης, Νίκος Σαββίδης, Ευάγγελος Κατραντζής, Χρήστος Μπιντζάμοβ, Βλαδίμηρος Σπυρίδης.

Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και αγιασμός των υδάτων στο Κολυμβητήριο

Ο εορτασμός ξεκίνησε με τον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, και στη συνέχεια η πομπή υπό τη συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ» και τη διεύθυνση του μαέστρου Άγγελου Καραπινίδη, κατευθύνθηκαν προς το Δημοτικό Κολυμβητήριο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού των υδάτων.

Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε και υλοποίησε το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Παύλου Μελά με την υποστήριξη των Τμημάτων Καθαριότητας, Καθημερινότητας & Άμεσης Επέμβασης, Πολιτισμού και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παύλου Μελά ΙΡΙΣ.

Οι πρώτες βοήθειες διασφαλίστηκαν από τους ναυαγοσώστες Ιωάννα Ζιούνα, Χριστίνα Κεχαγιά, Πασχάλη Περλή και του Γιώργου Μακαβού της ΠΡΟΤΕΚΤΑ. Θερμές ευχαριστίες στις εθελόντριες Όλγα Γιαβασίδου, Γεωργία Ζάββα, Μαριάνθη Κατσάνη, Πασχαλίνα Μητράκου, Σιμέλα Ζάχου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης εύχεται Χρόνια Πολλά, καλή φώτιση, υγεία και ομοψυχία.

Παρόντες στην εκδήλωση από την Ελληνική Λύση ο Γεώργιος Κομνηνός, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κίμων Σαραφίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Γεροκώστα, οι Αντιδήμαρχοι Χαρά Αμανατίδου, Δημήτρης Αθάνατος, Σάκης Λαζαρίδης, Κώστας Πάντσης, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σαράντης Καρβουνίδης, Γεώργιος Λίλτσης, Παντελής Αργυρόπουλος, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σταυρούπολης Χαράλαμπος Σαραφίδης και τα μέλη Καλλιόπη Βλάχου, Κωνσταντίνος Ανεστάκης, Χρήστος Μακρόπουλος, Ευτέρπη Γρηγοριάδου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Επαμεινώνδας Σέγκουλης, καθώς και Πρόεδροι, εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων.

 

Στα Θεοφάνεια εορτάζουμε το Φως…

Στα Θεοφάνεια γιορτάζουμε το φως της παρουσίας του Θεού ανάμεσά μας. Ανοίγει ο ουρανός και εμφανίζεται η Αγία Τριάδα. Η Εκκλησία μας καλεί όλους σήμερα σε μια ταφή του παλαιού ανθρώπου και ανάσταση του νέου. Ανακαινίζεται η κτίση για να γίνουμε και εμείς οι ίδιοι καινούργια φύση. Να αλλάξουμε και να μεταμορφωθούμε σε ανθρώπους της χάριτος.

Ο Κύριος και Θεός του παντός επισκέπτεται τον κόσμο, εισβάλλει στην κτιστή πραγματικότητα και ντύνεται με την ανθρώπινη φύση χωρίς να χωρισθεί από τη θεϊκή.

Σήμερα ο Σωτήρας και Λυτρωτής κατεβαίνει στον Ιορδάνη να βαπτισθεί από τον Πρόδρομο Ιωάννη. Έρχεται ο Δημιουργός να βυθιστεί μέσα στα νερά του ποταμού για να αγιάσει αυτά τα ύδατα και μέσα από αυτά ολόκληρο το περιβάλλον και την κτίση.

Ο Κύριος είναι παρών στον κόσμο μέσα από διαρκή κάθοδο και από ένα αδιάκοπο πέρασμα προς την ελπίδα.

Ο πιστός, λούζεται με τα Ιορδάνεια νερά για να ομολογήσει μαζί με ολόκληρη τη φύση την παρουσία της Αγίας Τριάδος στην κτιστή πραγματικότητα. Η φανέρωση του Θεού δεν είναι ένα γεγονός, αλλά ένας τρόπος ζωής μαζί με το Θεό. Μια ζωή λουσμένη μέσα στο φως, ένας καθημερινός αγώνας ώστε τα Φώτα της θεογνωσίας, της ελπίδος και της σωτηρίας να παραμείνουν αναμμένα και για την παρούσα ζωή και για πάντοτε.

(Όρθρος και Θεία Λειτουργία Κυριακή προ των Φώτων)

 

Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική χορηγία του Αλέξη Αλαματίδη

(STUDIO ΔΥΤΙΚΩΣ, Ευζώνων 7, Άνω Ηλιούπολη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ