Skip to main content

Αύριο ξεκινάει η έκθεση Souvernirs de Salonique- Τι θα δείτε

Η έκθεση αφηγείται με κείμενα, φωτογραφίες αλλά και αντικείμενα της εποχής τη γαλλική παρουσία στην πόλη - Παράλληλες εκδηλώσεις.

Τη γαλλική επιρροή στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα αναδεικνύει η έκθεση Souvernirs de Salonique που ανοίγει αύριο τις πόρτες της στο κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αφηγείται με κείμενα, φωτογραφίες αλλά και αντικείμενα της εποχής τη γαλλική παρουσία στην πόλη η οποία ξεκινάει επίσημα από την ίδρυση του γαλλικού προξενείου το 1686.

Μέσα από την αίθουσα του Αλλατίνη-Dassault, οι επισκέπτες ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη των προηγούμενων αιώνων όταν Γάλλοι μηχανικοί ανέλαβαν την κατασκευή του λιμανιού στα πρότυπα του μασσαλικού, Γάλλοι αρχιτέκτονες σχεδίαζαν το κέντρο μετά την καταστροφή του στην πυρκαγιά του 1917 και Γάλλοι στρατιώτες της Αντάντ στρατοπέδευαν στην πόλη.

Η έκθεση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, στη γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της πόλης, την εβραϊκή κοινότητα και τη εδραίωση της γαλλικής κουλτούρας, τις γαλλικές θρησκευτικές αποστολές και τα σχολεία καθώς και στη Στρατιά της Ανατολής και την ιστορία του «Λυσέ». Η έκθεση δεν σταματάει στο παρελθόν αλλά παρουσιάζει τη συνέχεια της γαλλικής ταυτότητας στην πόλη σήμερα αναφέροντας παραδείγματα όπως τους γαλλομαθείς αρχιτέκτονες Νικηφόρίδη και Κουόμο που εργάζονται στην πόλη αλλά και το λιμάνι το οποίο έχει παραχωρηθεί σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η γαλλική εταιρεία Terminal Link. 

«Ξεκινήσαμε με την προοπτική να δημιουργήσουμε μια έκθεση γύρω από το Λυσέ, το γαλλικό σχολείο της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το 1906 αλλά διαπιστώσαμε ότι είναι καλό να προσθέσουμε και άλλα στοιχεία που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Γαλλία», σημείωσε ο Γάλλος πρόξενος Philippe Ray, σημειώνοντας πως η γαλλοφωνία ξεκινάει στην πόλη όταν στα μέσα του 19ου αιώνα η εύθραυστη τότε Οθωμανική αυτοκρατορία προσφέρει ευκαιρίες για εμπόριο.

«Κάναμε αυτή την έκθεση γιατί εμπνεόμαστε από τη Θεσσαλονίκη, από την πλούσια ιστορία της. Ήταν μια ομαδική δουλειά, τουλάχιστον 40 ατόμων, μεταξύ των οποίων νέοι καλλιτέχνες που μας θυμίζουν ότι η πόλη διαθέτει ταλέντο», πρόσθεσε.

«Η έκθεση είναι μια πραγματική επιτυχία καθώς αντικατοπτρίζονται όλες οι πτυχές της γαλλικής παρουσίας στην πόλη», σημείωσε η Ελέν Ουεζμπόρ, αντιπρόεδρος της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, της οποία ο ρόλος στη δημιουργία σχολείων υπογραμμίζεται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Η έκθεση διαρκεί από μέχρι τις 25 Απριλίου (Δευτέρα & Πέμπτη: 10.00 -14:00, Δευτέρα & Παρασκευή: 16.00 - 20.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 - 20.00). Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις αναφορικά με τις γαλλικές ιστορίες που έχει να διηγηθεί η πόλη.

Αναλυτικά:

15 Μαρτίου Αμφιθέατρο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Είσοδος ελεύθερη / Ταυτόχρονη μετάφραση

1. 15:00-16:00 Παρουσίαση της έκθεσης «Souvenirs de Salonique» από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής (Βλάσης Βλασίδης, Mathieu Jestin, Νίκος Καλογήρου, Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, Ρένα Μόχλο, Ανδρέας Μπουρούτης, Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη)

2. 16:30-17:00 «Η γαλλική παρουσία: Ιστορία του Προξενείου της Γαλλίας» Ομιλητές: Mathieu Jestin, Philippe Ray

3. 17:30 – 19:00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ½: «Μαρτυρίες Γάλλων απογόνων εβραϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης» Ομιλητές: Laurent Dassault, Henri Carasso et Federico Gattegno Συντονίστρια:Anne- Marie Faggari- Rychner & Philippe Ray

16 Μαρτίου Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Είσοδος ελεύθερη/ Ταυτόχρονη μετάφραση

15:00-16:00 «Η διδασκαλία στα γαλλικά: τα θρησκευτικά σχολεία, η Παγκόσμια Ισραηλιτική Ένωση & η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή» Ομιλητές : Hélène Waysbord, Andreas Bouroutis & Jean- Claude Kuperminc

16:30- 17:00 «Το Ανατολικό Μέτωπο & Η γαλλική παρουσία στην οικονομική ζωή από τη Θεσσαλονίκη» Ομιλητές : Βλάσης Βλασίδης & Βίλμα Χατάογλου- Μαρτινίδη

17:30-19:00 3. Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης 2/2: « Μαρτυρίες Γάλλων απόγονων εβραϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης» Ομιλητές: Michèle Gazit, James Gorely et Michèle Vermant Συντονισμός: Alain Navarro - Παρουσίαση του βιβλίου « Des Sépharades aux Juifs grecs » de Mme Odette Varon- Vassard

22 Μαρτίου Αίθουσα Αλλατίνη-Dassault

19:30 «Θεσσαλονίκη: ο σχεδιασμός και οι ανατροπές του» Ομιλητές: Α. Γερόλυμπου, Αρχιτέκτων- Ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ., Π. Νικηφορίδης & Bernard Cuomo: Αρχιτέκτονες Ταυτόχρονη μετάφραση 27 Μαρτίου Αίθουσα Αλλατίνη-Dassault

20:00 «Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου- Θεσσαλονίκη: 1915-1918» Ομιλητής: Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων, παν. Θεσσαλίας Ταυτόχρονη μετάφραση

1 Απριλίου

Ημερίδα Θεσσαλονίκη-Μασσαλία (αναμένεται οι καθορισμός ώρας και μέρους) -Υπογραφή Συμφώνου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας -Υπογραφή Συμφώνου CREABALK με τα Πανεπιστήμια ( Lyon, Aix- Marseille, ΠΑΜΑΚ) - Ημερίδα «Λιμενικά ζητήματα και αστικός σχεδιασμός»

3 Απριλίου Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας

19:00 «Ο Μεγάλος Πόλεμος και η πτώση του Ζέπελιν στο Δέλτα του Αξιού» Ομιλητής: Βασίλιος Νικόλτσιος Στα ελληνικά / Σε συνεργασία με τον Δήμο Δέλτα