slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα αποφάσεων! Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα για το μεταναστευτικό!

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του επιχειρησιακού σχεδίου, με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει πως θα θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση με τους πρόσφυγες/μετανάστες και θα σταματήσει την εμφανή πια πολιτική αιμορραγία.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας και συντονιστής του όλους εγχειρήματος Αλκιβιάδης Στεφανής θα ανακοινώσουν τα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, το νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, εκ των οποίων τα τρία θα είναι στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο. Πρόκειται για τα νησιά που έχουν σηκώσει ανυπολόγιστο βάρος τα τελευταία χρόνια. Η ζωή των κατοίκων τους έχει διασαλευτεί σε βαθμό αφόρητο. Πιθανότατα στη λίστα θα περιλαμβάνεται και η Κως και η Λέρος.

Ο λόγος που τα προαναχωρησιακά κέντρα θα δημιουργηθούν στα νησιά είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία δεν θα έχει πρόσχημα να μην δέχεται επαναπροωθήσεις όσων εισήλθαν στην Ελλάδα και η αίτησή τους για την παροχή ασύλου απορρίφθηκε τελεσίδικα. Κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές μονάδες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχθές, για τις άμεσες ανάγκες θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.