Skip to main content

Χαλβατζής Μακεδονική: Από τη Σκύδρα ταξιδεύει σε 20 χώρες του κόσμου

H επιστροφή στη Σκύδρα από την Αττική, οι εξαγωγές, τα πρωτοποριακά προϊόντα και η παρουσία στα μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία.

Οι φουρτούνες της θάλασσας δεν τον πτόησαν, όμως το επιχειρηματικό γονίδιο που υπήρχε στο αίμα του τον έκανε να παρατήσει τα καράβια και να δημιουργήσει, αρχικά, μια μικρή εταιρεία με μαρμελάδες, που, πλέον, εξάγει σε 20 χώρες του κόσμου και βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι.

Η ιστορία του δημιουργού της βιομηχανίας Μακεδονική, Βλάσση Χαλβατζή, ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη. Γιος του επιχειρηματία Βασίλη Χαλβατζή που ασχολήθηκε με μία σειρά επιχειρήσεων (εμπόριο ξυλείας και ασβέστη, βενζινάδικο),, ήρθε στην Ελλάδα το 1925. Ο Βλάσσης, αν και από μικρός δούλευε κοντά στον πατέρα του, αποφάσισε να μπαρκάρει.

Χορτασμένος 10 χρόνια από τη θάλασσα, πηγαίνει στη Σκύδρα, και ασχολείται με τη μεταποίηση φρούτων κυρίως για παρασκευή μαρμελάδας. Η Σκύδρα αποδεικνύεται μικρή για το νεόκοπο επιχειρηματία που μαζί με τη γυναίκα του, Νένα, μετακομίζουν στην Αθήνα και το 1972 δημιουργούν, μετά από σκληρή δουλειά, μια εταιρεία που ασχολείται με μαρμελάδες, φρούτα και χαλβάδες και γρήγορα διεισδύει στην αγορά.

Στα τέλη του 1980 τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνουν οι γιοι του Βλάσση Χαλβατζή, ο Βασίλης και ο Λεωνίδας, που από μικροί θήτευσαν δίπλα στον πατέρα τους. Το 1993 δημιουργούν παραγωγική μονάδα και εγκαθίστανται σε μια έκταση 2.000 τμ. στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Τέσσερα χρόνια, όμως, αργότερα, τιμώντας το ξεκίνημα του πατέρα τους και κάνοντας πράξη τη χιλιοειπωμένη φράση «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», μετεγκαθίστανται στην περιοχή Ριζό Σκύδρας σε μια έκταση 25.000 τμ. Στην περιοχή αυτή η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της έως σήμερα.



Το 1998 η εταιρεία αναπτύσσει νέες γραμμές παραγωγής στην κονσερβοποίηση έτοιμων φαγητών και οπωροκηπευτικών με την επωνυμία «ΑΙΓΑΙΟ» και το 2004 ξεκινά το ταξίδι των προϊόντων της στο εξωτερικό με όχημα τη μαρμελάδα Bonjour.

Σήμερα οι πωλήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό καλύπτουν το 20% του τζίρου της, ενώ έχει παρουσία σχεδόν σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αμερική, η Ανατολική Ευρώπη. Οι πιο δυνατές αγορές για την εταιρεία είναι τα Βαλκάνια, η Κύπρος και η Γερμανία ενώ επικεντρώνει τις δυνάμεις της στην αγορά της Αμερικής, όπου έκανε την είσοδο της σε σούπερ μάρκετ το 2017.

«Ξεκινήσαμε προ διετίας και συνεχίζουμε να μπαίνουμε σε αλυσίδες. Σήμερα το 8% του τζίρου μας είναι προϊόντα που φθάνουν στην Αμερική» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Χαλβατζής.

Ο «Αγρόκηπος Χαλβατζή»



Χρόνο με το χρόνο οι φρέσκιες ιδέες των αδερφών Χαλβατζή μετουσιώνονται σε νέα ποιοτικά προϊόντα που καταφέρνουν να διεισδύσουν στα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ελλάδας. Η αποδοχή των προϊόντων τους οδηγεί σε πρωτοποριακά για την εποχή προϊόντα (μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, προϊόντα light κ.λπ.).

Το 2011 γίνεται το ξεκίνημα μιας νέας κατηγορίας στην αγορά των φρέσκων λαχανικών στον ατμό με την επωνυμία «Αγρόκηπος Χαλβατζή». Πρόκειται για μια πλήρη σειρά προϊόντων χωρίς πρόσθετα, σαν να έχουν φτιαχτεί στο σπίτι.

«Τα προϊόντα "Αγρόκηπος Χαλβατζής" είναι υγιεινά και αγνά, φροντισμένα από τον αγρό και το σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν, στο ράφι του σούπερ μάρκετ» επισημαίνει ο κ. Χαλβατζής και προσθέτει «για να το εξασφαλίσει αυτό η εταιρία προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής. Συνεργαζόμαστε με ομάδα αγροτών, που διαρκώς μεγαλώνει. Ετησίως, καλλιεργούν πάνω από 1.000 στρέμματα. Πρόκειται για «συμβολαιακή» παραγωγή. Ο σπόρος, ο γεωπόνος, η επίβλεψη, δηλαδή τα πάντα περνούν από την εταιρεία μας». Το εργοστάσιο παραγωγής βρίσκεται στη Σκύδρα της Πέλλας και οι προμηθευτές της στα βορειότερα μέρη του νομού, καθώς και σε όλο τον νομό Ημαθίας.

Με όραμα την περαιτέρω ανάπτυξη, η εταιρεία εντάχθηκε στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. «Μέσω του προγράμματος ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην εταιρεία» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Χαλβατζής.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Τραπεζικής  την ευρεία γκάμα προϊόντων της εταιρίας «Αγρόκηπος Χαλβατζή» βρίσκουν οι επισκέπτες – τουρίστες στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Hotel Brain Capital A.E.