Skip to main content

Big Bang School: Έτσι θα είναι το εναλλακτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

Στην τελική ευθεία η θεμελίωση του εναλλακτικού - βιωματικού σχολείου που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο. Δείτε φωτογραφίες

Θέμα ημέρων είναι η έναρξη θεμελίωσης του Big Bang School στη Θεσσαλονίκη, ενός εναλλακτικού δηματικού σχολείου που μεταξύ άλλων βασίζεται στη βιωματική εκπαίδευση και έχει στόχο όχι μόνο τη γνώση αλλά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η αυτογνωσία.

Το σχολείο, για την ίδρυση του οποίου έχουν ξεκινήσει διεργασίες ήδη από το 2017, θα στεγαστεί σε μια έκταση 19 στρεμμάτων, δίπλα στην περιοχή Λάκωμμα, στα όρια Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.

Απομένει μόλις μια τελευταία άδεια, αυτής από την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να μπουν τα θεμέλια του σχολείου το οποίο θα καλωσορίσει τους πρώτους του μαθητές τον φετινό Σεπτέμβριο.

Το σύμπλεγμα των κτηρίων, έτσι όπως απεικονίζεται και στα εντυπωσιακά φωτορεαλιστικά, θα αντανακλά τη φιλοσοφία του σχολείου.

Το σχολείο 

Σύμφωνα με τον Άγγελο Πατσιά, εκπαιδευτικό και έναν εκ των ιδρυτικών μελών του Big Bang School, στο σχολείο θα υπάρχουν τρία χωριά, η ονομασία των οποίων παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και την έννοια της κοινότητας. Σε καθένα από αυτά θα αντιστοιχεί και ένα κτήριο ημικυκλικού σχήματος στο οποίο θα στεγάζονται οι τάξεις και μια εσωτερική αυλή, που θα ονομάζεται αγορά και θα λειτουργεί με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης. Στην αγορά, όπως αναφέρει ο κ. Πατσιάς, οι μαθητές θα επικοινωνούν, θα συνεργάζονται και θα ερευνούν.

Πλην της εσωτερικής αυλής, θα υπάρχει και μια εξωτερική αυλή που θα συνδέεται με όλα τα χωριά και η οποία θα χαρακτηρίζεται από το πράσινο. Σε δεύτερο χρόνο, θα κατασκευαστεί και η μεγάλη πλατεία του διοικητηρίου, στην οποία θα φιλοξενούνται το αμφιθέατρο,τα γραφεία, το κυλικείο - καφέ γονέων και εργαστήρια.

Τα εργαστήρια μάλιστα, στα οποία θα διδάσκονται τέχνες όπως η ξυλουργική, η αγγειοπλαστική και η κοπτική - ραπτική, θα κατασκευαστούν από φυσικά όπως κορμούς δέντρων, φύκια και λάσπη.

Όπως σημειώνει ο κ. Πατσιάς, στόχος του σχολείου είναι να προσφέρει στους μαθητές του όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να γίνουν οι δημιουργοί του μέλλοντος και να μπορούν να δημιουργούν τρις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν. «Θέλουμε να είναι χαρούμενοι και καλοί σε αυτό που κάνουν», τόνισε ο ίδιος.