Skip to main content

Φτιάχνει βιβλία στη Θεσσαλονίκη και τα πουλάει σε Amazon και Κίνα

Η άποψη του Σαββόπουλου ότι «ιστορία γράφουν οι παρέες» δικαιώνεται για μία ακόμη φορά στην πράξη από την πρωτοβουλία που πήραν δύο νέοι το 2010.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Μεταξάδες του Έβρου, στο ανατολικό τμήμα του βορειοελλαδικού τόξου. Σπούδασε στο ιστορικό & αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο δυτικό κομμάτι της Β. Ελλάδος. Τελικά η πορεία του Βαλάντη Ναγκολούδη ισορρόπησε κάπου στη μέση, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε αρχικά για αισθηματικούς λόγους και κατέληξε να γίνει εκδότης βιβλίων. Από το 2010 και μέσω των εκδοτικών οίκων iWrite, Δαιδάλεος και Πηγή ο Ναγκολούδης και οι συνεργάτες του έχουν εκδώσει περί τα 550 βιβλία –κυρίως Ελλήνων συγγραφέων- και ήδη προετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους: εισέρχονται στην αγορά των παγκόσμιων best sellers, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία του Πήτερ Χόλινς «Μάθε σαν τον Αϊνστάιν» και «Σκέψου σαν τον Σέρλοκ». Σίγουρα πρόκειται για προωθητική κίνηση ενός εκδότη, ο οποίος κλείνει δέκα χρόνια παρουσίας στην πιάτσα με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη.

Η άποψη του Σαββόπουλου ότι «ιστορία γράφουν οι παρέες» δικαιώνεται για μία ακόμη φορά στην πράξη από την πρωτοβουλία που πήραν το 2010 ο Βαλάντης Ναγκολούδης και ο Νικόλαος Κουμαρτζής. Τότε, στην αρχή της κρίσης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη τις δικές τους εκδόσεις, εμπνευσμένοι από το βρετανικό μοντέλο της αυτοέκδοσης, το οποίο, όμως, προσπάθησαν να προσαρμόσουν στην ελληνική κουλτούρα. Η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένας συγγραφέας την έκδοση του βιβλίου του υπήρχε και τότε, αλλά η παρέα της Θεσσαλονίκης φρόντισε να διαφοροποιηθεί ποιοτικά. Δεν παρέδιδε, απλώς, τα αντίτυπα των βιβλίων στον συγγραφέα, αλλά αναλάμβανε το πλήρες… σέρβις. Από τις πωλήσεις μέχρι την προώθηση, τις παρουσιάσεις και τις δημόσιες σχέσεις. Ο πρώτος που τους εμπιστεύθηκε ήταν ένας Κύπριος κι έτσι μέχρι σήμερα η σχέση τους με τη Μεγαλόνησο είναι πολύ καλή και εξαιρετικά δημιουργική. Το σύστημα… απέδωσε και παρά την οικονομική κρίση οι δουλειές πήγαν καλά. Σήμερα υπάρχει μια πλήρως καθετοποιημένη δομή –εκτός του τυπογραφείου- για την έκδοση ενός βιβλίου, για τις ανάγκες της οποίας εργάζονται 13 άνθρωποι. «Διάσημοι συγγραφείς, όπως είναι ο Έτγκαρ Άλαν Πόε και η Βιρτζίνια Γουλφ θα είχαν χαθεί και το αναγνωστικό κοινό ίσως δεν θα μάθαινε ποτέ γι’ αυτούς, εάν δεν έβγαζαν μόνοι τα βιβλία τους, αφού οι εκδοτικοί οίκοι τους είχαν απορρίψει» επισημαίνει ο Ναγκολούδης, εξηγώντας την αναγκαιότητα των αυτοεκδόσεων σε κάθε αγορά βιβλίου.

Μετά το 2012 – 2013 ο Ναγκολούδης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι συγγραφείς δεν μπορούσαν πια να χρηματοδοτήσουν τις εκδόσεις τους και καλογραμμένα βιβλία κινδύνευαν να χαθούν. Έτσι άρχισαν να λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο των εκδοτικών οίκων, δηλαδή να επενδύουν τυπώνοντας βιβλία που οι ίδιοι επιλέγουν. Σήμερα από τα 550 βιβλία των τριών εκδοτικών οίκων –από ποιητικές συλλογές μέχρι επιστημονικά συγγράμματα- μόνο το 30% αποτελούν αυτοεκδόσεις, ποσοστό που όπως φαίνεται θα βαίνει μειούμενο. «Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης μας αγκάλιασε από την αρχή και είμαι ευγνώμων στους παλιούς εκδότες και στους παλιούς βιβλιοπώλες, οι οποίοι μας καθοδήγησαν και σε πολλές περιπτώσεις μας προστάτεψαν στα πρώτα μας βήματα» λέει ο Β. Ναγκολούδης, αποκαλύπτοντας το απόλυτα ευγενικό πρόσωπο μιας αγοράς που δεν έχει μόνο ανταγωνισμό, αλλά και συναγωνισμό. Ο ίδιος στεναχωριέται διότι μέσα στην κρίση και λόγω των μνημονίων καταργήθηκε η ενιαία τιμή βιβλίου, που προστάτευε τα μικρά βιβλιοπωλεία και οδήγησε τα περισσότερα από αυτά να κλείσουν ή να καταλήξουν απλά χαρτοπωλεία, αφού δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν τις τιμές των μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού αλυσίδων που πωλούν βιβλία.   

Αν και ο Β. Ναγκολούδης αντιλαμβάνεται ότι ο Έλληνας δεν διαβάζει, αφού βρισκόμαστε στην εποχή του fast food και της τηλεόρασης παραμένει αισιόδοξος. Έτσι όπως κάθεται στο καλαίσθητο γραφείο του στο πατάρι της οδού Φιλίππου 49 μιλάει με πάθος για τα βιβλία. «Ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει μια συνείδηση, οπότε δεν είναι δυνατόν τα βιβλία να εξαφανιστούν» σημειώνει, αποκαλύπτοντας δύο… μυστικά του: Πρώτον, ότι ο ίδιος έχει επηρεαστεί από το βιβλίο της Χάριετ Τζέικομπς «Αναγνώστη, μίσησες ποτέ; (το αφήγημα μιας σκλάβας)», -εκδόσεις Πηγή-, το διάβασμα του οποίου τον έκανε δημοκρατικότερο άνθρωπο. Και δεύτερον, ότι για τον ίδιο αποτυχία είναι κάθε καλό βιβλίο που τελικά δεν φτάνει να εκδοθεί. Αν και σήμερα –όπως υποστηρίζει- χρειάζεται τριπλάσια προσπάθεια απ’ ότι 15 χρόνια πριν για να γίνει ένα βιβλίο γνωστό, υπάρχει η διέξοδος του διαδικτύου και των πωλήσεων στο εξωτερικό. Συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου το 12% των πωλήσεων των τριών εκδοτικών οίκων που διευθύνει γίνεται στο εξωτερικό. Ήδη βιβλία με την υπογραφή iWrite, Δαιδάλεος και Πηγή διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της Amazon και της Google, ενώ το βιβλίο της Μαρίας Μαρίας Καραγιάννη «Στη σκιά της σιωπής» έχει μεταφραστεί στα κινέζικα και κυκλοφορεί στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.