Skip to main content

ΘΕΣγάλα: Στην τελική ευθεία το σχέδιο εξυγίανσης - Τι λένε οι τράπεζες

Ολοκληρώνεται το σχέδιο εξυγίανσης του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, προκειμένου να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Λάρισας για υπαγωγή στο άρθρο 106β

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν αυτές τις ημέρες για το σχέδιο εξυγίανσης του ΘΕΣγάλα, προκειμένου εντός Οκτωβρίου, να κατατεθεί η αίτηση στο Πρωτοδικείο Λάρισας για την υπαγωγή του στο άρθρο 106β, του Πτωχευτικού Κώδικα.

Βασική προϋπόθεση να συναινέσουν οι πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank και Θεσσαλίας, από τις οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο συνεταιρισμός φέρεται να έχει πάρει το πράσινο φως.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά ο ΘΕΣγάλα μπήκε στο άρθρο 106α, που αποτέλεσε για αυτόν σανίδα σωτηρίας και τώρα ετοιμάζεται για το δεύτερο στάδιο, που είναι η συμφωνία εξυγίανσης.

Την ευθύνη του σχεδίου έχει αναλάβει η Deloitte,  ώστε ο συνεταιρισμός να πάρει το διαβατήριο για την εξυγίανσή του, που μεταξύ άλλων αφορά το πλάνο εξόφλησης των υποχρεώσεων του, αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης του. Φυσικά όπως λένε γνώστες του ζητήματος όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Επιπρόσθετα ο συνεταιρισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες εξορθολογισμού κόστους. Σε αυτές, πάντως, δεν αναμένεται να προβλέπεται ο περιορισμός σημείων πώλησης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έχουν σημαντικό τζίρο.

Παράλληλα ο συνεταιρισμός βρίσκεται στη διαδικασία ανοίγματος καναλιών στη μικρή λιανική (παντοπωλεία, μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ) μετρώντας αρκετές δεκάδες σημεία πώλησης σε Αθήνα και Κορινθία.

Στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλη τη γκάμα των προϊόντων του ΘΕΣγάλα (γάλατα, τυροκομικά, γιαούρτια, κρέμες).

Το άνοιγμα στη μικρή λιανική για το συνεταιρισμό ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς στο στόχαστρο του έχει τα επόμενα βήματα του σε άλλες περιοχές.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του έτους έγινε γνωστή η οικονομική δυσχέρεια που αντιμέτωπιζε ο συνεταιρισμός, γεγονός που τον οδήγησαν στην αναζήτηση λύσης για τη διάσωσή του. Την ίδια περίοδο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον εξαγοράς από εταιρεία της περιοχής, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Μάλιστα το θέμα φάνηκε να παγώνει από την ώρα που ο συνεταιρισμός κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 α του Πτωχευτικού Κώδικα προκειμένου να προστατευθεί από τους πιστωτές του.

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, που ιδρύθηκε το 2011 ακολούθησε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο δρόμο για την επέκταση του εγκαθιστώντας, το 2013, αρχικά στη Λάρισα, τους πρώτους αυτόματους πωλητές γάλακτος. Δύο χρόνια αργότερα η συνέχεια έγινε με τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2016, υπήρξε περεταίρω ενίσχυση με την είσοδο του συνεταιρισμού στην Αττική.