Skip to main content

Έκρηξη των διαρρήξεων στον δήμο Θέρμης μέσα στο 2019

Το αστυνομικό τμήμα Θέρμης έχει στη δύναμή του μόνο 37 αστυνομικούς, εκ των οποίων, μάλιστα, πολλοί αποσπώνται καθημερινά σε άλλες περιοχές.

Σημαντική αύξηση των διαρρήξεων, κυρίως σε σπίτια, παρατηρήθηκε το 2019 στο δήμο Θέρμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και τις 26 Δεκεμβρίου οι διαρρήξεις σε όλες τις κοινότητες του δήμου ανήλθαν σε περίπου 602 όταν την προηγούμενη χρονιά, το 2018, είχαν φτάσει  στις 378. Δηλαδή στη διάρκεια αυτής της χρονιάς σημειώθηκε αύξηση των διαρρήξεων περίπου του 59%.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τους κατοίκους αλλά και τη δημοτική αρχή η οποία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη από την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο οι περιοχές στις οποίες δείχνουν προτίμηση οι διαρρήκτες είναι όσες βρίσκονται εκτός σχεδίου, σε επεκτάσεις οικισμών, κυρίως της κοινότητας Θέρμης, καθώς και στην περιοχή του πρώην δήμου Μίκρας, με έμφαση στον Τρίλοφο.

Ελλιπής αστυνόμευση

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης βασική αιτία της έξαρσης των διαρρήξεων το 2019 είναι η ελλιπής αστυνόμευση. «Αντιλαμβάνομαι ότι η περιοχή την οποία καλείται να ελέγξει το αστυνομικό τμήμα Θέρμης είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις διαφορετικούς δήμους οι οποίοι εκτείνονται από την Περιστερά, το Λιβάδι και τα Βασιλικά, ως τον Τρίλοφο, την Καρδία και το Πλαγιάρι. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως εξηγεί, το αστυνομικό τμήμα Θέρμης έχει στη δύναμή του όλο κι όλο 37 αστυνομικούς, εκ των οποίων μάλιστα, πολλοί αποσπώνται καθημερινά σε άλλες περιοχές. «Όπως πληροφορούμαι, αρκετοί αστυνομικοί από τη Θέρμη αποσπώνται καθημερινά για να φυλούν σημεία εντός της Θεσσαλονίκης, όπως προξενεία, νοσοκομεία, ενώ ενισχύουν περιστασιακά και άλλα αστυνομικά τμήματα, για παράδειγμα αυτό του Λευκού Πύργου. Παράλληλα, το αστυνομικό τμήμα Θέρμης διαθέτει, όποτε χρειαστεί, αστυνομικούς και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης, το τοπικό αστυνομικό τμήμα διαθέτει μόλις δύο περιπολικά «εκ των οποίων το ένα είναι πολλές φορές χαλασμένο. Αντιλαμβάνεστε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής».

Ο δήμαρχος Θέρμης τονίζει ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα επιδιώξει συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης προκειμένου να του θέσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να ζητήσει την άμεση ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος Θέρμης, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μέσα, περιπολικά κ.λπ. «Διότι, δεν είναι μόνον οι διαρρήξεις, υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα και άλλες μορφές παραβατικότητας, τροχονομικής ή άλλης φύσεως, για τις οποίες επίσης χρειάζονται αστυνομικοί. Για παράδειγμα η κεντρική πλατεία της Θέρμης είναι μονίμως μποτιλιαρισμένη εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης παράνομης στάθμευσης, την ώρα μάλιστα που το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται κι αυτό στην πλατεία. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των ελέγχων της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου καθώς, στο μεταξύ ο δήμος, δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.