Skip to main content

Δήμος Λαγκαδά: Τρεις υποψήφιοι από την ίδια παράταξη

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του πιο ανομοιογενούς δήμου της Θεσσαλονίκης. Πού έχουν επιρροή, ποια άλλα ονόματα ακούγονται.

Μια απόφαση δημάρχου μπορεί να οδηγήσει σε τρεις δημοτικές παρατάξεις; Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει στον δήμο Λαγκαδά, όπου μετά την απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Καραγιάννη, να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης, προέκυψαν τρεις επίδοξοι δήμαρχοι!

Στον Λαγκαδά από τη «Δημοτική Συνεργασία», την παράταξη του νυν δημάρχου εν όψει δημοτικών εκλογών 2019 έχουν προκύψει σήμερα τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι.

Ο πρώτος είναι ο αντιδήμαρχος Διοικητικού, Αστέριος Κομμάτας, ο δεύτερος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θεόδωρος Τσαμπάζης και η τρίτη η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, Ελπινίκη Ανδρεάδου.

Προς το παρόν και οι τρεις σχεδιάζουν ή προχωρούν σε συνεννοήσεις για τη στελέχωση ψηφοδελτίων, όμως κανείς δεν αποκλείει οι τρεις υποψηφιότητες να γίνουν δύο, δύσκολα όμως και να γίνουν μία.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ήδη ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Ταχματζίδης, που έκανε και εκδήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητας, ενώ και σε μεγάλο βαθμό έχει στήσει το ψηφοδέλτιό του.

Υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Γιάννης Αναστασιάδης.

Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι έχουν «γαλάζιο» πρόσημο, καθώς προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς και οι περισσότεροι είναι μέλη της ΝΔ.

Υποψήφια αναμένεται να είναι και η Μαρκέλλα Ταυρίδου, η παράταξη της οποίας είναι τρίτη δύναμη στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η κ. Ταυρίδου είναι από το χώρο της κεντροαριστεράς, αναμένεται να στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ, αλλά έχει επιρροή και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και την επίσημη κομματική στήριξη (τουλάχιστον σήμερα).

Σταθερή υποψηφιότητα θα είναι αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ, κατά πάσα πιθανότητα με τον σημερινό επικεφαλής της παράταξης και δημοτικό σύμβουλο, Φίλιππο Γεωργουδάκη.

Επίσης, είναι δυνατόν να προκύψει και μια παράταξη επίσης από την κεντροαριστερά, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Ασσήρου, Δημήτρη Ράβναλη, ο οποίος θα επιδιώξει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ράβναλης έχει κάνει τις επαφές του, πλην όμως δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στον δήμο Λαγκαδά, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (υπάρχουν 46 χωριά!) το τοπικιστικό κριτήριο είναι ισχυρό. Σκεφτείτε μόνο ότι ο καλλικρατικός δήμος συνένωσε επτά καπιδιστριακούς δήμους (Σοχού, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας, Βερτίσκου, Λαγκαδά και Λαχανά), με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (αστικό πεδινό τμήμα, παραλίμνιες περιοχές, ορεινό τμήμα κτλ.).

Έτσι έχει σημασία το γεγονός ότι ο κ. Τσαμπάζης προέρχεται για παράδειγμα από το πολυπληθές αστικό κομμάτι του Λαγκαδά, ενώ δυο υποψήφιοι, οι κ.κ. Ταχματζίδης και Κομμάτας, προέρχονται από το Βασιλούδι. Ένα ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο Σοχός, που είναι ισχυρό πληθυσμιακά τμήμα και «αποκομμένο» από το διοικητικό κέντρο του Λαγκαδά.

Η κ. Ανδρεάδου είναι γιατρός και ισχυρή προσωπικότητα, ο κ. Κομμάτας έχει επιρροή στο σαρακατσάνικο στοιχείο, ενώ το ισχυρό ποντιακό στοιχείο διεκδικούν με αξιώσεις οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ταχματζίδης.

Από την άλλη ο κ. Ράβναλης είναι βέβαιο ότι θα έχει τη στήριξη του μεγάλου τμήματος του πρώην δήμου Ασσήρου, ενώ η κ. Ταυρίδου είχε λάβει το 2014 ποσοστό 15,5% των ψήφων, διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς με την πολυδιάσπαση των «γαλάζιων» δυνάμεων μπορεί να βγει εξαιρετικά ευνοημένη.

Στον πρώτο γύρο των προηγούμενων εκλογών η παράταξη Αναστασιάδη μάλιστα είχε περάσει για λιγότερους από 200 ψήφους την παράταξη Καραγιάννη στον πρώτο γύρο, όμως ο νυν δήμαρχος έκανε την ανατροπή και στο δεύτερο γύρο κέρδισε τον τότε απερχόμενο δήμαρχο, με ποσοστό 53% και 2.000 ψήφους περισσότερες.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι στις περιοχές του Βερτίσκου, των Καλλινδοίων και του Λαχανά, ο κ. Αναστασιάδης είχε βγει πρώτος σε ψήφους, στην πόλη του Λαγκαδά και στο Σοχό ήταν λίγο μπροστά ο κ. Καραγιάννης, ενώ ξεκάθαρα μπροστά ήταν η παράταξη του κ. Καραγιάννη και στις περιοχές Ασσήρου και Κορώνειας.