Skip to main content

Επαφές Τζιτζικώστα με αξιωματούχους της ΕΕ για τα διόδια στην Ελλάδα

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε απαράδεκτη την κυβερνητική απόφαση για το ζήτημα.

Συναντήσεις με τον αρμόδιο επίτροπο μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της ΕΕ, για το θέμα των διοδίων στην Ελλάδα, είχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, παρουσίασε επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία είναι λάθος και ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας η κυβερνητική απόφαση, με την οποία, όπως είπε, δημιουργούνται νέα διόδια και αυξάνεται έως 100% το αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν όσοι κάνουν χρήση των διοδίων.

«Οι Βρυξέλλες, και η ανώτατη και η ανώτερη ιεραρχία της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών αντιλαμβάνονται πολύ καλά και συμμερίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, και αυτό με κάνει αρκετά αισιόδοξο να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση» τόνισε.

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ξεκίνησε επαφές με την κυβέρνηση για το θέμα, ενώ κατατέθηκε και προσφυγή από την Περιφέρεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Στήνονται διόδια σε δρόμους που θεωρούνται περιαστικοί και αυτό απαγορεύεται, στήνονται διόδια χωρίς να υπάρχουν παράπλευρες οδοί και λύσεις για τους πολίτες και αυτό απαγορεύεται. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα κοινωνική για εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους, άτομα της τρίτης ηλικίας, ΑμΕΑ, φοιτητές, για κανέναν» τόνισε και προέβλεψε εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε περίπτωση εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων καθώς, όπως υπογράμμισε, στην Κεντρική Μακεδονία εκτελείται το 70% της μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας.

Νωρίτερα, το λόγο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έλαβε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Σερραίων Πολιτών «όχι στα διόδια», Ιωάννης Γιάντσος, ο οποίος τάχθηκε κατά της κατασκευής διοδίων στο Στρυμονικό Σερρών και ανέφερε ότι τα διόδια έχουν περικυκλώσει τη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος των μετακινήσεων για όσους επισκέπτονται την πόλη από τις Σέρρες.