GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Retrosexual: Η επιτομή του vintage στην καρδιά της Αθήνας

Γράφει ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου

Ονομάζεται Joe Pe. Είναι βιομηχανικός σχεδιαστής, με ειδίκευση στην ιστορία του ντιζάιν. Ξέρει όσο ελάχιστοι από συντήρηση αντικειμένων εποχής. Τα μάτια του πετάνε σπίθες. Λάμπει ολόκληρος όταν μιλάει  για αυτό που τόσο αγαπάει. Κάνει όνειρα και είναι ένας άνθρωπος ζωντάνια και αισιοδοξία. Είχα ακούσει για αυτόν πολύ πριν τον γνωρίσω. Μάλιστα υπήρχε εποχή που όποια πέτρα σήκωνα αυτός από κάτω. Πήγαινα σε ωραία μαγαζιά του κέντρο με vintage διακόσμηση. Όλοι τον ήξεραν. Ξέρει και ζει το κέντρο της Αθήνας. Γκράφιτι streetart στα νιάτα του. Κυρίες και κύριοι ο κ. Retrosexual. Ναι, ναι το γνωστό  μαγαζί , Αγίας Ειρήνης 3. Έχουμε χαζέψει οι περισσότεροι τις βιτρίνες του και θα θέλαμε τα πάντα από αυτές.

Μυρίζει καλοκαίρι: Αφορμή για αντάμωμα (του Δ. Γιαγτζόγλου)

«Οι γονείς μου είχαν σχέση με το ντιζάιν. Ο πατέρας μου σπούδαζε στην Ιταλία ιατρική και κάποια στιγμή τα παράτησε όλη και ασχολήθηκε με το ντιζάιν. Πάντα μου άρεσε η δημιουργία από το τίποτα, η χρησιμοποίηση αντικειμένων από το παρελθόν. Πιτσιρίκια με τους φίλους μου βρίσκαμε παλιά κτίρια που τα είχαν εγκαταλείψει και τα φτιάχναμε».

Το σπίτι έχει τη δική του ιστορία- Το δικό σου; Ποια ιστορία λέει;

Επιλέγει αντικείμενα από περασμένες δεκαετίες γιατί θεωρεί πως όλα είχαν κάποιο λόγο ύπαρξης. Τα περισσότερα από αυτά παρήχθησαν σε εποχές προ μεγάλου καταναλωτισμού και η επαφή τους με τον χρήστη είχε διάρκεια. Τότε ότι χαλούσε οι άνθρωποι το έφτιαχναν. Τα αντικείμενα δεν είχαν  ημερομηνία λήξης. Αυτό φαίνεται και από την ποιότητά τους.

Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και αντικείμενα. Ο Joe ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη. Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, παντού. Λατρεύει το κίνημα του Bauhaus. Αλλά τώρα πάει και εκτός Ευρώπης. «Πριν από δύο εβδομάδες ήμουν στο Μαρόκο. Υπάρχει ένα έντονο παραδοσιακό ανάγλυφο εκεί και βρήκα εξαιρετικά αντικείμενα».

Η συλλογή του Retrosexual Culture περιλαμβάνει αντικείμενα «κυρίως μετά από το 1930, μέχρι αρχές της δεκαετίας του ΄80. Τότε είχαμε και τα τελευταία καλά ευρωπαϊκά αντικείμενα. Όλα λειτουργούν κανονικά. Έχουμε εργαστήριο συντήρησης και ανακατασκευής. Λειτουργούν τα πάντα με προδιαγραφές του 2019 αλλά το ντιζάιν του παραμένει αυθεντικό. Πελάτες μας δεν είναι μόνο συλλέκτες. Είναι άνθρωποι με μια παιδεία στο ντιζάιν. Πολλοί νομίζουν ότι οι τιμές τους είναι απαγορευτικές. Θα σου πω πως μια σκανδιναβική πολυθρόνα με εξαιρετική ποιότητα μπορεί να ξεκινά από 150 ευρώ».

Εδώ και καιρό διοργανώνει events με αναφορές στο ελληνικό ντιζάιν. Και μάλιστα σε δύο δρόμους που αυτό κατά το παρελθόν άνθισε. Αιόλου και Κολοκοτρώνη υπήρχαν πολλά καταστήματα με ελληνικό έπιπλο. «Από τα ελληνικά έπιπλα πουλάω μόνο ότι έχω διπλό». Το όνειρό του, και σίγουρα θα το πετύχει, είναι η δημιουργία ενός μουσείου μοντέρνου ντιζάιν.

Αλήθεια γιατί ονόμασε το μαγαζί Retrosexual; «΄Ηταν μια τρέλα της στιγμής. Διάβαζα ένα βιβλίο στον Παπασωτηρίου. Είχε αυτόν τον τίτλο και περιέγραφε τον άντρα «ιππότη». Αυτόν που δεν υποβιβάζει την γυναίκα. Αντιθέτως την εξυψώνει. Το sexual υπάρχει στο μυαλό όλων. Ήταν η εποχή που ξεκινούσα την ιστορία του μαγαζιού. Οπότε μία λέξη με τοsexual μέσα δεν θα ξεχνιόταν εύκολα».

Το πιο αγαπημένο του αντικείμενο δεν είναι κάτι απ΄ αυτά που τόσα χρόνια έχει βρει έχει ξαναφτιάξει ή έχει πουλήσει. Μια θεία του ζούσε στο Βερολίνο. Όταν έπεσε το τοίχος του έφερε ένα κομμάτι.

Περπατάει συνέχεια στο κέντρο. Αλλά αν χρειαστεί να πάει κάπου ποιο μακριά  θα πάει με την μοναδική custom βέσπα του και το fiat 500ράκι του σε ένα ασυνήθιστο μπλε χρώμα. Το μοντέλο που οι πόρτες άνοιγαν ανάποδα.

Retrosexual, Αγίας Ειρήνης 3.