Skip to main content

Δέκα χρόνια μετά μια άλλη πόλη, μια ακόμα καλύτερη Voria.gr

Η Voria γεννήθηκε ακριβώς πριν από 10 χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, και καθιερώθηκε ως η μεγαλύτερη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Β. Ελλάδας.

Η ζωή είναι σαν το χρηματιστήριο. Οι άνθρωποι –οι κοινωνίες δηλαδή- «αγοράζουν» προοπτική. Συχνά σωρεύουν «κεφάλαιο» σε συνθήκες πραγματικότητας, για να «αγοράσουν» με την πρώτη ευκαιρία μια άλλη, καλύτερη προοπτική.

Η Θεσσαλονίκη εδώ και 24 αιώνες ζει τον μύθο της. Ειδικά, όμως, τα τελευταία 100 και κάτι χρόνια –από τότε που ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό- αναζητά την προοπτική της. Ενίοτε στην τύχη. Στα τυφλά. Ίσως γι’ αυτό δεν έχει καταφέρει ακόμη να κατοχυρώσει τη θέση που της αξίζει στη σύγχρονη Ελλάδα, στη σημερινή Ευρώπη. Παρά τους σταθερούς της συμμάχους: την ιστορία και τη γεωγραφία.

Από την άλλη η ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr ανήκει «στη γενιά της κρίσης». Γεννήθηκε ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009. Σαν σήμερα, που γίνεται ακριβώς 10 ετών. Χρόνια μας πολλά. Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που εξελίχθηκε μέσα στα πολύ δύσκολα χρόνια της ύφεσης ως το απόλυτα επιτυχημένο πρότζεκτ στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης. Αντίβαρο σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος της ενημέρωσης στην πόλη αρχικά κατέρρευσε και στη συνέχεια ισοπεδώθηκε. Με συνεχή βελτίωση περιεχομένου και διαρκή διεύρυνση εμβέλειας και αριθμού αναγνωστών.

Με το βλέμμα στον ορίζοντα  

Στα 10 χρόνια που υπάρχει η Voria.gr πολλά έχουν αλλάξει. Και στη Θεσσαλονίκη και στην ενημέρωση. Αλλά και στην ίδια τη Voria.gr που, μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, καθιερώθηκε ως η μεγαλύτερη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό που παραμένει ίδιο, όμως, είναι το όραμα του δημιουργού της, του αείμνηστου Ευάγγελου Καράογλου για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής εφημερίδας στην κορυφή της πρωτοπορίας και των εξελίξεων. Ο Ευάγγελος Καράογλου έφυγε νωρίς από κοντά μας αλλά το όραμά του αποτελεί την πυξίδα με την οποία συνεχίζουμε.

H Voria.gr κρατάει ψηλά τη σημαία της 24ωρης ενημέρωσης και της άποψης με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Κάτι που αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο καλύπτοντας επιμελώς τα θέματα της περιοχής, αλλά και παρουσιάζοντας τα ζητήματα της χώρας και του πλανήτη με την οπτική της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Όπου είναι εφικτό και χρήσιμο. Όταν είναι δυνατό. Δέκα χρόνια είναι αρκετά για ένα μέσο ενημέρωσης να πιστοποιήσει πολλές φορές την ταυτότητα του. Να κατοχυρώσει την αξιοπιστία του.

Να υποστηρίξει την επιδραστικότητά του. Να εγγυηθεί την εγκυρότητά του. Η Voria.gr επένδυσε σε αυτές τις αξίες και εισπράττει την αποδοχή. Οι αναγνώστες αυξάνονται καθημερινά και την εμπιστεύονται. Οι σχέσεις είναι στέρεες, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία, αφού στο Διαδίκτυο όλα τα ίχνη φαίνονται. Οι βάσεις για την επόμενη δεκαετία έχουν ήδη μπει, με το βλέμμα στο μέλλον, στις κοινωνικές, εθνικές, οικονομικές, τεχνολογικές εξελίξεις. Τα σχέδια είναι πολλά και σύντομα το ένα βήμα μετά το άλλο θα αποδείξουν ότι η δημιουργικότητα είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος, που συχνά κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.

Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, αφού καθημερινά η ομάδα των ανθρώπων της Voria.gr –διοίκηση, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, εμπορικό τμήμα- ενισχύεται και γίνεται πιο συνεκτική. Παρακολουθεί τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, συχνά λεπτό το λεπτό: έχοντας, όμως, πάντα κατά νου την προοπτική, τη μεγάλη εικόνα. Με πλήρη επίγνωση ότι αυτά που πέρασαν διαμόρφωσαν το σήμερα και αυτά που συμβαίνουν τώρα υπογράφουν το αύριο, το μεθαύριο, το μετά από δέκα χρόνια!   

Αιώνια πολιτεία  

Στους 24 αιώνες που υπάρχει η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πολιτεία. Λιμάνι, εμπορικό και οικονομικό κέντρο. «Καταδικασμένη» να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ολόκληρης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με σύγχρονους όρους υπήρξε ο ορισμός του περιφερειακού κέντρου, έναν ρόλο που τον έπαιξε καλά στα χρόνια των Μακεδόνων, στα χρόνια των Ρωμαίων, στα χρόνια των Βυζαντινών, αλλά τον έχασε (και τον ξέχασε) στα χρόνια των νεοελλήνων. Έναν ρόλο που διεκδικεί και πάλι μετά το 1990, όταν το γύρισμα της ιστορίας της έδωσε πίσω το ζωτικό χώρο, που της είχε στερήσει ο Ψυχρός Πόλεμος.

Τα επόμενα 10 χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη. Με διαφορετική οντότητα. Με ακμάζουσα οικονομία και ως εκ τούτου με έντονο κοσμοπολιτισμό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Περιφερειών οι δυνατότητες είναι πολλές. Και μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, που (πρέπει να) αναζητά κάθε αναπτυξιακό πόρο, όπου κι αν βρίσκεται.

Η πόλη μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις εισέρχεται δυναμικά στην επόμενη φάση. Μετρό, ιδιωτικό λιμάνι, νέα Διεθνής Έκθεση, μεγαλύτερο αεροδρόμιο, τρία πανεπιστήμια και πολλά ινστιτούτα, τουριστικό κέντρο, διαμορφωμένο θαλάσσιο μέτωπο είναι τα πιο ορατά στην κοινή ματιά δεδομένα. Με νέο δήμαρχο και νέες πρυτανικές αρχές. Αλλά και μια καινούρια επιχειρηματικότητα, πιο σύγχρονη, πιο εξωστρεφή, πιο καινοτόμα και για όλα αυτά πιο αποτελεσματική.

Η Θεσσαλονίκη του 2029 - 2030 πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλη σχέση με τη σημερινή. Οι προοπτικές υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, αλλά φαίνεται ότι το μεγάλο στοίχημα παίζεται αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση η πόλη απομακρύνεται από το ασφυκτικό 2009. Τη χρονιά που ξεκίνησε η κρίση, την οποία πλήρωσε πανάκριβα. Με τα λουκέτα σε καταστήματα, βιοτεχνίες, εργοστάσια, ακόμη και περίπτερα. Η συγκινητική «Πρωτεύουσα των προσφύγων» εξέπεσε σε «Πρωτεύουσα της ανεργίας».

Άλλη πόλη, καλύτερη Voria.gr  

Σε δέκα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική. Καλύτερη. Και η Voria.gr επίσης. Πιο δυνατή. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Θεμελιώνονται τώρα μπροστά στα μάτια μας. Αξίζει να τις παρακολουθήσει κανείς συστηματικά. Ή μάλλον να τις συνδιαμορφώσει με τη συμμετοχή του. Να επενδύσει επάνω τους. Να βιώσει την εξέλιξη. Να ζήσει τα πράγματα από μέσα.

Όπως εσείς που τώρα με ένα κλικ διαβάζετε αυτό το επετειακού χαρακτήρα κείμενο…