Skip to main content

Αναγκαστική αργία για τις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας

Το παρατεταμένο και σφοδρό ψύχος έβγαλε εκτός λειτουργίας πολλές παραγωγικές μονάδες σε Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα.

Το δριμύ και παρατεταμένο ψύχος έκανε αναπόφευκτη την αναγκαστική αργία για πάρα πολλές βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, με τις περισσότερες σε Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα να μην λειτουργούν από το περασμένο Σάββατο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθ. Σαββάκης στη Voria.gr, στον ΣΒΒΕ δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ζημιών, τουλάχιστον σοβαρών, καθώς οι επιχειρήσεις είχαν φροντίσει να λάβουν μέτρα προστασίας των εγκαταστάσεων και μηχανημάτων τους, αδειάζοντας το νερό και υγρά από τις σωληνώσεις των διαφόρων συστημάτων, που θα μπορούσαν με τον παγετό, να προκαλέσουν θραύσεις και ζημιες.

Οι βιομηχανίες κατέβασαν τους διακόπτες, όχι λόγω ζημιών αλλά επειδή δεν μπορούν να αναπληρώσουν το νερό στα λειτουργικά τους συστήματα και, επιπλέον, επειδή το προσωπικό έχει δυσκολίες στη μετακίνηση και πρόσβαση.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παραγωγικές εταιρείες που υπέστησαν ζημίες επειδή η ...δουλειά τους είναι ακριβώς το νερό.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η Σουρωτή Α.Ε., η οποία λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών- επί ημέρες ήταν στους -10 ή και -11 βαθμούς ενώ στην περιοχή το θερμόμετρο έπεσε και στους -17- είχε θραύσεις σε σωλήνες αντλίες, σε συστήματα επεξεργασίας του νερού, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Υπάρχουν όμως και άλλες παραγωγικές μονάδες περισσότερο ευαίσθητες στο ψύχος, όπως για παράδειγμα τα πτηνοτροφεία στην Νεοχωρούδα, βασική πηγή εισοδήματος για την περιοχή.

Η Tsakiris Family ΑΕ, δίνει καθημερινό αγώνα για να μην παγώσει η παροχή νερού και να μην υπάρχει πρόβλημα με το πότισμα των κοτόπουλων. Με τέτοιο κρύο βέβαια οι αλανιάρες κότες που δίνουν τα αυγά ελευθέρας βοσκής έχουν κι' αυτές περιοριστεί σε καλυμένους χώρους, ενώ για τα αυγά, που τοποθετούνται σε χώρους με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, δεν υπάρχει πρόβλημα όπως εξήγησε ο κ. Παύλος Τσακίρης.

Ωστόσο, το χιόνι και ο παγετός, δημιουργούν δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες για τις επιχειρήσεις που πρέπει να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στις αγορές. Μετά τόσων ημερών αρνητικές θερμοκρασίες και σφοδρό ψύχος, όλοι οι επιχειρηματίες, παραγωγοί, έμποροι, διαμεταφορείς, περιμένουν επιτέλους να αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός από την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.