ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εν αναμονή του ΚΥΣΕΑ: Το «άγριο» παρασκήνιο και οι εκπλήξεις

Μέχρι τις ώρες που γράφονταν ετούτες οι γραμμές ήμασταν εν αναμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Μάλιστα, οι πληροφορίες ήθελαν αργά το απόγευμα χθες να γινόταν κάτι τέτοιο, αφού αρχικώς είχε ακουστεί πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή θα είχαμε και κρίσεις.

Μια άλλη εκδοχή στα πηγαδάκια των στρατιωτικών συντακτών ήθελε τις αλλαγές σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο μετά την ψήφιση (ή μη) της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχει δε τεράστια σημασία το ΚΥΣΕΑ αυτό, αφού σε αυτό θα οριστεί ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αττοστολάκη. Κι εδώ αρχίζουν τα σενάρια και τα ονόματα που συνέλεξα και είπα σήμερα να σας παραθέσω.

Άγριο παρασκήνιο

Κατ' αρχάς αν ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι νεότερος – σε τάξη – από τους τρεις αρχηγούς Όπλων, αυτό θα συμπαρασύρει ευρύτερες αλλαγές, αφού πιθανώς θα αλλάξουν όλοι.

Και πάμε τώρα στα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ: Κατ' αρχάς ο υπαρχηγός σήμερα ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Με μετεκπαίδευση σε ΗΠΑ στις Ειδικές Δυνάμεις και με διακρίσεις. Είναι αυτός που συνόδευσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Επίσης ο αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου. Χαμηλών τόνων, με ελάχιστες παρεμβατικές δηλώσεις και με επιχειρησιακό προφίλ. Αλλά και ο Α/ΓΕΝ Νίκος Τσούνης με διοικητική εμπειρία.

Βεβαίως, στα ονόματα συγκαταλέγεται και αυτό του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφάνή. Πάντως, χθες, επιθεώρησε τα τεθωρακισμένα στον Αυλώνα και μάλιστα φωτογραφίστηκε σε άρμα. Να πω ότι το όνομά του ακουγόταν για υπηρεσιακός Α/ΓΕΕΘΑ, όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Αποστολάκης αντιμετώπισε θέμα υγείας – αν και το σενάριο μάλλον ανακινήθηκε από άσπονδους εχθρούς του Στεφάνή που στόχευαν έτσι να τον «κάψουν» μέχρι τις επόμενες κρίσεις.

Εκπλήξεις

Τυπικά, η πηγή μου λέει πως και οι τρεις αρχηγοί έχουν τα κριτήρια για τη θέση. Σφήνα – ακούω – μπαίνει και ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, δηλαδή ο σημερινός αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας.

Άτυπα δε, υπάρχει μια σειρά. Είχαμε Α/ΓΕΕΘΑ από αέρα (Γιάγκος), ξηρά (Κωσταράκος), θάλασσα (Αποστολάκης). Με αυτή τη λογική, θα μπορούσε να έχει σειρά η Αεροπορία (ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 18/01/2019 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])