Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιός των Άνδεων: Θανατηφόρος ιός χωρίς θεραπεία εμφανίστηκε στην Αργεντινή

Τα πρώτα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά της γρίπης

Νέος ιός με πολύ υψηλή θνησιμότητα εμφανίστηκε στην Αργεντινή, εδώ και μήνες και προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές καθώς δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία.

Πρόκειται για τον ιό hanta (hantavirus) η αλλιώς ιό των Άνδεων που εντοπίζεται σε τρωκτικά αλλά μεταδίδεται στον άνθρωπο και εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εκδηλώνεται με συμπτώματα παρόμοια  με τη γρίπη και μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή έμετο, διάρροια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η λοίμωξη από τον ιό των Άνδεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική νόσο με υψηλή θνησιμότητα (πνευμονικό σύνδρομο Hantavirus - HPS).

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος με την εισπνοή εκκριμάτων από τρωκτικά, από τα μολυσμένα χέρια αλλά και από δάγκωμα μολυσμένου τρωκτικού.

Επιδημία ιού των Άνδεων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αργεντινή η οποία άρχισε στα τέλη του 2018, από την επαρχία Chubut. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί κρούσματα σε Buenos Aires, Entre Rios, and Santa Fe, καθώς και στην περιοχή Epuyén, που βρίσκεται στην Παταγονία στη νότια Αργεντινή. Τουλάχιστον 12 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό hanta.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό των Άνδεων μπορεί να εμφανιστούν 4 έως και 6 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό και μόνο τα συμπτωματικά άτομα είναι μολυσματικά.

Τέσσερις έως δέκα ημέρες μετά την έναρξη των αρχικών συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα της σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης. Αυτά περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και αυξημένα βρογχικά εκκρίματα.

Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς - και το ΚΕΕΛΠΝΟ - έχουν εκδώσει οδηγίες για όσους ταξιδεύουν στις περιοχές της επιδημίας.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενήμεροι για την επιδημία, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών), να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά καθώς και τις στενές επαφές με άτομα που νοσούν.

Εάν εμφανίσουν συμπτώματα στη διάρκεια ή μετά το ταξίδι, θα πρέπει να επισκεφθούν αμέσως γιατρό και να ενημερώσουν αναλυτικά για τις περιοχές που επισκέφτηκαν στην Αργεντινή όπως και για το αν είχαν επαφή με τρωκτικά ή με ασθενείς.

Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, επομένως είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης