Skip to main content

Φρένο στο σχέδιο μετεγκαταστάσεων σχολείων στην Καλαμαριά

Δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής Καλαμαριάς για μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου

Δεν εγκρίθηκε, τελικά, το σχέδιο της δημοτικής αρχής Καλαμαριάς για τη μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Η πρόταση της δημοτικής αρχή σκόπευε στο να βρεθεί μια προσωρινή λύση για τα επόμενα 2-3 χρόνια στο θέμα της υπεραριθμίας των σχολείων της περιοχής, έως ότου προχωρήσει η ανέγερση νέου Λυκείου.

Διαβάστε: Μεταστεγάζονται σχολεία στον Δ.Καλαμαριά – Ανάσα σε μαθητές και γονείς

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή είχε προτείνει για το 3ο Λύκειο, το οποίο συστεγάζεται με το 3ο Γυμνάσιο και το οποίο είναι υπεράριθμο, να μεταφερθεί στο κτήριο του 10ου Γυμνασίου, το οποίο θα διαθέτει 16 αίθουσες, εκ των οποίων οι πέντε είναι κενές. Παράλληλα, για το 10ο Γυμνάσιο πρότεινε να μετεγκατασταθεί στο κτήριο του 3ου Λυκείου. Οι μαθητές από το 10ο, 9ο και 3ο Γυμνάσιο όταν αποφοιτούν, μεταφέρονται στο 3ο Λύκειο.

Διαβάστε: Αντίθετοι οι εκπαιδευτικοί του 10ου Γυμνασίου στη μετεγκατάσταση

«Ήταν η πρέπουσα και μοναδική λύση, προκειμένου τα παιδιά να παραμένουν στην περιοχή τους, όταν φοιτούν στα σχολεία. Θα κληθεί η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να δώσει μια λύση», τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

«Η μη έγκριση της πρότασής μας θα αποβεί εις βάρος των παιδιών και των μαθητών. Δεν μπορεί σε ένα σχολείο να υπάρχουν κενές αίθουσες και να μεταβαίνουν τα παιδιά 2,5 και 3 χλμ μακριά για να πάνε σχολείο», εξήγησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Θανάσης Γιαννακός.

Το θέμα πλέον θα κληθεί να λύσει -καθώς αυτή έχει την αρμοδιότητα- η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέσω ανακατανομής των μαθητών. Την ίδια ώρα, πάντως, οι γονείς είναι ανάστατοι και ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δηλώνουν πάντως έτοιμοι για κινητοποιήσεις. «Δεν θέλουμε να συρρικνωθεί το 3ο Λύκειο και κυρίως θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε σχολεία της περιοχής τους. Οι Σύλλογοι Γονέων και των τεσσάρων σχολείων δεν θα δεχθούμε οι μαθητές να μετακινούνται σε τόση μεγάλη απόσταση με αστική συγκοινωνία διασχίζοντας δύο υψηλής επικινδυνότητας οδικές αρτηρίες την Ανδριανουπόλεως & την Εθνικής Αντιστάσεως», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Μελίνα Θεοδοσιάδου.

Μάλιστα, όπως υπογράμμιζαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων 3ου Λυκείου, 3ου Γυμνασίου, 9ου Γυμνασίου και 10ου Γυμνασίου, «δεν θα αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση την πιθανότητα να εξαναγκαστούν τα παιδιά μας να φοιτήσουν στα Λύκεια του Βότση, όσο υπάρχει στη γειτονιά αδιάθετη σχολική στέγη».

Σημειώνεται ότι την πρόταση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν η παράταξη «Γενιά Δημιουργίας» του δημάρχου κ. Δαρδαμανέλη και «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» του κ. Τεμεκενίδη καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Λεμονής. Κατά της πρότασης τάχθηκαν οι παρατάξεις: «Συνεργασία για την Καλαμαριά» του κ. Μπακογλίδη πλην της κα. Νικολέττου - Σκαρλιού που υπερψήφισε, «Η Καλαμαριά που μας αξίζει» πλην της κα. Σεμακούλα που υπερψήφισε, «Δημιουργούμε το μέλλον Καλαμαριά Αλλιώς», η «Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς» και η «Πατριωτική Δύναμη Καλαμαριάς».