3 top δεξιά, LIFESTYLE, USAY TOP, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ, ΜΟΝΟ ΣΤΟ USAY

Ξεχωριστή εμπειρία στην Πάτμο – «Βόλτα» με φουσκωτό!

Μια ξεχωριστή εμπειρία για όποιον πάει στην Πάτμο, μια εκδρομή με φουσκωτό στα γύρω μικρά νησιωτικά συμπλέγματα.

Του Δημήτρη Γιατζόγλου

Αν θα προσπαθούσα με λίγες λέξεις να περιγράψω την αίσθηση που μου έχει αφήσει η Πάτμος, όσες φορές κι αν την έχω επισκεφθεί, είναι ένα άρωμα γαλήνης  αλλά και μια γεύση αιωνιότητας. Πρώτα από όλα η ιστορία της. Το 95 μ.Χ. ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έφτασε εδώ εξόριστος από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό, ενώ 1000 περίπου χρόνια αργότερα ο Όσιος Χριστόδουλος έχτισε το επιβλητικό καστρομονάστηρο προς τιμής του αγίου.

Ο δρόμος που οδηγεί από την Σκάλα στη Χώρα συναντά κάπου στα μισά του το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Είναι ο τόπος που ο Άγιος Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Στην χώρα η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Η δε Χώρα σε μαγεύει με τα καλντερίμια της, τα κατάλευκα σπίτια και τα διώροφα καπετανόσπιτα, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς των Δωδεκανήσων.

Σε αυτό το πανέμορφο νησί εκτός όλων των άλλων θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που σκέφτηκαν την δημιουργία μιας εταιρείας που προφέρει εμπειρίες, συναισθήματα, εικόνες και μνήμες για πάντα.PatmosBoats. Μέσα από την  ίδια τους την εμπειρία προσφέρουν όλα αυτά.

Ο Χρήστος Γαλάζιος είναι ένας από αυτούς και μας εξηγεί. «Έχουμε φουσκωτά σκάφη και μπορεί ο κόσμος είτε να τα νοικιάσει μόνος του, αν φυσικά διαθέτει δίπλωμα, και θα του προτείνουμε όλα τα σημεία που πιστεύουμε ότι πρέπει να επισκεφτεί. Αλλιώς με κάποιον δικό μας ντόπιο καπετάνιο θα τον πάμε όπου μας ζητήσει ή θα του φτιάξουμε εμείς το πρόγραμμα. Οι περισσότεροι θέλουν να τους προτείνουμε. Δεν υπάρχει διαφήμιση. Λειτουργεί το από στόμα σε στόμα κι έτσι μας εμπιστεύονται και φτιάχνουμε εμείς το πρόγραμμα».

Να και η έκπληξη. «Όλο αυτό το ξεκινήσαμε κάποιοι φίλοι. Κάναμε ψαροντούφεκο, ψαρεύαμε και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να το κάνουμε επάγγελμα. Βγάζουμε κάποια ψαράκια πάνω στο σκάφος, εκείνη την ώρα βουτάμε και φτιάχνουμε κάποια κρύα πιάτα εκείνη την ώρα. Κάτι σαν ελληνικό σούσι (γέλια). Βγάζουμε και αχινούς εννοείτε κρασάκι και ούζο».

Και να ένας πολύ αγαπημένος μου και ξεχωριστός προορισμός όποτε κι αν έχω βρεθεί στην Πάτμο. «Από την Πάτμο περνάμε απέναντι στους Λειψούς. Έντεκα ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκάλας. Εκεί ένα από τα ιδιαίτερα σημεία είναι τα Μακρονήσια. Ένα σημείο που έτσι κι αλλιώς μπορείς να το επισκεφθείς μόνο με βάρκα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ένα μέρος γεμάτο σπηλιές. Μπορείς να βουτήξεις, να κολυμπήσεις μέσα στις σπηλιές. Από εκεί πάμε στα Ασπρονήσια. Και αυτά ανήκουν στους Λειψούς Δύο μικρά νησάκια που ενώνονται μεταξύ τους με μια παραλία από λευκές πλακέ πέτρες. Όλοι εκεί χτίζουν πυργάκια. Κι εκεί πάντα ξεκινάμε την διαδικασία με τα μεζεδάκια. Μετά πάμε από τους Αρκιούς και στα Τηγανάκια. Τις Μαλδίβες των Δωδεκανήσων. Και μετά όπου αλλού θέλει ο επισκέπτης μας».

Αν κάποια στιγμή πάτε στην Πάτμο αξίζει πραγματικά να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Μη ξεχάσετε να αναζητήσετε στο Googleτο Patmos Boats. Μοναδική εμπειρία.