Skip to main content

Από τον «Ζήκο» στο σήμερα: Ο πελτές Λαγκαδά επιστρέφει δυναμικά

Ο πελτές Λαγκαδά ήταν ένα από τα καμάρια της ελληνικής κονσερβοποιίας στα μέσα του 20ου αιώνα που βρισκόταν στα μπακάλικα ολόκληρης της χώρας

Μια αξιόλογη προσπάθεια επαναφοράς ενός ισχυρού brandname του Λαγκαδά της δεκαετίας του '60 αποτελεί η επιχειρηματική ιδέα του νεαρού καλλιεργητή ντομάτας Μπάμπη Φουλίδη, που μέσω μιας καλά οργανωμένης οικοτεχνίας στοχεύει να κάνει ξανά διάσημη τη σάλτσα ντομάτας από τα χωράφια της περιοχής.

Ο πελτές Λαγκαδά άλλωστε ήταν ένα από τα καμάρια της ελληνικής κονσερβοποιίας στα μέσα του 20ου αιώνα, με τις μεταλλικές συσκευασίες να βρίσκονται στα ράφια των μπακάλικων σχεδόν σε ολόκληρη τη μεταπολεμική Ελλάδα και τις νοικοκυρές τότε να ανακαλύπτουν την μόδα των προμαγειρεμένων φαγητών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του περίφημου πελτέ από τον Κώστα Χατζηχρήστο στη θρυλική ταινία «Της Κακομοίρας», που για να σαγηνεύσει την αγαπημένη του Φιφίκα ο Ζήκος της τάζει να της δώσει κρυφά κονσέρβες με εκλεκτό πελτέ Λαγκαδά.

«Το εργοστάσιο σαλτσοποιίας που βρισκόταν στον Λαγκαδά και έκλεισε προ μιας 20ετίας ήταν εμβληματικό για την τοπική οικονομία», εξηγεί ο κ. Φουλίδης που προσπαθεί να αναβιώσει τις παλιές δόξες της επεξεργασίας ντομάτας στην περιοχή.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τους θερινούς μήνες οι ντόπιοι κάτοικοι αλλά και Θεσσαλονικείς συνέρρεαν κατά εκατοντάδες για μεροκάματο στα χωράφια ντομάτας του Λαγκαδά όπου γινόταν η συγκομιδή της πρώτης ύλης, η οποία στη συνέχεια θα πήγαινε στο εργοσάσιο για επεξεργασία, συσκευασία και στη συνέχεια ταξίδευε σε ολόκληρη τη χώρα.

Με βάσεις στην παράδοση

Εδώ και λίγα χρόνια, ο νεαρός Μπάμπης Φουλίδης, αν και εργαζόμενος σε μεγάλη εταιρεία, είχε πάντα στο μυαλό του να στήσει τη δική του επιχείρηση σε επίπεδο οικοτεχνία και επωνυμία «Παραδοσιακά πριοϊόντα Λαγκαδά» με βασικό προϊόν τη σάλτσα ντομάτας. Έτσι, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που παρήγαγαν τα χωράφια ντομάτας που διέθετε η οικογένειά του, μπήκε στη διαδικασία να λανσάρει ένα διαχρονικό προϊόν, εμποτισμένο με την παράδοση, αλλά ταυτόχρονα εναρμονισμένο με τις νέες γαστριμαργικές απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού που αναζητά «γκουρμέ» παραδοσιακά προϊόντα στα ράφια των ντελικατέσεν και μπακάλικων που ζουν μια δεύτερη άνθηση.

«Πηγή έμπνευσης ήταν για μένα οι συνταγές της γιαγιάς μου, τις οποίες βρήκα και στη συνέχεια πειραματίστηκα με τις κατσαρόλες για να βγουν νέες γεύσεις. Έτσι, κατάφερα να βρω τα επιθυμητά αποτελέσματα και να βγάλω τυποποιημένα στην αγορά πλέον ξεχωριστά προϊόντα, εφάμιλλα της παράδοσης που έχει δημιουργηθεί για τη λαγκαδιανή σάλτσα ντομάτας», εξηγεί ο κ. Φουλίδης.

Η οικοτεχνία της οικογένειας Φουλίδη παράγει πλέον σάλτσες με σκόρδο, καπνιστή μελιτζάνα, βασιλικό, φέτα και πιπεριά Φλωρίνης. Οι ντομάτες που αποτελούν την πρώτη ύλη είναι προϊόντα ήπιας καλλιέργειας και στη συνέχεια μαγειρεύονται με παραδοσιακό τρόπο χωρίς προσθήκη συντηρητικών ώστε να μην χάνουν τη διατροφική τους αξία.

Η γκάμα των προϊόντων που μπορούν να προκύψουν από την ντομάτα είναι τεράστια και έτσι ο Μπάμπης Φουλίδης αξιοποίησε μέχρι και συνταγή της γιαγιάς του για την παραδοσιακή μαρμελάδα ντομάτας, γνωστό στις μέρες μας και ως «τσάτνεϊ», που συνοδεύει εκπληκτικά τυριά και αλλαντικά.

Η σειρά γλυκών και μαρμελάδας μάλιστα φέρει και το όνομα της γιαγιάς του «Τα γλυκά της κυρά Μάρθας», που διαθέτουν παραλλαγές με τζίντζερ, ανθόμελο, λεμόνι, κανέλα, κάρδαμο και βανίλια. Στόχος της οικοτεχνίας είναι να λανσάρει και προϊόντα όπως κέτσαπ και λιαστή ντομάτα με ελαιόλαδο, που είναι επίσης δημοφιλή στα ράφια των ντελικατέσεν.

Όσο για τα σημεία πώλησης, στην παρούσα φάση τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Φουλίδης υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας από καταστήματα τροφίμων τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και από την Αθήνα, ενώ εξετάζονται και προτάσεις από το εξωτερικό.