Skip to main content

Από την αλιεία στον εν πλω τουρισμό στα γαλάζια νερά της Χαλκιδικής

Με το τουριστικό σκάφος Albatros ο 35χρονος αλιέας Χρήστος Αντωνάκης οργανώνει πριβέ κρουαζιέρες, ενώ ετοιμάζεται να μπει και στον αλιευτικό τουρισμό.

Θέλει να μοιραστεί την αγάπη του για τη θάλασσα και την αλιεία με τους τουρίστες της Χαλκιδικής και επέλεξε να το κάνει εν πλω.

Έτσι, με το 12μετρο τουριστικό του σκάφος Albatros-Private Daily Cruises οργανώνει από το 2015 διαφορετικές, πριβέ κρουαζιέρες, που έχουν απ’ όλα: από ερασιτεχνικά ψαρέματα, μπάρμπεκιου και θαλασσινές γεύσεις μέχρι προσκυνήματα από το Άγιον Όρος πάνω στο κατάστρωμα.

Μάλιστα, επόμενος στόχος του Χρήστου Αντωνάκη από την Ουρανούπολη είναι και ο αλιευτικός τουρισμός, με το αλιευτικό του σκάφος αυτή τη φορά, αφού είναι και επαγγελματίας ψαράς. Άλλωστε, έχει ήδη εξασφαλίσει μία από τις πρώτες άδειες αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο 35χρονος Χρήστος Αντωνάκης έχει φάει τη θάλασσα με το κουτάλι, αφού από 10 χρονών συνόδευε τον πατέρα του στο ψάρεμα με το ψαροκάικο της οικογένειας. Το 2005 απέκτησε το δικό του 9 μέτρων αλιευτικό σκάφος, κάνοντας την αλιεία το επάγγελμά του. Με δεδομένο όμως ότι ο κλάδος άρχισε με τα χρόνια να αντιμετωπίζει προβλήματα και να ακολουθεί, όπως λέει ο ίδιος, φθίνουσα πορεία, αναγκάστηκε να σκεφτεί και εναλλακτικές επιλογές, παράλληλα με το ψάρεμα.

Η αρχή με τα βαρκάκια και ο στόχος για τον αλιευτικό τουρισμό

Έτσι το 2008 έκανε το επόμενο του βήμα, με βαρκάκια που εκμίσθωνε σε τουρίστες για σύντομες βόλτες. Από εκεί ήρθε και το πρώτο έναυσμα για τον αλιευτικό τουρισμό, αφού οι τουρίστες ζητούσαν να ψαρέψουν κατά τη διάρκεια της θαλασσινής τους βόλτας. Άρχισε λοιπόν να ψάχνει ένα σκάφος για να μπει δυναμικά στον αλιευτικό τουρισμό, βρέθηκε όμως από τύχη μπροστά στο Albatros, το οποίο αγόρασε και αξιοποίησε τουριστικά, ξεκινώντας τις κρουαζιέρες. Όπως λέει στη Voria.gr, η ανταπόκριση των τουριστών είναι σημαντική, ενώ κάθε χρόνο τα δρομολόγια αυξάνονται κατά 20%, με το ενδιαφέρον να προέρχεται τις προηγούμενες σεζόν, πέρα από τους Έλληνες, από Άγγλους, Ρώσους, Ουκρανούς και Ιταλούς. Το Albatros φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, bachelor και γιορτές, γίνεται αφορμή για θαλασσινές εμπειρίες και ανέμελες εκδρομές, μπορεί να υποδεχθεί μέχρι 10 άτομα, ενώ έχει τον δικό του καπετάνιο και ένα άτομο πλήρωμα. Το σκάφος βρίσκεται στην Ουρανούπολη, μπορεί όμως να αποπλεύσει από όπου επιλέξουν οι τουρίστες.

«Το διαφορετικό στις κρουαζιέρες μας, που πραγματοποιούνται καθημερινά από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι πως δεν ακολουθούν κάποιο τυποποιημένο πρόγραμμα, αλλά υπάρχει ευελιξία, ώστε οι πελάτες να διαμορφώσουν τη δική τους εκδρομή, όπως ακριβώς επιθυμούν, ακόμα και το δρομολόγιό της» λέει στη Voria.gr ο Χρήστος Αντωνάκης.

Επόμενη κίνησή του είναι η ανακατασκευή και ο περαιτέρω εξοπλισμός του αλιευτικού του σκάφους, ώστε να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες του αλιευτικού τουρισμού και -πέραν των απαραίτητων υποδομών για την υποδοχή των τουριστών- να υπάρχει η δυνατότητα για αλίευση μεγαλύτερων ψαριών, όπως είναι οι ξιφίες και οι τόνοι, προς τέρψιν των επιβατών. Οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδικασία του ψαρέματος, το μάζεμα των διχτυών, να μαθαίνουν πράγματα γύρω από την αλιεία, να κάνουν τις δικές τους αλιευτικές δοκιμές και στο τέλος να γεύονται τα... προϊόντα της θάλασσας.

«Τα ηλιοβασιλέματα εν πλω είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να ζήσεις, είναι αυτά που κρατώ από την παιδική μου ηλικία και θέλω να τα μοιραστώ με τους τουρίστες της Χαλκιδικής» λέει ο Χρήστος Αντωνάκης.