Skip to main content

Aπό το Κρυονέρι Κορινθίας στη Βόννη

Το β' μέρος της ανταλλαγής νέων μεταξύ του συλλόγου «Lucky Luck» και της ελληνικής «Φιλοξενίας»

Μετά το εκπαιδευτικό ταξίδι δέκα νέων από τη Γερμανία στο Κρυονέρι Κορινθίας, με στόχο την κατασκευή ενός ψηφιδωτού για την Ευρώπη αλλά και την προσέγγιση της περιόδου της ναζιστικής κατοχής στην Πελοπόννησο, σειρά είχε τώρα το μικρό χωριό Μπούσντορφ, λίγο έξω από τη Βόννη, και πιο συγκεκριμένα το κέντρο νεολαίας «Lucky Luck».  Χάρη στη συνδρομή και εθελοντική εργασία του επικεφαλής του, Μάρτιν Χέρμαν, αλλά και την οικονομική στήριξη του γερμανικού υπ. Οικογένειας και Νεολαίας, που χρηματοδοτεί αντίστοιχες δραστηριότητες με ένα ειδικό κονδύλιο για την Ελλάδα, ο μικρός αυτός γερμανικός σύλλογος κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεση των νεαρών Γερμανών να φιλοξενήσουν επί γερμανικού εδάφους τους νέους φίλους τους από το Κρυονέρι. Έτσι από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου έξι νέοι από το Κρυονέρι, μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι που ήδη εργάζονται, άφησαν για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα για να κάνουν ένα διαφορετικό ταξίδι.

Τους συναντήσαμε πριν λίγες μέρες στο Μπούσντορφ εν ώρα εργασίας ή καλύτερα εικαστικής δημιουργίας. «Κατασκευάζουμε εδώ, όλοι μαζί, έναν ταύρο από ξύλο. Είναι ο μυθικός ταύρος από την αρπαγή της Ευρώπης, ο οποίος κοιτάει ψηλά, γιατί πιστεύουμε ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να στρέφει το βλέμμα ψηλά, με αισιοδοξία, κοιτάζοντας την Ευρώπη. Πάνω του έχουμε ζωγραφίσει όλες τις χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες είναι ίσες και πρεπει να έχουν ίσα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Ζάρκος, φοιτητής τουριστικών επαγγελμάτων, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. «Αυτό το εικαστικό πρότζεκτ είναι ουσιαστικά η συνέχεια ενός ψηφιδωτού που φτιάξαμε τον Σεπτέμβριο στο Κρυονέρι, και το οποίο είχε επίσης να κάνει με τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης», συμπλήρωσε η Ανδρομάχη Πούλου, φοιτήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, η οποία από μικρή συμμετέχει σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Ανδρομάχη ήρθε μάλιστα εδώ μαζί με τη μικρότερη αδερφή της, την 17χρονη Ινώ, η οποία θέλει επίσης να σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία και βλέπει αυτό το πρόγραμμα σαν μια ευκαιρία για εξάσκηση και προετοιμασία.

Ιστορική μνήμη και ελληνογερμανικές σχέσεις από μια άλλη σκοπιά

Όπως και στο Κρυονέρι έτσι και εδώ, το πρόγραμμα είχε φυσικά και ιστορική διάσταση. Στόχος οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτές τις ανταλλαγές, εκτός σχολικού και πανεπιστημιακού πλαισίου, αυθόρμητα και εθελοντικά, να έρθουν σε επαφή με λιγότερο ίσως γνωστές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας και να ανακαλύψουν μόνοι τους ίχνη της ζωντανής ακόμη ιστορικής μνήμης, εν προκειμένω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της περιόδου του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. Έτσι οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ένα ολόκληρο απόγευμα με τους γηραιότερους κατοίκους του Μπούσντορφ, οι οποίοι αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες από την περίοδο εκείνη. Οι περισσότεροι ήταν παιδιά, όταν την περίοδο του πολέμου μια βόμβα κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό. «Είδαμε την άλλη πτυχή της ιστορίας. Αυτό που είδα στους Γερμανούς, με τους οποίους μιλήσαμε, είναι ότι και αυτοί ως απλοί πολίτες είχαν βιώσει δύσκολες καταστάσεις. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ο ίδιος κάτι τέτοιο, ειδικά επειδή επρόκειτο για Γερμανούς, που αυτοί οι ίδιοι κήρυξαν τον πόλεμο», είπε στη DW o Γιώργος Ζάρκος, 24 χρονών που δουλεύει ως μάγειρας.

«Δεν πρέπει να έχουμε εξαρχής προκαταλήψεις. Πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να γνωρίσεις τους άλλους, είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για Γερμανούς», συμπλήρωσε η Ανδρομάχη, σε έναν πολύ ζωηρό διάλογο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τη ομάδα από το Κρυονέρι ήρθε στη Βόννη και η Μιάν, φοιτήτρια από το Βιετνάμ, η οποία είναι εθελόντρια στον εξωστρεφή Σύλλογο «Φιλοξενία» του Κρυονερίου. Όπως είπε η ίδια, η συμμετοχή της σε ένα ελληνογερμανικό πρόγραμμα την έκανε να δει με άλλη ματιά την ευρωπαϊκή ιστορία αλλά και να γνωρίσει καλύτερα αυτούς τους δύο μακρινούς λαούς, τους Έλληνες και τους Γερμανούς.

Πρωτοπόρα προγράμματα νέων σε ένα μικρό χωριό της Κορίνθου

Πίσω από την ελληνική αποστολή βρίσκεται ο Σύλλογος «Φιλοξενία» από το Κρυονέρι, ένα μικρό χωριό που όμως πρωτοπορεί για πάνω από δύο δεκαετίες στον τομέα των εξωσχολικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων νεολαίας. «Leader» της αποστολής της «Φιλοξενίας» είναι η φιλόλογος Χάνα Σεμπέστοβα από τη Σλοβακία, η οποία ασχολείται με την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων νεολαίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Τέλη Νοεμβρίου θα ξανάρθουμε στη Βόννη με άλλους ειδικούς σε θέματα νεολαίας για να πάρουμε τεχνογνωσία και ιδέες από τους Γερμανούς συναδέλφους μας», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία όλων αυτών των δράσεων αλλά και τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πράξη, ιδίως στο κομμάτι της χρηματοδότησης. Όπως όμως υπογράμμισε η ίδια, οι δυσκολίες δεν τους πτοούν. Τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων φαίνονται άλλωστε μακροπρόθερμα, όταν τα παιδιά και οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτά μια φορά, δηλώνουν συμμετοχή ξανά και ξανά. Είναι κι αυτό εν τέλει μια σημαντική κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών ή μάλλον της Ευρώπης των πολιτών, όπου οι νέοι μπορούν να συνδιαλέγονται, να συνδιοργανώνουν δράσεις και να συμπράττουν ελεύθερα με στόχο τη μεταξύ τους γνωριμία, την αλληλοκατανόηση, την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle