3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η άτυχη στιγμή, αλλά και οι άγνωστες πτυχές του νέου Αρχηγού ΓΕΣ

Μετά την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος (ΤΘ) Χαράλαμπος Λαλούσης. Ποιος είναι όμως ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ (Α/ΓΕΣ);

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Τον νέο Αρχηγό ΓΕΣ είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να έχουν καθημερινή επαφή μαζί του πολλοί δημοσιογράφοι, και όχι μόνο οι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Αντιστράτηγος Λαλούσης είχε πριν από αρκετά χρόνια βρεθεί στην θέση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού και εν συνεχεία του ΓΕΕΘΑ .

Κατά κανόνα λιγομίλητος, άφησε εποχή καθώς ποτέ, ούτε σε δύσκολες στιγμές για τα Επιτελεία, δεν απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που του γίνονταν.

Από την άλλη ήταν και ένας Εκπρόσωπος με χιούμορ και οι «μάχες» του με τους Εκπροσώπους των άλλων Επιτελείων και κυρίως της Αεροπορίας στις οποίες υπερασπιζόταν με πάθος την καθοριστική συμβολή των τεθωρακισμένων στην μάχη έχουν μείνει ιστορικές.

Μεγάλο του πάθος είναι η στρατιωτική ζωή και η μόρφωση για αυτό και έχει πάρει και μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας.

 

Αυτό όμως που χαρακτηρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον νέο Αρχηγό του ΓΕΣ είναι το ενδιαφέρον του για το προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή που είχε στο γραφείο του πως «δεν μπορείτε να περιμένετε από έναν άνθρωπο να είναι γενναίος αν τον κακομεταχειρίζεστε» ενώ από τις θέσεις που πέρασε συχνά σήκωνε το τηλέφωνο μετά από δημοσιεύματα για να ερευνήσει καταγγελίες ή να λύσει παρεξηγήσεις σε θέματα σχετικά με την διαβίωση των κληρωτών. Τις αρχές του ανθρωποκεντρικού μοντέλου διοίκησης θέλησε να περάσει και στα νέα στελέχη του στρατού όσο ήταν Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Η άτυχη στιγμή

Μία άτυχη στιγμή που σίγουρα θα ήθελε να ξεχάσει έχει να κάνει με το στιγμιότυπο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου το 2017, όταν μετά την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου το ξίφος του «αρνήθηκε» να ξαναμπεί στην θήκη του αφού είχε προηγουμένως αναφέρει το πέρας της παρελάσεως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το στιγμιότυπο έγινε viral τότε αλλά ευτυχώς δεν πήρε περισσότερη σημασία από αυτήν που πραγματικά είχε. Έτσι σήμερα, όπως λένε συνάδελφοι του Στρατηγού με τους οποίους μιλήσαμε, μπορεί να λέει πως δίκαια και με το σπαθί του βρέθηκε στην θέση του Αρχηγού ΓΕΣ.

Το βιογραφικό του νέου Α/ΓΕΣ

Ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Εισήχθη το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.

Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, καθώς και στη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής ΄Αμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων, σε Επιτελεία Συγκροτημάτων-Σχηματισμών στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ.

Ως Διοικητής Μονάδας υπηρέτησε στη 12η ΕΜΑ και στην 5η ΕΜΑ

Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ και του Γ.Ε.ΕΘ.Α από το 2006 έως το 2009, στο ΓΕΕΘΑ/Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων/Τμήμα Διεθνών Οργανισμών ως Τμηματάρχης από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011, Επιτελάρχης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ ΄Εβρου από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012, Διευθυντής ΔΙΣΧΕΑ/ΓΕΣ από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013, Επιτελάρχης/ΓΕΠΣ από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014.

Ως Διοικητής Σχηματισμού υπηρέτησε στην 79 ΑΔΤΕ (Σάμος) από τον Μάρτιο 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Τον Μάρτιο του 2015 τοποθετήθηκε ως Διευθυντής ΔΕΠΙΧ/ΓΕΣ, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Ανέλαβε την διοίκηση της ΧVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Διδυμότειχο, το 2016

Το έτος 2017 τοποθετήθηκε Διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Την 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ».

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ την 17/1/2020 τοποθετήθηκε Αρχηγός ΓΕΣ

Τιμήθηκε με τα προβλεπόμενα Παράσημα, Μετάλλια και Διαμνημονεύσεις.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας.

Είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας.