Skip to main content

Αρχίζουν και οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια από το Καλοχώρι

Από τις 14 Απριλίου ψεκάζουν από εδάφους και από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν και από αέρος στα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα και στο φυσικό περιβάλλον
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, από την Περιφέρεια, το οποίο ξεκίνησε από τις 14 Απριλίου φέτος. Οι ψεκασμοί από εδάφους γίνονται για την αντιμετώπιση κυρίως των ειδών των κουνουπιών, που μεταδίδουν ασθένειες, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία.

Στα τέλη της εβδομάδας μάλιστα αρχίζουν και οι αεροψεκασμοί, με τον πρώτο να γίνεται στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπως τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σοφοκλής Κουρτίδης.

Τα συνεργεία, είπε ο κ. Κουρτίδης, ψεκάζουν από εδάφους από τις 14 Απριλίου και την επόμενη εβδομάδα αρχίζουμε τους ψεκασμούς από αέρος στα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα και στο φυσικό περιβάλλον. Τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται, σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, τον Ιούνιο και ο προγραμματισμός προβλέπει εντατικοποίηση των παρεμβάσεων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το μεγάλο βάρος του προγράμματος καταπολέμησης πέφτει στις αγροτικές περιοχές, δεδομένου ότι οι καλλιέργειες ρυζιού στην Κεντρική Μακεδονία καλύπτουν το 85% της συνολικής εγχώριας παραγωγής και θα πρέπει στις εκτάσεις αυτές να καταπολεμηθούν τα κουνούπια, με αυξημένες απαιτήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί, χωρίς να επηρεαστούν οι καλλιέργειες, τόσο ο ιός του Δυτικού Νείλου, που πέρσι ήταν σε έξαρση, όσο και η ελονοσία, που αναπαράγεται από κουνούπια, τα οποία γεννιούνται στο αγροτικό σύστημα.

Σήμερα η οικονομική επιτροπή ενέκρινε το νέο διεθνή διαγωνισμό για το πρόγραμμα καταπολέμησης την επόμενη τριετία (2020 – 2022). Στην επόμενη περίοδο έχουν γίνει προσθήκες για να αντιμετωπιστούν ακόμη καλύτερα τα κουνούπια.

«Προσθήκες χρειάστηκαν και στον αστικό ιστό γι' αυτό και αναβαθμίστηκε το έργο και εισηγηθήκαμε την αύξηση του προϋπολογισμού του. Επικεντρωνόμαστε με παραπάνω δράσεις στις 32 μεγάλες πόλεις, με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους. Επίσης αυξάνουμε και την παρουσία μας στο φυσικό περιβάλλον δηλαδή στα υγροτοπικά συστήματα που και αυτά είναι κοντά σε οικισμούς», σημείωσε ο κ. Κουρτίδης.

«Θεωρούμε ότι υλοποιούμε το καλύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα και αυτό είναι αποδεκτό από όλους. Δηλαδή και η εμπειρία που έχουμε αλλά και τα χρήματα που βάζει η Περιφέρειά μας στο θέμα αυτό θεωρούμε ότι είναι στην κατεύθυνση της καλύτερης αποτελεσματικότητας του προγράμματος, γι αυτό και έγιναν οι όποιες τροποποιήσεις. Έχουν εκφραστεί και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας για την επιτυχία του προγράμματος και μάλιστα μεσούσης της κρίσης, γνωρίζοντας γιατί είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους από την ηγεσία του υπουργείου υγείας, την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι δεν απουσιάζουμε ως Περιφέρεια από κανένα επιστημονικό τραπέζι για να παίρνουμε τα νέα δεδομένα, για να τα εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας», δήλωσε ο κ. Κουρτίδης.

Περιγράφοντας το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κ. Κουρτίδης επισήμανε: «Το κουνούπι που μας ξέχασε από το 2010 –είχαμε απουσία κρουσμάτων τα τελευταία τρία χρόνια- επανεμφανίστηκε πέρσι με 107 κρούσματα στην Περιφέρεια. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις δράσεις μας. Ακόμη ούτε η επιστημονική κοινότητα κατέληξε στην αιτία. Θεωρητικά, χωρίς να γίνει κάποια επιδημιολογική έρευνα θεωρούμε ότι έχει μια ολιγόχρονη ανοσία ο πληθυσμός μας γι' αυτό και κάναμε αυτή την κοιλιά των τριών ετών. Ο ιός είναι εδώ αυτό είναι διαπιστωμένο, δεν φεύγει. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δράσεις για την ενημέρωση του πληθυσμού και ζητάμε τη συνεργασία του γιατί το κουνούπι είναι το πλέον πολυπαραγοντικό πρόβλημα που επηρεάζεται από ένα σωρό παράγοντες εκ των οποίων άλλους μπορούμε να επηρεάσουμε και άλλους όχι. Για να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα χρειάζεται οπωσδήποτε και την καλή συνεργασία των πολιτών. Δυστυχώς παρά τις εκδηλώσεις που κάνουμε, τα έντυπα που μοιράζουμε, την αγωγή υγείας που κάνουμε στον σχολικό πληθυσμό, το διήμερο που διοργανώνουμε στην παραλία της Θεσσαλονίκης με διαδραστικές εφαρμογές, ο κόσμος εξακολουθεί ειδικά στα χωριά να μην περιορίζει τις εστίες του. Πέντε φορές να περάσουμε το μήνα εκεί αν κάποιος έχει ένα χώρο στην αυλή του όπου τα νερά λιμνάζουν θα παράγει κουνούπια για όλο το χωριό. Εμείς τα σκοτώνουμε και από πίσω αναπαράγονται».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έκανε λόγο για την επάρκεια των κονδυλίων για το φετινό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες και στους δημάρχους για το θέμα. «Εκτιμώ ότι υπάρχει έργο. Είναι από τις πιο βαριές αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια. Θα πρέπει να υπάρξει όμως και συντονισμός με τις όμορες Περιφέρειες, καθώς το κουνούπι δεν έχει σύνορα».

Ο κ. Κουρτίδης είπε ότι τα κονδύλια για τη φετινή χρονιά είναι επαρκή, παρότι πέρσι δαπανήθηκαν για τις παρεμβάσεις από εδάφους επιπλέον 170.000 ευρώ, ενώ για τους δήμους είπε ότι ακολουθούν μεν τις οδηγίες της Περιφέρειας. αλλά πρόγραμμα δικό τους κάνουν οι επτά από τους 38.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι υπερήφανος για το αποτέλεσμα του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών. Όπως τόνισε: «Η άποψη ότι κρατάμε τα όπλα για την τελική επίθεση είναι λανθασμένη. Η σωστή στόχευση είναι να γίνει η καταπολέμηση γύρω στον Μάρτιο γιατί τότε εξουδετερώνει κανείς την πρώτη γενιά των κουνουπιών και στη συνέχεια πολύ λίγα θα επιβιώσουν για να ξαναγεννήσουν».