Skip to main content

Δ. Νεάπολης - Συκεών: Δράσεις για μια… άλλη Κινητικότητα

Ποικίλες εκδηλώσεις εντός και εκτός των Τειχών στο δήμο Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Με ποικίλες δράσεις, άλλες εντός και εκτός των Τειχών, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) συντονίζονται και δρουν μαζικά την ερχόμενη εβδομάδα με έναν κοινό σκοπό: να ενισχύσουν δράσεις ώστε να εμπεδωθούν σε όλους, μικρούς και μεγάλους, μέλη κάθε κοινωνικής ομάδας, τρόποι εναλλακτικών μορφών μετακίνησης συνδυάζοντας μοναδικές διαδρομές της περιοχής.

Η Ε.Ε.Κ. είναι μια ευκαιρία ήπιας μετακίνησης στην πόλη με στόχο τη γνωριμία,  την αειφορική διαχείριση του τοπικού περιβάλλοντος και τη διατύπωση προτάσεων και εμπειριών μέσα από γνωστές και άγνωστες διαδρομές της περιοχής. Παράλληλα, στοχεύει στην κινητοποίηση μαθητών, ενηλίκων, συλλογικοτήτων, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων σε μια εβδομάδα που βήμα-βήμα κάνει περίπατο στα μνημεία, στους κήπους, στα πάρκα του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, το οποίο έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (5 μ.μ.)

► Περπατώ και ενώνω
Περπατάμε και σχεδιάζουμε διαδρομές, ανακαλύπτουμε δρόμους και γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας από τον Άγιo Παύλο μέχρι τη Νεάπολη. Ο περίπατος θα γίνει παρουσία αρχιτέκτονα και τοπογράφου μηχανικού.
Σημείο συνάντησης:  Πύργος Τριγωνίου.
Διάρκεια περιπάτου: Περίπου 3 ώρες
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛ.:  2313.313125

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (5 μ.μ.)

► Ιστορικός περίπατος
Περπατάμε από το Επταπύργιο μέχρι την Πολιτιστική Γειτονιά κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών, με τη βοήθεια του Χορευτικού Συγκροτήματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Επταπυργίου.

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (9 π.μ.)

► Προσκυνηματική περιήγηση-περίπατος στις βυζαντινές εκκλησίες  της Θεσσαλονίκης
Σημείο συνάντησης: Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη & Ι. Μιχαήλ, Συκιές).
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛ.:  2313.313125

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (11 π.μ.)

► Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο
5Χ5 street football στην οδό Μητροπολίτου Καραβαγγέλη (Νεάπολη).

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (11 π.μ.)

► Πικνίκ στη Δενδροφυτεία.
Κάνουμε πικνίκ στη Δενδροφυτεία των Συκεών. Κατασκευές και παιχνίδια με τα συστήματα προσκόπων του δήμου μας και μαθήματα δασοπυρόσβεσης από την ΕΔΟΜΑΚ.

Εκδηλώσεις μόνο για σχολεία

Σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την υπεύθυνη του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μιχελάκη. Για την κράτηση θέσεων και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2313313558

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (9:30 μ.μ.)

► Η τοπογραφία ως επίγνωση της πατριδογνωσίας
Προβάλλουμε τα μνημεία της περιοχής του Αγίου Παύλου και αναδεικνύουμε την τοπική ιστορία (Επταπύργιο- νεκροταφείο του προσφυγικού Συνοικισμού του Αγίου Παύλου).

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (9:30 π.μ.)

► Τα μνημεία αλλιώς
Γνωρίζουμε τα μνημεία (Επταπύργιο –Μονή Βλατάδων -Κήποι του Πασά) και συζητάμε τον τρόπο διαχείρισής τους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (09:30 π.μ.)

► Ο δρόμος του νερού
Η καταγραφή μιας διαδρομής του νερού και η απόλυτη ταύτισή της με τα μνημεία της Άνω Πόλης. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Γραφείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας δήμου Νεάπολης-Συκεών.