Skip to main content

Δεν πάει άλλο με τον ΟΑΣΘ, λένε φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 το Σάββατο στο Άγαλμα Βενιζέλου για τις συνθήκες στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες στον ΟΑΣΘ καταγγέλλουν φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διοργανώνουν αύριο, Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου έγινε λόγος για καθημερινή ταλαιπωρία που υφίσταται το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, με τεράστιες καθυστερήσεις στις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να φτάσουν στις δουλειές τους, και οι φοιτητές στις σχολές τους.

«Δεν πάει άλλο, είναι μια αφόρητη κατάσταση. Ο κόσμος ξεχειλίζει στα λεωφορεία, οι πόρτες κλείνουν στα σώματα, προκαλούνται καθημερινά καυγάδες, μέχρι και λιποθυμίες. Τα οχήματα είναι πανάρχαια και παθαίνουν βλάβες την ώρα που κινούνται. Ειδικά για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας η κατάσταση είναι φρικτή», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

H Ελένη Στιβάγκου, μέλος του φοιτητικού συλλόγου ιατρικής, είπε πως, ως φοιτήτρια πέμπτου έτους, πρέπει να πηγαίνει σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για πρακτική. «Για να πάμε στο Παπαγεωργίου στοιβαζόμαστε στο 28, ενώ για να πάμε στο Παπανικολάου βιώνουμε την ίδια κατάσταση στο 57. Όταν θέλουμε να πάμε στο Ιπποκράτειο επιλέγουμε να περπατήσουμε για να αποφύγουμε την αποπνικτική και αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται. Ο συνωστισμός είναι κάθε μέρα και χειρότερα», επεσήμανε.

Η εργαζόμενη Αγγελική Χατζή υπογράμμισε ότι «κυκλοφορούμε χωρίς ασφάλεια και ταλαιπωρούμαστε. Η κατάσταση χειροτερεύει όλο και περισσότερο και η μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε πολυτέλεια. Υπάρχει καθημερινά ένας συνάδελφος που αργεί να πάει στη δουλειά του λόγω βλάβης σε κάποιο λεωφορείο του ΟΑΣΘ».

Ο Βασίλης Παρτάλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων «Συσπείρωση» είπε ότι οι συνθήκες του ιδιωτικού ΟΑΣΘ είναι άθλιες, ενώ τώρα είναι τρισάθλιες. «Έχουμε ξεφύγει από τις καθυστερήσεις τον δρομολογίων και έχουμε φτάσει στο σημείο να περνούν λεωφορεία και να μην σταματάνε σε στάσεις επειδή είναι γεμάτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι αύριο, μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασιστούν νέες δράσεις. Όπως ειπώθηκε, σχεδιάζεται να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ το επόμενο διάστημα

Τα αιτήματα που θέτουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης είναι τα εξής:

- Άμεση αύξηση των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές
- Όχι άλλες βλάβες και πυρκαγιές στα λεωφορεία εν κινήσει
- Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων
- Δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, άνεργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους που πηγαίνουν στη δουλειά τους
- Ασφαλείς, ανθρώπινες και φθηνές αστικές μετακινήσεις για όλους