GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Όσα σίγουρα δεν ξέρετε για τη γλώσσα! Τι κοινό έχει με τα πλοκάμια και την προβοσκίδα!

Ποιος είναι ο ισχυρότερος μυς στο ανθρώπινο σώμα; Κάποιοι λένε οι γλουτιαίοι. Άλλοι θεωρούν το σαγόνι ή ακόμη και τη γλώσσα. Ο μυς που κερδίζει αυτή τη μάχη εξαρτάται από το τι ορίζουμε ισχυρότερο.

Όσοι υποθέτουν πως είναι η γλώσσα πρέπει να λάβουν υπόψη πως δεν είναι καν ένας μυς αλλά οκτώ!

Η γλώσσα μπορεί να μοιάζει με το μυαλό ενός μυός, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας πίνακας πολλών. Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μυών στο σώμα μας προσκολλάται σε ένα οστό, πολλοί από τους μύες της γλώσσας απλώς συνδέονται μεταξύ τους. Δημιουργούν αυτό που ονομάζεται μυϊκή υδροστατική, όπως συμβαίνει με τα πλοκάμια του χταποδιού ή την προβοσκίδα του ελέφαντα.

Οι τέσσερις μύες στη γλώσσα που δεν προσκολλώνται σε οστό ονομάζονται εγγενείς μύες. Κάθε ένας κινείται σε μια διαφορετική κατεύθυνση, η οποία βοηθά τη γλώσσα να εκτελεί τόσο… εντυπωσιακή γυμναστική. Τέσσερις μύες αγκιστρώνουν τη γλώσσα στο κεφάλι. Ένας συνδέεται στη βάση του κρανίου, ένας στο λαιμό, ένας στην κάτω γνάθο και ένας άλλος τεντώνει μέχρι τον ουρανίσκο του στόματος. Κάθε ένας από αυτούς τους μύες είναι διμερής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μερικώς χωρισμένοι από μια κεντρική γραμμή που τους βοηθά να δουλεύουν και στις δύο πλευρές του στόματος.

Η γλώσσα λοιπόν δεν είναι ένας μυς αλλά ένα ολόκληρο μυϊκό σύστημα. Είναι όμως το ισχυρότερο μυϊκό σύστημα στο σώμα;

Μπορείτε πραγματικά να μετρήσετε τη δύναμη της γλώσσας σας ή τουλάχιστον την αντοχή της, με αυτό που ονομάζεται όργανο απόδοσης της Iowa, για το οποίο απαιτείται να τοποθετήσετε ένα μικρό μπαλόνι στη γλώσσα σας και να πιέζετε πάνω του όσο πιο σκληρά μπορείτε.

Η πίεση που μπορεί να ασκήσει η γλώσσα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους μύες του σώματος, όπως οι τετρακέφαλοι, οι δικέφαλοι και οι γλουτιαίοι.

Έτσι, ναι λοιπόν, η γλώσσα μας έχει περισσότερα κοινά σημεία με ένα… πλοκάμι η μια προβοσκίδα. Μπορεί να μην ξεχωρίζει για τη δύναμη της, αλλά σίγουρα είναι μοναδική…