Skip to main content

12η Γιορτη Μελιού: Σε... εθνικό σπορ εξελίσσεται η μελισσοκομία

Πλήθος κόσμου δοκιμάζει τα διάφορα μέλια αλλά και γεύεται τους λουκουμάδες που προσφέρονται σήμερα δωρεάν λόγω της έναρξης της γιορτής.

Εκλεκτές ποικιλίες μελιού, κηρήθρα, αλλά κι άλλα προϊόντα όπως κηραλοιφή και σαπούνια, μπορούν να βρουν οι επισκέπτες της 12ης γιορτής μελιού που πραγματοποιείται στο πάρκο Ξαρχάκου απέναντι από τη ΧΑΝΘ.

Οι διάδρομοι ανάμεσα στους πάγκους των μελισσοπαραγωγών έχουν ήδη γεμίσει από κόσμο που δοκιμάζει τα διάφορα μέλια αλλά και γεύεται τους λουκουμάδες που προσφέρονται σήμερα δωρεάν λόγω της έναρξης της γιορτής.

Ο ομότιμος καθηγητής στο εργαστήριο μελισοκομίας του ΑΠΘ, ο Ανδρέας Θρασυβούλου τόνισε μιλώντας στη Voria.gr πως όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στον κλάδο της μελισσοκομίας. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η  μελισσοκομία τείνει να πάρει διαστάσεις... εθνικού σπορ στη χώρα μας, καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα σε πυκνότητα μελισσιών στην Ευρώπη με 11 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος την ώρα που αναφέρεται πως ο πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί κατά 14%, με βασικές αιτίες τα φυτοφάρμακα, τις μονοκαλλιέργειες, και την ανθρωπινη παρέμβαση, τα στοιχεία δείχνουν πως στην Ελλάδα αυξάνεται.

«Στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια είχαμε 1,2 εκατ. μελίσσια. Πριν από δύο χρόνια φτάσαμε τα 1,8 εκατομμύρια και φέτος έχουμε 2 εκατομμύρια μελίσσια πανελλαδικά», τόνισε.  

Ο καθηγητής υπογράμμισε ακόμα τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία λέγοντας πως «δεν θέλουμε μελισσοκόμους του internet».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν.Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Έ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Γιορτής Μελιού Θεσσαλονίκης 2019

Σάββατο  12-10-2019

11.00 - 12.00  Beetopia Μοναδικές κατασκευές με κυψέλες. Ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι Από kids fun factory
12.00 - 13.00  What all the buzz about ? Γλυκά Κινητικά παιχνίδια. Ένα εργστήρι γεμάτο χορό και κίνηση από το Kid’s Fun Factory.
17.00 - 19.00  όλα τα χρώματα της φύσης σε ένα βάζο "μελισσ-art"  Παιδικό εικαστικό εργαστήρι από τον Γραμματοχυμό.
19.00-20.00  Θέατρο Σκιών
20.00  Κερνάμε γιαούρτι και λουκουμάδες με μέλι
20.30 Μουσικό γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου.

Κυριακή 13-10-2019

11.00 - 12.00  Beetopia Μοναδικές κατασκευές με κυψέλες. Ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι Από kids fun factory
12.00 - 13.00  What all the buzz about? Γλυκά Κινητικά παιχνίδια. Ένα εργστήρι γεμάτο χορό και κίνηση από το Kid’s Fun Factory.
17.00 - 19.00 κατασκευάζουμε pop art κάρτες "Ανθίζω"
Παιδικό εικαστικό εργαστήρι από τον Γραμματοχυμό.
19.00-20.00  Θέατρο Σκιών
20.00  Κερνάμε γιαούρτι και λουκουμάδες με μέλι
20.30 Μουσική βραδιά με το καλλιτεχνικό σχήμα “Made in China”