Skip to main content

Στερεύει το νερό στην Κασσάνδρα - Σε απόγνωση κάτοικοι και τουρίστες

Το πρόβλημα της λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο - Αγανακτισμένοι κάτοικοι, παραθεριστές και ξενοδόχοι - Τι λέει ο δήμος

Στα όρια της υπομονής τους έχουν φτάσει κάτοικοι, παραθεριστές και επιχειρηματίες του δήμου Κασσάνδρας εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Φέτος το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο ήδη ταλάνιζε την περιοχή, έχει διογκωθεί και πλέον υπάρχουν σπίτια που εδώ και ημέρες δεν έχουν καθόλου νερό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Πευκοχώρι, τη Χανιώτη, το Πολύχρονο, την Κρυοπηγή, τη Νέα Σκιώνη και το Παλιούρι, μέρη τα οποία δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 200.000 όταν οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 3.000.

Ενδεικτικά, κάτοικοι της περιοχής του Παλιουρίου εκφράζουν την αγανάκτησή τους λέγοντας ότι αυτό το καλοκαίρι το πρόβλημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς έχουν νερό κατά μέσο όρο 6 ώρες στις δυόμισι με τρεις ημέρες.

Από το πρόβλημα έχει πληγεί σοβαρά και ο ξενοδοχειακός τομέας ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν. «Εχουμε δεχθεί οχλήσεις από την Ένωση Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Σερβίας και ταξιδιωτικά γραφεία από άλλες χώρες για το πρόβλημα. Τα ξενοδοχεία-μέλη μας προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με δεξαμενές νερού που είτε διέθεταν είτε προμηθεύτηκαν» δηλώνει στη Voria.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, o δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης αναφέρει ότι οι διακοπές υδροδότησης σε Νέα Σκιώνη, Σίβηρη και Ποσείδι ήταν σποραδικές και οφείλονταν σε βλάβες και προσθέτει ότι στο Πευκοχώρι, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο ζήτημα, η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται ήδη από σήμερα ενώ το πρόβλημα παραμένει για σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε υψώματα.

Στερεύει ο υδροφόρος ορίζοντας στον δήμο Κασσάνδρας

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η υπερκατανάλωση αλλά και το γεγονός ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής σταδιακά στερεύει είναι οι δύο βασικές αιτίες της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί την περιοχή της Κασσάνδρας.

Πλέον, οι γεωτρήσεις έχουν φθάσει στα όριά τους με την ποσότητα νερού που αναλογεί σε κάθε κάτοικο, ειδικά το καλοκαίρι που τα χωριά γεμίζουν επισκέπτες και η θερμοκρασία ανεβαίνει, να είναι ελάχιστη.

Ο κ. Κυρίτσης δηλώνει πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης νερού πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και οι κάτοικοι αλλά και ο δήμος, ο οποίος, όπως τόνισε, θα πρέπει σύντομα να αλλάξει την όλη διαχείριση του νερού που κάνει.

Αναφορικά με τα μέτρα που σκέφτεται να εφαρμόσει άμεσα ο δήμος Κασσάνδρας, ο κ. Κυρίτσης επισημαίνει ότι θα κάνει επισταμένους ελέγχους για βλάβες στο δίκτυο αλλά και κλοπές νερού.

Προσθέτει επίσης ότι έχει ξεκινήσει ήδη μελέτες για νέες γεωτρήσεις στην περιοχή και διευκρινίζει ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κατασκευαστεί το φράγμα Χαβρία, από το οποίο προβλέπεται το 70% του νερού να πηγαίνει στην ύδρευση και το 30% στην άρδευση.

Εν τω μεταξύ, επεμβαίνοντας πυροσβεστικά, η δημοτική αρχή βγάζει στον δρόμο υδροφόρες οι οποίες μεταφέρουν νερό όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Γνωρίζοντας το πρόβλημα, αρκετοί κάτοικοι έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους, τοποθετώντας δεξαμενές ώστε να συγκεντρώνουν το νερό.

Άλλοι, ωστόσο παρά το μέγεθος του προβλήματος, καταναλώνουν αλόγιστα βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, τις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Μάλιστα, ο δήμαρχος απηύθυνε πριν από λίγο καιρό έκκληση προς τους δημότες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού στο ελάχιστο.

«Λόγω υπερκατανάλωσης νερού εν καιρώ υψηλών θερμοκρασιών με την ταυτόχρονη πτώση της στάθμης σε μεγάλο βαθμό γεωτρήσεων του Δήμου Κασσάνδρας, παρακαλείσθε όπως σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 του Κανονισμού Ύδρευσης Δήμου Κασσάνδρας, χρησιμοποιείτε το νερό αποκλειστικά και μόνο για ύδρευση και όχι για κατανάλωση αναγκών άρδευσης (πότισμα, πλύσιμο δρόμων, αυτοκινήτων κλπ). Σε περίπτωση διαπίστωσης άσκοπης χρήσης θα εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό για την επιβολή προστίμου και διακοπή υδροδότησης» ανέφερε σε ενημερωτικό φυλλάδιο που διένειμε ο δήμος σε κατοίκους και επισκέπτες.

Προβληματικές οι υποδομές στη Χαλκιδική

«Δεν αρκεί το νερό και δεν υπάρχει Plan B. Οι γεωτρήσεις στον δήμο Κασσάνδρας έχουν φθάσει τα 300 μέτρα και πλέον δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες για μεγαλύτερο βάθος ή για νέες γεωτρήσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα εάν δεν αποσυμφορηθεί η περιοχή με την αφαλάτωση να αποτελεί μονόδρομο και αυτή από το επόμενο καλοκαίρι» τονίζει με τη σειρά του ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, προβλήματα λειψυδρίας έχει και η νότια Σιθωνία καθώς και ο Πολύγυρος αλλά η κατάσταση εκεί είναι ελεγχόμενη καθώς είναι μικρότερη η κατανάλωση. Παράλληλα, το νερό δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα καθώς, όπως επισημαίνει, γενικότερα η κατάσταση με τις υποδομές στη Χαλκιδική είναι προβληματική και αποκαλύπτεται με την εκτόξευση της τουριστικής κίνησης εξαιτίας και των παράνομων ενοικιάσεων κατοικιών. «Όποια πόρτα και αν ανοίξεις, βρίσκεις μέσα κόσμο. Οι υποδομές δεν επαρκούν. Έχουμε υποστεί ήττα» δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας παράλληλα ότι θέμα είναι και πολιτικό. «Η Χαλκιδική είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να αποφασίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κοιτάξει το πρώτο άλογο της περιοχής, που είναι η Χαλκιδική με χρηματοδότηση και στρατηγική».

Φωτογραφία: 360sites