GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δείτε ξανά το… περιβόλι σας για να σιγουρευτείτε! Αυτά είναι τα καταραμένα δέντρα!

Υπάρχουν καταραμένα δέντρα και μπορεί και να τα έχετε και στον κήπο σας!

Δέντρα που η λαϊκή παράδοση τα συνδέει με κατάρες και παρά το ότι οι καρποί τους είναι ευπρόσδεκτοι τα ίδια τα δέντρα αποφεύγονται τόσο να φυτευτούν όσο και να βρίσκονται μέσα στον κήπο.

Ιδιαίτερα για δέντρα που γίνονται μεγάλα και είναι πολυετή έως και αιωνόβια υπάρχουν πολλές δοξασίες.

Συκιά

Ένα από τα πλέον «ενοχοποιημένα» δέντρα είναι η συκιά.

Λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να τη φυτέψουν στον κήπο τους. Λέγεται πως το δέντρο βαρύνει η κατάρα του ίδιου του Ιησού. Η βάση για αυτή την πεποίθηση είναι τα όσα μας μεταφέρει ο Μάρκος:

«Το πρωί ο Ιησούς πηγαίνοντας προς την πείνασε και βλέποντας από μακριά μια συκιά που είχε φύλλα, πλησίασε για να βρει κάτι σ” αυτήν. Όμως όταν έφτασε κοντά της δεν βρήκε τίποτε παρά μόνο φύλλα, γιατί δεν ήταν ο καιρός των σύκων. Απευθύνθηκε τότε σ” αυτήν και είπε: ποτέ πια κανείς να μη φάει καρπό από σένα… (το επόμενο πρωί Μάρκ.11.20 ) είδαν την συκιά ξεραμένη. Η συγκεκριμένη αναφορά βέβαια εμπεριέχει έντονο συμβολισμό και δεν αφορά στο δέντρο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η «κατάρα» της συκιάς προέρχεται από το ότι σε αυτή κρεμάστηκε ο Ιούδας έτσι γύρω της περιτριγυρίζουν δαιμόνια ή και ότι στη σκιά της αναπαύεται ο σατανάς. Βέβαια για το ποιο ήταν το δέντρο που κρεμάστηκε ο Ιούδας υπάρχουν και άλλες εκδοχές, έχει αναφερθεί η καρυδιά αλλά και η αγριελιά.

Αμέτρητες είναι οι διηγήσεις για το τι συνέβη σε ανθρώπους που αψήφησαν την παράδοση και αποκοιμήθηκαν στον ίσκιο της συκιάς. Από άγριους εφιάλτες μέχρι απώλεια της μιλιάς. Πάντως οι ειδικοί θεωρούν ότι τα αιθέρια έλαια που εκλύει η συκιά είναι πιθανόν να επηρεάζουν τον άνθρωπο, ενώ πολλές αλλεργίες συνδέονται με το συγκεκριμένο δέντρο.

Καρυδιά

Δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα και αναπτύσσεται πρόωρα θεωρείται από την λαϊκή παράδοση στοιχειωμένο και έτσι και η καρυδιά είναι ένα δέντρο το οποίο συνοδεύουν τέτοιες δοξασίες.

Θεωρείται ότι έχει όπως η συκιά «βαριά» σκιά. Τη νύχτα λέγεται μαζεύονται στοιχειά και νεράιδες (για αυτές θα επανέλθουμε με ξεχωριστό θέμα, όποιος τολμήσει να ξαπλώσει κάτω από τα κλαδιά της αρρωσταίνει…

Ίσως πίσω από αυτή την πεποίθηση να κρύβεται το ότι κάτω από τις καρυδιές δεν αναπτύσσονται άλλα φυτά.

Πολλοί αποφεύγουν να τη φυτέψουν από καρύδι γιατί η πρόληψη λέει ότι αν δεν κάνει καρπό, τότε πεθαίνει εκείνος που τη φύτεψε.

Άλλοι πιστεύουν ότι όταν ο κορμός γίνει παχύτερος από το λαιμό αυτού που το φύτεψε τότε θα πεθάνει. Για να αποφύγουν αυτό το μοιραίο οι άνδρες φρόντιζαν να τα ζωνάρια τους γύρω κυκλικά γύρω από το δενδρύλλιο που φύτευαν.

Που είναι η αλληγορία, που η πρόληψη και που η δεισιδαιμονία; Τα όρια είναι δυσδιάκριτα αν και συνήθως πίσω από κάθε δοξασία κρύβεται μια λαϊκή ερμηνεία επιστημονικά εξηγήσιμων λόγων, που ο θυμόσοφος λαός τα υιοθέτησε με τον δικό του τρόπο.