Τραγική η εικόνα της πλατείας Σοφοκλέους στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο

-Κοινοποίση:   Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου

-Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ρόδου

-Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Κ. Δήμαρχε,

οι  παρακάτω υπογράφοντες που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε στην πλατεία Σοφοκλέους της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου , επιθυμούμε να  καταθέσουμε γραπτώς τα αιτήματα μας τα οποία και προφορικά επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η βομβόπληκτη πλατεία σταδιακά αναβαθμίζεται, καθώς υψηλής ποιότητας χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας και συγκρότημα πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στα αποκατεστημένα ιδιωτικά κτήρια της ευρύτερης περιοχής.

Σε πλήρη αντίθεση όμως με αυτό το γεγονός, ο κοινόχρηστος περιβάλλων χώρος παραμένει αδιαμόρφωτος και συνεχίζει να υποβαθμίζεται προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες της πολυσύχναστης περιοχής στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης.

Ζητούμε λοιπόν την άμεση  παρέμβαση σας προκειμένου να προχωρήσουν κατεπείγοντα  μέτρα αρμοδιότητας σας για την στοιχειώδη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης, αλλά και των υγιειονομικών συνθηκών στα όρια της πλατείας.

Πιο συγκεκριμένα :

  1. Να διευθετηθεί η εναπόθεση και αποκομιδή των απορριμάτων, που παραμένουν εκτεθειμένα για πολλές ώρες στον ήλιο, προσβάλουν  αισθητικά την πλατεία και αποτελούν εστία  μόλυνσης και δυσοσμίας. Για το σκοπό αυτό ζητούμε  να καταργηθεί ο χώρος συγκέντρωσης 15 κάδων απορριμάτων, που ευνοεί  την  εναπόθεση κάθε είδους άχρηστου αντικειμένου και γύρω από αυτόν (παλιοσίδερα, στρώματα κλπ). Αντ’ αυτού προτείνουμε να παραχωρηθεί σε κάθε κάτοικο και επιχειρηματία ένας  κάδος, τον οποίο  θα διατηρεί σε ιδιωτικό χώρο και θα φροντίζει να είναι καθαρός και να βρίσκεται σε χώρο προσβάσιμο κατά τη συγκεκριμένη ώρα διέλευσης  μικρότερου απορριμματοφόρου.
  2. Να γίνει  επίστρωση καθαριότητας του κοινόχρηστου χώρου στο ανατολικό τμήμα της πλατείας (Αξίας 3.000€ – 4.000€ όπως μας ενημέρωσε ο εργολάβος και να ενταχθεί στην εργολαβία των ετοιμόρροπων χτισμάτων της μεσαιωνικής πόλης που πραγματοποιείται τώρα) και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη τακτική φροντίδα για τον καθαρισμό των φύλλων των δέντρων και των ακαθαρσιών των σκύλων, που σήμερα συσσωρεύονται δημιουργώντας ένα υπαίθριο «κομπόστ» στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης.
  3. Να γίνει καθαρισμός – αποψίλωση και ευπρεπισμός  του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου ,ο οποίος είναι γεμάτος αγριόχορτα, σκουπίδια, λαμαρίνες και εγκαταλελειμένες παραγκοειδείς κατασκευές που αποτελούν χώρο φιλοξενίας αρουραίων, ερπετών και φιδιών. Το σκουριασμένο συρματόπλεγμα στην όψη του προσβάλει την αισθητική του χώρου και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλης μορφής καλαίσθητη περίφραξη. Η παροχή στον επισκέπτη της απαραίτητης πληροφόρησης για τη σημασία των διατηρούμενων ερειπίων αρχαίων και βυζαντινών κατασκευών και η εγκατάσταση έστω και προσωρινού φωτισμού του αρχαιολογικού χώρου είναι ενέργειες που, με ελάχιστο κόστος, μπορούν να συντελέσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του αστικού τοπίου μιας πόλης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

Οι υπογράφοντες:

 

Ακολουθούν δεκαοκτώ υπογραφές που έχουν τεθεί στη διάθεση του δημάρχου από κατοίκους και επιχειρήσεις που κατοικούν και δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην πλατεία Σοφοκλέους.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...