Skip to main content

Γιαννιτσά: Κάτοικοι ζητούν προαστιακό σιδηρόδρομο με Θεσσαλονίκη

Η μελέτη για τον προαστιακό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών έγινε πριν από 11 χρόνια ωστόσο παρά τις υποσχέσεις δεν προχώρησε.

Μπορεί να έχουν περάσει 11 χρόνια από την ένταξη της μελέτης σιδηροδρομικής σύνδεσης των Γιαννιτσών με τη Θεσσαλονίκη στο έργο της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας προαστιακού περιφερειακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, ωστόσο το έργο δεν φαίνεται ακόμα να μπαίνει στις ράγες.

Η μελέτη μάλιστα, από τον Μάιο του 2008 που εντάχθηκε στη γενική μελέτη, επικαιροποιήθηκε προ διετίας με τον τότε υπουργό Υποδομων Χρήστο Σπίρτζη να υπόσχεται τη χρηματοδότησή της στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο της Πέλλας έδωσαν την περαμένη Παρασκευή το παρών στο γραφείο του αντιπεριφερεριάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή όπου έγινε σύσκεψη για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.

Από τα μέλη της εν λόγω Πρωτοβουλίας ζητήθηκε να τεθεί προς συζήτηση η άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί να διεκδικούνται χρηματοδοτήσεις μόνο για το οδικό δίκτυο αλλά και για τηνς οριστική μελέτη για την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών.

Τονίσθηκε πως εκτός από την ασφαλή μετακίνηση προσώπων και εργαζόμενων από και προς τη Θεσσαλονίκη η σύνδεση αυτή  με τα τεράστια ανταποδοτικά οφέλη θα συμβάλλει και στην κυκλοφοριακή ανακούφιση της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η συγκεκριμένη σύνδεση μπορεί να αποτελέσει τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη, με τη Δυτική Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια  είναι φανερές οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγουν σε τοπικό αλλά και υπερτοπικό επίπεδο.

Ακόμη, με ορατές  πλέον τις δραματικές  συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιβάλλεται η προτεραιότητα σε έργα που συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών του διοξείδιου του άνθρακα , όπως ο σιδηρόδρομος.

Από την πλευρά του ο κ. Τζαμτζης, αναφερόμενος στην ευαισθησία και στο προσωπικό ενδιαφέρον που όπως είπε επέδειξε κατά τον παρελθόν και συνεχίζει να έχει για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης –Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, δεσμεύτηκε να γίνει άμεσα ξεχωριστή σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα.