Skip to main content

Γαβότσης: Πετύχαμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα στον δήμο Ωραιοκάστρου

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου έκανε έναν μίνι-απολογισμό του έργου του - «Προκλητική παροχολογία από τους αντιπάλους» - «Ψηφιακός δήμος ο επόμενος στόχος»

Για αξιοσημείωτα οικονομικά επιτεύγματα  της διοίκησής του στον δήμο Ωραιοκάστρου έκανε λόγο ο δήμαρχος της περιοχής και επικεφαλής της παράταξης «Πολιτεία με Όραμα» Αστέριος Γαβότσης.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ενόψει τον προσεχών δημοτικών εκλογών στις οποίες θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ο κ. Γαβότσης επισήμανε ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014,  ανακάλυψε ότι ο δήμος βρισκόταν «ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία».

Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου, ο κ. Γαβότσης είπε πως «πετύχαμε την οικονομική εξυγίανση του δήμου με αύξηση εσόδων το 2017 στα 14,5 εκατ. ευρώ και πλεόνασμα που έφτασε τα 943.000 ευρώ το οποίο αξιοποιήθηκε στην καθαριότητα και την παιδεία».

Τονίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία αναμένονται καλύτερα για το 2018, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου είπε ότι κρίθηκε απαραίτητη η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, καθώς υπήρχαν πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγο κρίσης και έτσι δεν είχε έσοδα ο δήμος.

Αφού άφησε αιχμές στην προηγούμενη διοίκηση για τη μείωση των τελών, ο κ. Γαβότσης είπε πως αυτό είχε επιπτώσεις στον δήμο, αφού τομείς όπως η καθαριότητα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εσόδων. «Από τα 11 απορριμματοφόρα λειτουργούσε μόνο το ένα», επισήμανε.

Όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου είπε πως μειώθηκε κατά 69% με τα ταμειακά διαθέσιμα να φτάνουν το 2017 τα 6 εκ. ευρώ.

Προκλητική παροχολογία από τους αντιπάλους

Αναφερόμενος στους συνυποψηφίους του έκανε λόγο για προκλητική παροχολογία από πλευράς τους, ενώ σε ερώτηση της Voria για την φυγή στελεχών της παράταξης του και πως μπορεί να επηρεάσει την επανεκλογή του, ο κ. Γαβότσης είπε πως ο βασικός κορμός της παράταξης είναι ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τις όποιες αποχωρήσεις δικαιολογημένες.

Όπως είπε η παράταξη «Πολιτεία με Όραμα» ενισχύθηκε με ανθρώπους της αγοράς, των επιχειρήσεων, αλλά και επιστήμονες. «Έχουμε μια εμπειρία 17 ετών που είναι και τα εχέγγυα της διοίκησής μας» τόνισε ο Αστέριος Γαβότσης. «Ορισμένοι αντίπαλοι μου δεν ξέρω εάν κατεβαίνουν στις εκλογές για λόγους ιδιοτέλειας», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Παράλληλα είπε πως αισθάνεται «άβολα και ντροπιαστικά  όταν άλλοι υποψήφιοι φέρνουν στον δήμο δημάρχους άλλων περιοχών επιμένοντας να αποδομήσουν τη διοίκηση μας ή εκτός αν θέλουν να επιστρέψουν στα πεπραγμένα των διοικήσεων από το 2010».

Ψηφιακός δήμος

Μιλώντας για το έργο της διοίκησης ο Αστέριος Γαβότσης εξήγησε ότι διατέθηκαν περίπου 45 εκατ. ευρώ σε έργα, τα οποία προέρχονται είτε από ΕΣΠΑ είτε από ΠΕΠ.

«Στόχος μας τη νέα τετραετία είναι να υλοποιήσουμε τα συγκεκριμένα έργα που έχουν δημοπρατηθεί αλλά και να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για νέα έργα. Θέλουμε να κάνουμε το Ωραιόκαστρο μια έξυπνη και πράσινη πόλη, μια πόλη με κοινωνική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος είπε πως διαθέτει μια έμπειρη ομάδα που έχει ενισχυθεί με νέα άτομα, λέγοντας πως είναι μόνη διοίκηση δήμου που αυτή τη στιγμή διαθέτει κοστολογημένο πρόγραμμα.

«Η κεντρική στρατηγική μας είναι να βάλουμε μπροστά το θέμα της διαβούλευσης για έναν νέο έξυπνο δήμο, το οποίο δεν έκανε μέχρι στιγμής κανένας υποψήφιος και αντίπαλος στις επερχόμενες εκλογές. Από εδώ και πέρα, όπως άλλωστε υπαγορεύει και η νομοθεσία, δεν θα γίνεται κανένα έργο δίχως να προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους πολίτες», σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, λέγοντας πως για αυτό το σκοπό αξιοποιείται η κινητή τηλεφωνία, οι έξυπνες ειδοποιήσεις και οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

«Έχουμε ως σκοπό έως το τέλος του 2019 να μη διακινείται στον δήμο Ωραιοκάστρου κανένα έγγραφο σε έντυπη μορφή και όλα να είναι ψηφιακά», υπογράμμισε ο κ. Γαβότσης.

Τα έργα

Όσον αφορά το έργο Φιλόδημος, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου επισήμανε πως εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση που φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σχολικών κτηρίων, που είναι το Γυμνάσιο στη Γαλήνη, το εξαθέσιο γυμνάσιο στο Παλαιόκαστρο και η ανακατασκευή του πέτρινου σχολείου.

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, π κ. Γαβότσης σημείωσε πως ο δήμος τροφοδοτεί με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης 150 οικογένειες, ενώ προχωρά στη δημιουργία Κινητής Μονάδας Υγείας με πλήρη εξοπλισμό 416.000 ευρώ μέσω του προγράμματος Remote Care.

Σχετικά με το περιβάλλον, ο δήμος προχωρά στη δημιουργία πράσινων σημείων για την εναπόθεση υλικών στην περιοχή Μπαλή, ενώ θα υπάρξουν άλλα τρία μικρότερα στις δημοτικές κοινότητες, την ώρα που θα επενδυθούν αρκετά στην ανακύκλωση υλικών και την κυκλική οικονομία.

Σύμφωνα με τον νόμο 4513/18 για τις ενεργειακές κοινότητες, ο δήμος Ωραιοκάστρου προχωρά στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτήρια, την ώρα που ετοιμάζεται η πλατφόρμα έξυπνου φωτισμού πόλης κόστους 10 εκ. ευρώ «ένα έργο που βρίσκεται στη δημοπράτηση, ενώ στοχεύουμε και στην ψηφιακή αποτύπωση  του πρασίνου του δήμου».

Αναφορικά με την τοπική οικονομία και την ανάπτυξή της, ο Αστέριος Γαβότσης είπε πως σχεδιάζεται η δημιουργία έξυπνων κέντρων εμπορίου για την εκμετάλλευση του εμπορικού κέντρου του Ωραιοκάστρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της διαχείρισης των αδεσπότων μιλώντας για την ανάπτυξη του διαδημοτικού προγράμματος «Αλκυονίδα» με τη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου για τα αδέσποτα σε συνεργασία με τους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος.