Skip to main content

Οι τιμές για εξοχική κατοικία σε Χαλκιδική, Καβάλα και Πιερία

Ανακάμπτει η ζήτηση για τα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα, πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Βαλκάνιοι, Ρώσοι αλλά και Έλληνες στο κυνήγι του εξοχικού

Μπορεί η εξοχική κατοικία να αποτέλεσε τον «μεγάλο ασθενή» την περίοδο της καθίζησης της αγοράς ακινήτων, καθώς δεν εξυπηρετεί την πρώτη στεγαστική ανάγκη, ωστόσο η αλλαγή του σκηνικού είναι πλέον πραγματικότητα. Οι παραθεριστικές κατοικίες περιοχών της Βόρειας Ελλάδας προσελκύουν, ολοένα και περισσότερο, κατά κύριο λόγο, Βαλκάνιους και Ρώσους, με τους Έλληνες, εσχάτως, να μπαίνουν -δειλά- στο παιχνίδι.

Για τους Έλληνες ενδιαφερόμενους αγοραστές, ελκυστικότερα ακίνητα, δεύτερης  κατοικίας, αποτελούν όσα κυμαίνονται από 50.000 - 100.000 ευρώ, ενώ για τους ξένους επενδυτές οι παραπάνω τιμές αποτελούν τιμές εκκίνησης καθώς δεν αποκλείεται να διαθέσουν και άνω των 250.000 ευρώ, έχοντας ως κίνητρο τη χρυσή βίζα, που αποτελεί το εισιτήριο για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται σημαντική αντοχή των τιμών πώλησης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει, όπως λένε γνώστες της αγοράς, και τάση ανόδου το επόμενο διάστημα.

Πρωτοκαθεδρία στην τιμή πώλησης για τα ακίνητα στο Παληό

Τα σκήπτρα στις τιμές πώλησης, κρατά το Παληό της Καβάλας με την μέγιστη τιμή του τμ να αγγίζει ακόμη και τα 2.250 ευρώ, με αποτέλεσμα να κονταροχτυπιέται με τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Χαλκιδικής, όπως είναι η Καλλιθέα και η Χανιώτη, όπου η τιμή του τμ δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

«Η παραθεριστική κατοικία στην Καβάλα καταγράφει σημαντική ζήτηση» σημειώνει ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών VALUES, πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής υπογραμμίζοντας πως παρατηρείται σημαντική αντοχή των τιμών πώλησης.

Η περίπτωση του Παληού στην Καβάλα, μόνο εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί, καθώς διαθέτει παραθαλάσσιες, πολυτελείς, εξοχικές κατοικίες, εύπορων Καβαλιωτών. Κάποιοι εξ αυτών βλέποντας την αλλαγή των οικονομικών τους δυνατοτήτων σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, από Βαλκάνιους, κυρίως Βούλγαρους, και Τούρκους, αποφάσισαν να τα πουλήσουν. Σημειώνεται πως οι κατώτερες τιμές των ακινήτων στο Παλιό κυμαίνονται από 850 έως 1.200 ευρώ ανά τμ, ενώ οι ανώτερες από 1.900 έως 2.250.

Χαμηλότερες είναι οι τιμές του τμ στην Ηρακλείτσα που κυμαίνονται οι κατώτερες από 700 έως 1.300 ευρώ και οι ανώτερες από 1.300 έως 1.700 ευρώ. Στη Νέα Πέραμο οι χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται από 750 έως 1.100 ευρώ, ενώ οι υψηλότερες από 1.400 έως 1.750. Στην περιοχή του Οφρυνίου οι κατώτερες τιμές είναι από 900 έως 1.100 ευρώ ανά τμ. ενώ οι υψηλότερες από 1.350 έως 1.850 ευρώ.   

Χαλκιδική, η δημοφιλής  

Η Χαλκιδική, η δυναμικότερη τουριστική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μαγνητίζει, κυρίως Βαλκάνιους και Ρώσους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ακίνητα και οικόπεδα στα τρία πόδια της περιοχής μέσα από μία μεγάλη γκάμα τιμών.

Στις πλέον δημοφιλείς περιοχές, όπως είναι η Καλλιθέα και η Χανιώτη, η ανώτατη τιμή αγγίζει τα 2.000 τμ ενώ οι χαμηλότερες κυμαίνονται από 900 έως 1.200 ευρώ. Στην ιδιαίτερα γραφική Άθυτο οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ ανά τμ και φτάνουν τα 1.650, ενώ στο Παλιούρι και στο Πευκοχώρι κυμαίνονται από 900 έως 1.850 ευρώ. Στην Κρυοπηγή η τιμή εκκίνησης του τμ είναι τα 900 ευρώ και η ανώτερη τα 1.950.

Στη Σίβηρη η τιμή πώλησης του τμ διαμορφώνεται από 1.000  έως 1.400 ευρώ. Στο Νέο Μαρμαρά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα βρουν τιμές από 850 έως 1.800 ευρώ ανά τμ, ενώ στη Νικήτη από 1.000 έως 1.650 ευρώ.  

Στις κοντινότερες, στη Θεσσαλονίκη, παραλίες όπως η Νέα Καλλικράτεια, η Σωζόπολη και η Νέα Ηράκλεια η τιμές κυμαίνονται από 750 έως 1.000 ευρώ, στα Νέα Πλάγια από 600 έως 1.100 και στην Παραλία Διονυσίου από 500 έως 850 ευρώ ανά τμ.

Πέρα από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τουριστική κατοικία, την τιμητική τους έχουν και τα οικόπεδα, κατά κύριο λόγο, στο πρώτο και δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

Σε αυτό συμβάλει, όπως εξηγεί ο κ. Μερεκούλιας,  το γεγονός ότι υπήρξε, εσχάτως, εξορθολογισμός των τιμών. Οι τιμές για τα παραθαλάσσια αγροτεμάχια που βρίσκονται "πρώτη σειρά" στη θάλασσα κυμαίνονται από 100- 300 ευρώ ανά τμ , ενώ σημαντικό  ζήτημα για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και η ύπαρξη δασικών τμημάτων μέσα στις εκτάσεις.

Υπολογίζεται μάλιστα πως η πτώση των τιμών έχει κυμανθεί από 40%- 60% ανάλογα με την εγγύτητα στην παραλία.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και για την Πιερία, αγαπητό προορισμό τόσο για βορειοελλαδίτες, όσο και για τους γείτονες μας, με αιχμή του δόρατος τους Σέρβους. Οι τιμές πώλησης σε Πλαταμώνα και Λεπτοκαρυά, ξεκινούν από τα 850 ανά τ.μ. και φτάνουν μέχρι τα 1.900 ανά τ.μ. ανάλογα με την εγγύτητα του ακινήτου στη θάλασσα και την κατάσταση του.

Πηγή φωτογραφίας: Visitkavala