Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρώσοι επιστήμονες έφτιαξαν «μηχανή του χρόνου» σε υπολογιστή!

Οι ειδικοί εξομοίωσαν ένα περιστατικό αντίθετο στη ροή του χρόνου

Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ένα απίστευτο πείραμα: Έφτιασαν μια μικρή «μηχανή του χρόνου» και κατάφεραν να γυρίσουν ένα μικροσκοπικό αντικείμενο… πίσω στο χρόνο για κλάσματα δευτερολέπτων, με τη βοήθεια ενός κβαντικού υπολογιστή.

Η επιστημονική αυτή μελέτη, η οποία φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της φυσικής, θα μπορούσε θεωρητικά να αλλάξει εντελώς το τοπίο στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόνια και τον παράξενο κόσμο της κβαντικής μηχανικής, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποίησαν ένα περίπλοκο πείραμα, το οποίο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μπάλες μπιλιάρδου που κάνουν rewind μετά από το σπάσιμο.

Όποιος παρακολουθούσε το πείραμα στον υπολογιστή έβλεπε το περιστατικό να εξελίσσεται αντίθετα από τη ροή του χρόνου. Η επιστημονική ομάδα –από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας- σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας δρ. Gordey Lesovik, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, δήλωσε: «Έχουμε τεχνητά δημιουργήσει μια κατάσταση που εξελίσσεται σε ροή αντίθετη από αυτή του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου». H «μηχανή του χρόνου», όπως περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, είναι φτιαγμένη από έναν υποτυπώδη κβαντικό υπολογιστή αποτελούμενο από qubits ή κβαντικά bit (στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας).

Η διαφορά από το «κλασσικό» δυαδικό ψηφίο (bit) είναι ότι ενώ το bit μπορεί να πάρει μόνο μια από δύο δυνατές τιμές, (είτε μηδέν 0 είτε ένα 1) το qubit είναι μια υπέρθεση (άθροισμα) και των δύο καταστάσεων ταυτόχρονα.

Στο πείραμα, λανσαρίστηκε ένα «πρόγραμμα εξέλιξης» που ανάγκασε τα qubits να γίνουν πιο σύνθετα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χάθηκε η σειρά –όπως ακριβώς θα γινόταν εάν «έσπαγε» κάποιος τις μπάλες του μπιλιάρδου με μια στέκα.

Στη συνέχεια, όμως, ένα άλλο πρόγραμμα τροποποίησε την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελιχθεί ανάποδα –δηλαδή από το χάος στην τάξη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ