Skip to main content

Δράμα: Παραδόθηκε το νεόδμητο κτήριο των φυλακών στον Νικηφόρο (φωτο)

Από τις τοπικές αρχές υπάρχουν ελπίδες ότι η λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος θα προκαλέσει πληθυσμιακή ανάσχεση στην περιοχή.

Μπήκαν χθες οι υπογραφές για την παράδοση-παραλαβή του κτηρίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νικηφόρου Δράμας από το Υπουργείο Υποδομών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφίας Νικολάου, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και άλλων αξιωματούχων.        

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο βουλευτής Δράμας Κωνσταντίνος Μπλούχος καλωσόρισε τους παρισταμένους τονίζοντας το χαρμόσυνο χαρακτήρα της ημέρας, διότι σηματοδοτεί το τέλος χρονιζουσών παθογενειών και διαχρονικής ταλαιπωρίας. Σημείωσε ότι παραδίδεται ένα έργο για το οποίο νοιάστηκαν και  αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι στη Δράμα και εξαιτίας διαφόρων κακοτυχιών καθυστέρησε υπερβολικά η ολοκλήρωσή του.        

Ο κ. Μπλούχος τόνισε ότι «στην κυβέρνησή μας είναι ξεκάθαρες και οι προθέσεις και οι στοχεύσεις. Με αταλάντευτο βηματισμό και συνεπή αποφασιστικότητα, θεραπεύουμε βλάβες του παρελθόντος, δεν απαξιώνουμε, δεν μεμψιμοιρούμε, απαλλοτριώνουμε τη μιζέρια σε όλα τα επίπεδα». Τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, με στόχο και την ελάφρυνση των ήδη υπαρχόντων, επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε σε εύλογο χρόνο να λειτουργήσει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου.               

Ο κ. Μπλούχος, σημείωσε ότι θα ήταν πιο χαρούμενος αν αυτή τη μέρα παραδινόταν ένα κτήριο διδακτηρίου και όχι ένα κτήριο φυλακών. Δεν παρέλειψε όμως να περιγράψει τις πληθυσμιακές συνθήκες που επικρατούν στους οικισμούς του Δήμου Παρανεστίου, όπου παρ’ όλη την ευφορία της γης, ο πληθυσμός γηράσκει, δουλειές δεν υπάρχουν κι έτσι δεν υπάρχουν παιδιά για τα σχολεία. «Χρειάζεται νέος κόσμος, να κατοικήσει σ’ ένα τόπο, και θα μπορεί να ζήσει απ’ αυτόν. Η ιδέα των φυλακών του Νικηφόρου θεωρήθηκε ως ένας επαρκής τρόπος να υπάρξει ανάσχεση στην πληθυσμιακή αιμορραγία. Εκτός από κρατούμενοι, φυλακές σημαίνει εργαζόμενοι, επισκέπτες, προμηθευτές, εμπορική κίνηση. Τελικά, οι φυλακές ίσως να είναι το εφαλτήριο μιας αναγέννησης της οικονομικής ζωής του τόπου. Διότι αρχή κάθε οικονομίας είναι η ανθρώπινη παρουσία και η ανθρώπινη δημιουργικότητα». Υπενθύμισε μάλιστα τη δραστηριότητα του τοπικού Γυμνασίου Νικηφόρου, όπου προ μηνών εγκαινιάστηκε σχολικό αστεροσκοπείο από μια αγκαλιά εκπαιδευτικών και μαθητών, τονίζοντας ότι το όνειρο είναι να μεγαλώσει αυτή η αγκαλιά της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Έκλεισε την παρέμβασή του, ευχαριστώντας προσωπικά τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εξήρε το ρόλο της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κας Σοφία Νικολάου, η οποία, όπως τόνισε, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία εκδηλώνει την αποφασιστικότητα και την κυβερνητική διάθεση να σταματήσουν οι λιμνάζουσες και ατελείς καταστάσεις ώστε να ολοκληρώνονται όλα τα πράγματα που είναι σε εκκρεμότητα, αφήνοντας σφραγίδα στον τόπο.