Skip to main content

Χαλκιδική: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από ΕΣΘ για το παρθένο ελαιόλαδο

Στόχος του AgriTradeNet είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των τοπικών παραγωγών των έξι χωρών που μετέχουν στο διασυνοριακό έργο

Στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, μια από τις δράσεις του έργου με τίτλο “Sustainable Agricultural Trade Network in Black Sea Basin”- AgriTradeNet, με αριθμό BSB 383, το οποίο υλοποιείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Κοινού Επιχειρησιακού Προγράμματος Black Sea Basin 2014-2020.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος στο εν λόγω διασυνοριακό έργο, μαζί με άλλους πέντε εταίρους, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Στόχος του AgriTradeNet είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των τοπικών παραγωγών των χωρών που συμμετέχουν σ’αυτό, οι δυνατότητές τους για γεωγραφική πιστοποίηση και αναγνώριση, η δημιουργία δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών οργανώσεων στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η διακρατική εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης οργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το οποίο απευθύνθηκε σε τοπικούς παραγωγούς και εμπόρους Παρθένου Ελαιόλαδου, καθώς το Παρθένο Ελαιόλαδο Χαλκιδικής είναι το προϊόν που επιλέχθηκε προκειμένου να λάβει πιστοποίηση με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για τις προκλήσεις της νέας εποχής στον αγροδιατροφικό τομέα, τα οφέλη και τα προβλήματα της βιολογικής γεωργίας, την ισχύουσα νομοθεσία, το μέλλον της οργανικής γεωργίας, τα εργαλεία για το branding στις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, καθώς και τις τακτικές marketing αυτών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις απόψεις των συμμετεχόντων, ήταν ένα πολύ κατατοπιστικό σεμινάριο καθώς είχε τη μορφή workshop και ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες τους, δεδομένου ότι κάλυψε βασική θεματολογία και κύριες έννοιες σχετικά με τη Βιολογική Γεωργία και το Branding στις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις.

Το σεμινάριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης καθώς και ο Αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Χούτας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο μόνο αρωγή και πρόοδο μπορεί να προσφέρει στους παραγωγούς της Χαλκιδικής, προσθέτοντας ότι ο λόγος που επιλέχθηκε το Παρθένο Ελαιόλαδο Χαλκιδικής ως το προϊόν που θα λάβει πιστοποίηση με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι το γεγονός η Χαλκιδική είναι γνωστή για τον τουρισμό της, όμως παράλληλα υπάρχουν ευκαιρίες όπως αυτή που δίνεται στους παραγωγούς Παρθένου Ελαιόλαδου Χαλκιδικής, ώστε να αναδείξουν το τοπικό προϊόν τους, να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα μέσα από σύγχρονες και καινοτόμες διαδικασίες και να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με τις παραπάνω χώρες.