Skip to main content

Από σήμερα Τούρκοι στην Αθήνα για συνομιλίες για τα ΜΟΕ

Τι θα ζητήσει η ελληνική πλευρά από την τουρκική κατά τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα.

Σήμερα ξεκινά στην Αθήνα ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Voria.gr, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την τουρκική επισταμένα την μείωση της παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, αφού ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πλέον μεγάλος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της, η Τουρκία θα ζητήσει επίμονα από την Αθήνα να παρέμβει στη Λευκωσία για να σταματήσει τις έρευνες εντός της ΑΟΖ της.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι προ ημερών στο Πεντάγωνο έγινε μια διευρυμένη σύσκεψη κορυφής, ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών. Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε ήταν ότι οι κατ' αρχήν τουρκικές προτάσεις για τα ΜΟΕ είναι στο σύνολο τους διφορούμενες και γεμάτες παγίδες. Κι εξ αυτού του λόγου αποφασίσθηκε να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διαδικασία, για να μην εξελιχθεί σε φιάσκο.

Μάλιστα, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι στην Αθήνα εκτιμούν ότι και το κύμα των τουρκικών παραβιάσεων την περασμένης εβδομάδα, που έφτασε σε επίπεδα – ρεκόρ, ακόμα και για τα τουρκικά δεδομένα, εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο των νέων ΜΟΕ και των τετελεσμένων που θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα ενόψει τους. Γι αυτό και οι κεραίες της ελληνικής διπλωματίας έχουν σηκωθεί για τα καλά, αφού οι κίνδυνοι που διαγράφονται στον ορίζοντα είναι μεγάλοι. Μεγαλύτεροι και από τους συνηθισμένους.