Skip to main content

Δέκα δημοτικά και νηπιαγωγεία στον κατάλογο όσων δεν λειτουργούν

Φέτος για πρώτη φορά αναστέλλεται η λειτουργία δύο μονοθέσιων Δημοτικών σχολείων και οχτώ Νηπιαγωγείων, σύμφωνα με απόφαση της ΠΚΜ.

Δύο νέα Δημοτικά σχολεία και οχτώ Νηπιαγωγεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους για το επόμενο σχολικό έτος 2019 – 2020, στην Κεντρική Μακεδονία. Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, φέτος για πρώτη φορά αναστέλλεται η λειτουργία δύο μονοθέσιων Δημοτικών σχολείων και οχτώ Νηπιαγωγείων, ενώ συνολικά δεν θα λειτουργούν 31 Δημοτικά και 69 Νηπιαγωγεία στην Κεντρική Μακεδονία.

Διαχρονικά συνεπώς μειώνονται οι ανάγκες σε σχολεία, εξαιτίας της αντίστοιχης μείωσης του μαθητικού πληθυσμού.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι για τα δυο μονοθέσια Δημοτικά που αναστέλλουν για πρώτη φορά φέτος τη λειτουργία τους για το επόμενο έτος, ελήφθη η απόφαση έπειτα από «αιτήματα γονέων για φοίτηση των παιδιών τους σε πολυδύναμη πλησιέστερη σχολική μονάδα».

Επίσης, 18 Δημοτικά βρίσκονταν ήδη σε αναστολή από την ίδρυσή τους και επομένως δεν λειτούργησαν ποτέ, άλλα δέκα Δημοτικά βρίσκονταν ήδη σε αναστολή από προηγούμενα έτη λόγω πολύ χαμηλότερου, από τον προβλεπόμενο στην κείμενη νομοθεσία, αριθμού μαθητών και ένα Δημοτικό βρισκόταν ήδη σε αναστολή λόγω κτιριακού προβλήματος.

Από τα 69 Νηπιαγωγεία που δεν θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, τα οχτώ που αναστέλλουν τη λειτουργία τους για πρώτη φορά είναι εξαιτίας πολύ χαμηλότερου από τον προβλεπόμενο αριθμού μαθητών (δύο έως τρεις μαθητές με όριο λειτουργίας 14). Όπως τονίζεται στην απόφαση, «τα νήπια σε τρία από τα Νηπιαγωγεία αυτά θα απορροφηθούν από τα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία ενώ στα υπόλοιπα πέντε θα απορροφηθούν από τα όμορα Νηπιαγωγεία έχοντας εξασφαλίσει τη δωρεάν μεταφορά τους».

Άλλα 21 Νηπιαγωγεία βρίσκονταν ήδη σε αναστολή από την ίδρυσή τους και επομένως δε λειτούργησαν ποτέ, 38 Νηπιαγωγεία βρίσκονταν ήδη σε αναστολή από προηγούμενα έτη λόγω πολύ χαμηλότερου, από τον προβλεπόμενο στην κείμενη νομοθεσία, αριθμού μαθητών και δυο Νηπιαγωγεία βρίσκονταν ήδη σε αναστολή λόγω κτιριακού προβλήματος.

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος, την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών και της εκπαιδευτικής γενικότερα κοινότητας, μεριμνώντας για τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς της.

Στόχος και επιδίωξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να ανοίγουν σχολεία και να διατηρούνται τα υφιστάμενα παρά τις μειώσεις μαθητών που παρατηρούνται και αυτό γίνεται πράξη παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάζονται», αναφέρει στην απόφασή του ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.