Skip to main content

Μπουτάρης: Τα σχέδια για τη λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Η εξομολόγηση του Γιάννη Μπουτάρη αφού έκλεισε την πόρτα του δημαρχείου: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ο Αρκτούρος, το κρασί και ο έγγαμος βίος.

Πέρασαν δυο μήνες από την αποχώρησή του από το δημαρχείο και ο Γιάννης Μπουτάρης προσπαθεί να εξοικειωθεί με τους νέους ρυθμούς στη ζωή του. “Δεν είναι εύκολο, έπειτα από εννέα χρόνια που έχεις τις μηχανές σου στο φουλ, να αρχίσεις και πάλι να ζεις σαν άνθρωπος”, εξομολογείται στη Voria.gr. “Το απολαμβάνω, όμως, έχω επιτέλους ελεύθερο χρόνο, μπορώ να κάνω ακόμη και χαβαλέ, να κάνω πράγματα που μου είχαν λείψει”.

Τον πετύχαμε αρχικά στο Νυμφαίο, όπου ξεκίνησε εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού του. “Ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με αυτό”. Η συνάντηση με τον τέως δήμαρχο έγινε στα υπό σύσταση γραφεία του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, επί της Βασιλέως Ηρακλείου. Το Μουσείο ήταν και το αρχικό θέμα συζήτησης η οποία όμως, εκτροχιάστηκε εν συνεχεία σε πιο προσωπικά του θέματα.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Τα γραφεία του Μουσείου είναι γεμάτα κούτες και έπιπλα υπό συναρμολόγηση. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν στο χώρο αυτό ως το στρατηγείο του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του στη δυτική είσοδο της πόλης. Σύμφωνα με τον τέως δήμαρχο ο οποίος είναι πρόεδρος του δ.σ. του ιδρύματος, μέσα στον Νοέμβριο θα παραληφθεί από τον project manager η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των υπολοίπων μελετών (εφαρμογής, περιβαλλοντική κ.λπ.), η έκδοση της άδειας οικοδομής, ώστε να προκηρυχθεί εν συνεχεία ο διαγωνισμός για την κατασκευή του η οποία, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο, προς το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη τα χρήματα για την κατασκευή του Μουσείου υπάρχουν. “Θα κοστίσει γύρω στα 22 με 23 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουμε 10 εκατ. από το γερμανικό κράτος και άλλα τόσα από το Ίδρυμα Νιάρχος, συν τα 8 εκατ. που θα βάλει το ελληνικό κράτος. Παράλληλα, μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, αναμένουμε και σημαντικές δωρεές ιδιωτών”. Οι δωρεές ήταν και ένας από τους λόγους που η έδρα του ιδρύματος επιλέχθηκε να είναι στις Βρυξέλλες. “Πέραν του ότι είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο Βέλγιο οι δωρεές είναι αφορολόγητες. Εάν είχαμε εδώ την έδρα μας, τα μισά θα τα έπαιρνε η εφορία”, εξηγεί ο κ. Μπουτάρης.

Η λειτουργία του Μουσείου θα ξεκινήσει, πάντως, πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του. “Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, άλλωστε, σε αυτά θα ρίξουμε το μεγαλύτερο βάρος μας”, εξηγεί ο κ. Μπουτάρης. “Θα λειτουργεί περισσότερο ως εκπαιδευτικό κέντρο, ως κέντρο μελέτης, καθώς τα εκθέματα δεν θα είναι και τόσα πολλά. Και φυσικά θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, τόσο στο μουσειακό κομμάτι όσο και στο εκπαιδευτικό”.

Όπως εξηγεί ο τέως δήμαρχος, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στα πρότυπα του αντίστοιχου της Βαρσοβίας. “Δεν μας ενδιαφέρει να περιοριστούμε απλώς και μόνον στο Ολοκαύτωμα, αλλά να παρουσιάσουμε τη δράση και το ρόλο της Ισραηλιτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και το πώς συνδιαμόρφωσε, μαζί και με τις άλλες κοινότητες, την ταυτότητα της πόλης”.

Την περίοδο αυτή εξελίσσονται και οι διαδικασίες για τη στελέχωση του Μουσείου. Ήδη έχει επιλεγεί η υπεύθυνη του γραφείου του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, Άννα Κωνσταντίνου, όπως και ο νομικός και ο οικονομικός σύμβουλος. Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για την επιλογή του γενικού διευθυντή ο οποίος είναι προτιμητέο να είναι έλληνας, αλλά σε κάθε περίπτωση να μιλά ελληνικά. Θα ακολουθήσει η επιλογή των υπολοίπων στελεχών, των υπευθύνων για τα τμήματα εκπαίδευσης, εκθέσεων, χορηγιών κ.ο.κ.

Αποχή από τη δημοσιότητα

Η μέρα του τέως δημάρχου ξεκινά από τις 8 το πρωί “αλλά πλέον χωρίς να είμαι ντε και καλά με το ρολόι στο χέρι. Προσπαθώ να μπω σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, είμαι και 77, μην το ξεχνάς, και σε αυτό με βοηθά αφάνταστα η σύντροφός μου”. Με την Μαρία Ιωαννίδου περνά πολλές ώρες μαζί. Ζουν, μαζί και με τα δύο παιδιά της, σε ένα διαμέρισμα στην Αγίας Σοφίας. “Δεν πολυβγαίνουμε, καθόμαστε μέσα τα βράδια, λίγο συζήτηση, λίγο τηλεόραση. Άλλωστε, όταν βγαίνουμε δεν μπορούμε να έχουμε ησυχία, δήμαρχε ο ένας, δήμαρχε ο άλλος, όλοι θέλουν κάτι να μου πουν”.

Στην προσπάθεια της αποτοξίνωσης από την υπερέκθεση στη δημοσιότητα, αποφάσισε, όπως λέει, να απέχει και από τα ΜΜΕ, κυρίως από την τηλεόραση. “Έχω δεκάδες προτάσεις να βγω στην τηλεόραση, για διάφορα θέματα, αλλά είπα να απέχω μερικούς μήνες για να ηρεμήσω”.

Ο σταθμός Βενιζέλου

Για τον ίδιο λόγο αποφάσισε να αποτραβηχτεί από την πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων που γίνονται και που ενδεχομένως να ενταθούν το επόμενο διάστημα, σχετικά με την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό. “Έχω βαρεθεί να με βρίζουν”, σημειώνει. Επιμένει, πάντως, ότι η λύση της in situ παραμονής είναι η ορθότερη για την πόλη. “Έκανε λάθος ο Μητσοτάκης, είχε κακούς συμβούλους”, εκτιμά.

Ο Αρκτούρος και το κτήμα στο Τατόι

Του Μουσείο αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της καθημερινότητας του κ. Μπουτάρη μετά την αποστρατεία του από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό καθώς έχει και άλλες ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Ένα απ' αυτά είναι η παλιά αγάπη του ο “Αρκτούρος”. Στα σχέδιά του είναι να αναπτύξει προγράμματα οικοτουρισμού μέσω του “Αρκτούρου”. “Έχει πολύ ωραίες διαδρομές εκεί, μπορούμε να χαράξουμε μονοπάτια σε Πίνδο και Καϊμακτσαλάν, για πεζοπορία ή και πορείες με άλλογα”. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να πείσει τη ΧΑΝΘ να παραχωρήσει στον “Αρκτούρο”, έναντι ενοικίου, τους έξι οικίσκους που διαθέτει στο ορεινό εκπαιδυτικό κέντρο στο Νυμφαίο, με δυνατότητα φιλοξενίας 18 ατόμων.

Παράλληλα, θέλει να τρέξει και ένα άλλο σχέδιο, την Κιβωτό του Ελληνικού Αμπελώνα. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αμπελώνα σε έκταση περίπου 400 στρεμμάτων στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου. “Σε αυτό θα φυτέψουμε όλες τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, περίπου 350. Παράλληλα, θα λειτουργεί εκεί Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου καθώς και Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης γύρω από το κρασί”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη τη διαχείριση όλου αυτού του σχεδίου θα έχει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και θα είναι απολύτως βιώσιμο από τα έσοδα που θα έχει από τις πωλήσεις των κρασιών, αλλά και από τους επισκέπτες.