Skip to main content

Έως το 2022 η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα

Η περιοχή που συγκεντρώνει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα προκύψει από τη μελέτη του έργου.

Έως το 2022 πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ. Πρόκειται για τρίτο μεγάλο έργο για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, με τα άλλα δύο να αφορούν τη Μ.Ε.Α Σερρών η οποία υλοποιείται και θα είναι σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2019 και τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα στη Θέρμη, για την οποία ολοκληρώνεται η μελέτη υλοποίησης.  

Σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση ωρίμανσης για τη σύνταξη μελετών υλοποίησης της ΜΕΑ  Δυτικού Τομέα με την ανάδοχο σύμπραξη, η οποία αποτελείται από επτά μελετητικά γραφεία.

Η μελέτη του έργου, κόστους 800.000 ευρώ πρόκειται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης και δημοπράτησης – κατασκευής ώστε το έργο, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, να λειτουργήσει έως το 2022. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδιος για την  ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Από τη μελέτη θα προκύψει και η περιοχή που συγκεντρώνει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα.

Τις προδιαγραφές αυτές, πάντως, δεν φέρεται να έχει η περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι όλοι δήμαρχοι είναι ενημερωμένοι και σύμφωνοι με το έργο. «Τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα, τα σκουπίδια μας ενώνουν. Θα πρέπει να μην θάβουμε σκουπίδια. Και για όσους διαμαρτύρονται, γιατί επιδιώκουν την πολιτική τους επιβίωση και την ύπαρξή τους, έχουν καταλάβει και αυτοί ότι με άναρχες κραυγές δεν αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση του κόσμου. «Η κοινωνική συναίνεση παίζει μεγάλο ρόλο. Πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης τι ακριβώς είναι το εργοστάσιο, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις», σημείωσε.

 «Για να ξεπεράσουμε το ταμπού που υπήρχε στην κοινωνία – να μην γίνει στην περιοχή τους το εργοστάσιο- πήγαμε τέσσερα ταξίδια σε άλλες χώρες στο εξωτερικό για να δούμε πως χειρίζονται τα σκουπίδια και πως έχουν κέρδος. Όλοι πια είμαστε σύμφωνοι με αυτό το έργο», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως είναι υποχρέωση των δημάρχων να ενημερώνουν τους δημότες τους.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα ΠΚΜ

Για ένα πρότυπο έργο για όλη την Ευρώπη, τρίτης γενιάς διαχείρισης στερεών αποβλήτων μίλησε ο εκπρόσωπος της σύμπραξης των επτά μελετητικών γραφείων Γιώργος Ηλιόπουλος. Περιγράφοντας τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ τόνισε θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, με αυτοματοποιημένα συστήματα και υψηλές δικλείδες ασφαλείας για την ποιοτική του λειτουργία, με δυνατότητα παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων μέσα από τα απορρίμματα καθώς και με δυνατότητα ενεργειακής διαχείρισης υποπροϊόντων.

«Πρόκειται για ένα κλειστό εργοστάσιο, δεν θα υπάρχει ταφή», εξήγησε ο εκπρόσωπος των μελετητών Γιώργος Ηλιόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, στη ΜΕΑ θα παράγεται και κομπόστ, καθώς θα ενσωματώνει κομποστοποίηση οργανικών από 8 δήμους.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ, σύμφωνα με ΠΕΣΔΑ ΚΜ θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 t/έτος  εκ των οποίων 38.100 t/έτος  προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα υπολείμματα επεξεργασίας της δύναται να αξιοποιηθούν περαιτέρω ενεργειακά.

«Ενωμένοι όλοι μαζί δώσαμε δείγματα γραφής και η οικογένεια της αυτοδιοίκησης κάναμε πράξη ότι το σκουπίδι δεν έχει χρώμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος δήλωσε δικαιωμένος και υπερήφανος για την υλοποίηση του έργου. Μίλησε για μια συλλογική προσπάθεια στον ΦΟΔΣΑ, σημειώνοντας πως σε σύντομο χρονικά διάστημα θα προχωρήσει το έργο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου με την κατασκευή του έργου θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ με τη λειτουργία του 400 θέσεις. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό (ΕΣΔΑ)», τόνισε ο κ, Κυρίζογλου

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ θα εξυπηρετεί 21 δήμους και συγκεκριμένα 10 από τη Θεσσαλονίκη, 1 από Κιλκίς, 3 από Πιερία, 3 από Ημαθία και 4 από την Πέλλα. 

Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από:

- τους ακόλουθους Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Δήμος Βόλβης

Δήμος Δέλτα

Δήμος Θεσσαλονίκης (60% του δήμου)

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Δήμος Λαγκαδά

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Δήμος Παύλου – Μελά

Δήμος Χαλκηδόνος

Δήμος Ωραιοκάστρου

- το Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς

 

- τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:

Δήμος Κατερίνης

Δήμος Δίον - Ολύμπου

Δήμος Πύδνας - Κολινδρου

- τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:

Δήμος Αλεξάνδρειας

Δήμος Νάουσας

Δήμος Βέροιας

- τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:

Δήμος Αλμωπίας

Δήμος Έδεσσας

Δήμος Πέλλας

Δήμος Σκύδρας


Επίσης, η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των:

 

Δήμος Δέλτα

Δήμος Χαλκηδόνος

Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Δ.Ε. Ωραιοκάστρου του Δ. Ωραιοκάστρου

35% του πληθυσμού του Δ. Θεσσαλονίκης

Περιβαλλοντικοί στόχοι του έργου:

Το εν λόγω έργο θα συμβάλλει στην
1.επίτευξη των εθνικών στόχων , καθώς μέχρι το έτος 2020 τα βιοαποδομήσιμα υλικά που οδηγούνται σε Χ.Υ.Τ.Υ. να μειωθούν στο 35% σε σχέση με τις ποσότητες βιοαποδομήσιμων που παράχθηκαν το 1995.
2.Μείωση του δυναμικού εκπομπής ρυπαντών των απορριμμάτων πριν οδηγηθούν σε υγειονομική ταφή. Πιο συγκεκριμένα, μείωση του ρυπαντικού φορτίου των στραγγισμάτων, καθώς και μείωση των εκπομπών βιοαερίου στους Χ.Υ.Τ.Υ..
3.Αύξηση της διάρκειας ζωής των Χ.Υ.Τ.Υ. μέσω της μείωσης της απορριμματικής μάζας που οδηγείται προς ταφή.
4.Παραγωγή ανακυκλώσιμου προϊόντος κομποστ μετά από διαλογή στην πηγή των βιολογικών αποβλήτων (οργανικών).
5. Παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών  ώστε σύμφωνα με την νέα αναθεωρημένη οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα της ΕΕ να ικανοποιηθούν οι ποσοτικοί στόχοι επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο 65% κατά βάρος το  2035.

Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί είτε με χρηματοδότηση από το δημόσιο είτε μέσω ΣΔΙΤ.