Skip to main content

Γιουτίκας: Ο σταυρός των πολιτών, δέσμευση ευθύνης για μένα

Ο κ. Γιουτίκας μιλά για την πρώτη του θητεία στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε ως αντιπεριφερειάρχης, κ.α.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης δίνει στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Γιουτίκας.

Ο κ. Γιουτίκας μιλά για την πρώτη του θητεία στον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε ως αντιπεριφερειάρχης και τις δεσμέυσεις του για τους ψηφοφόρους.

Kύριε Γιουτίκα, η πενταετία που ολοκληρώνεται, ήταν η πρώτη θητεία συμμετοχής σας στον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αποτιμώντας την, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες όπου είστε ξανά  υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ήταν όπως την περιμένατε;  

Μπορώ να σας πω ότι δεν το μετάνιωσα και ότι είμαι ικανοποιημένος, καθώς και από τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου και ως Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τα   δυόμισι τελευταία  χρόνια, μου δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψω και να παρουσιάσω αποτελέσματα.  

Το 2014 ήμουν 38 ετών, ενεργός πολιτικός μηχανικός και οικογενειάρχης. Είχα δηλαδή μια σημαντική πορεία ζωής. Πίστευα όμως ότι είχα φρέσκιες ιδέες και ρεαλιστικές  προτάσεις  για μια σειρά προβλημάτων που  αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητα μας, που αν τις υλοποιούσα  θα μπορούσα να βοηθήσω να αλλάξουν πράγματα.

Ζήτησα τότε την ψήφο των συμπολιτών μας, υποσχόμενος ότι έχω όρεξη για δουλειά και με γενναιοδωρία  μου έδωσαν την ευκαιρία να τους αποδείξω τι μπορώ να κάνω. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι εκτός από την ευκαιρία που μου έδωσαν, μου ανέθεσαν και μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Αυτή η ευθύνη με ακολούθησε και καθόρισε όλα μου τα βήματα, όλες τις κινήσεις μου και τις αποφάσεις έως τώρα. Υπό αυτή την έννοια και μετά από ένα ουσιαστικό διάστημα ενασχόλησης με τη διοίκηση,  σίγουρα σήμερα νιώθω ακόμη πιο ώριμος.

Από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, πολλές από τις αποφάσεις που λάβατε είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα. Ποιες θεωρείτε ότι ήταν  οι πιο σημαντικές;

Μαζί με  τους συνεργάτες μου και το αξιόλογο οφείλω να πω, ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις σε μια σειρά από σοβαρά  περιβαλλοντικά προβλήματα, να αντιμετωπίσουμε παραλείψεις ή δυσλειτουργίες σε άλλα ζητήματα, να δώσουμε απαντήσεις που κάνουν την καθημερινότητα μας πιο εύκολη και να θέσουμε σε εφαρμογή πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο, που ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Όπως το ξεμπλοκάρισμα  του Ν. 4302 που «ανοίγει» σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες στη Θεσσαλονίκη στον τομέα των Logistics. Σημειώστε ότι περισσότερες από 100 εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ήδη σχετικό ενδιαφέρον.

Η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συντονίζει  επίσης τη μητροπολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση για την ενιαία ανάδειξη και την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από  το Αγγελοχώρι έως το Καλοχώρι. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και οι δήμοι κατά μήκος του Θερμαϊκού Κόλπου, αναγνωρίζουν ως leader σε αυτή την πολύ σοβαρή προσπάθεια  την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Προχωρούμε για να  σχεδιάσουμε αρχιτεκτονικά και να οργανώσουμε μια συνεχόμενη ζώνη αναψυχής στα 54 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που  με χώρους περιπάτου και όχι μόνο θα συνδέεται με όλα τα μνημεία και τα ιστορικά σημεία  της πόλης. Έτσι δημιουργούμε το σύγχρονο brand name  της  Θεσσαλονίκης, δίνουμε νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, στην τοπική οικονομία, συνδέουμε την πόλη με την ανατολική και τη δυτική πλευρά της, δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες και τους επισκέπτες να γνωρίσουν τους οικολογικούς παραδείσους του Δέλτα του Αξιού και της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου και φυσικά αποδίδουμε το παραλιακό μέτωπο, πιο λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο στους κατοίκους.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας μας  για τη Βιώσιμη  Αστική Ανάπτυξη και τη Βιώσιμη Αστική Μετακίνηση, προχωρούμε στην προμήθεια των πρώτων 14 ηλεκτρικών οχημάτων που θα ενταχθούν στο στόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και 20 διπλών φορτιστών.

Ήδη λειτουργεί ο πρώτος κοινόχρηστος σταθμός δωρεάν φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπροστά από το νέο κτήριο της Περιφέρειας στην περιοχή του λιμανιού, ενώ  ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε 2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε και οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος να ανανεώσουν τους στόλους των δικών τους οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Στον τομέα  του Περιβάλλοντος, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι αναθέτοντας στο ΑΠΘ ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα, εντοπίσαμε τις πηγές της δυσοσμίας, μετά από  τριάντα χρόνια ταλαιπωρίας των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα στο αρμόδιο ΥΠΕΝ και έχουμε εισηγηθεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Παράλληλα, δημιουργούμε ένα σύγχρονο δίκτυο μέτρησης των αέριων ρύπων. Αναβαθμίσαμε τις εγκαταστάσεις  του Σταθμού στο Κορδελιό, συνεχίζουμε  με τους Σταθμούς Μέτρησης στην Καλαμαριά, το Πανεπιστήμιο και την Αγίας Σοφίας. Με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ, προχωρούμε στη λειτουργία δύο νέων σταθμών στον δήμο Παύλου Μελά και στο νέο κτήριο της Περιφέρειας.

Επίσης, πετύχαμε την πλήρη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ, εξασφαλίζοντας ότι τα βιομηχανικά λύματα που παροχετεύονται στο Θερμαϊκό Κόλπο είναι επεξεργασμένα και καθαρά.

Πρόκειται για επιλογές που εκτός των άλλων, κάνουν καλύτερη και πιο άνετη τη ζωή μας στην πόλη. Βελτιώνουμε  την ποιότητα ζωής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύσαμε την πρώτη Πρότυπη Λαϊκή Αγορά στην οδό Καυταντζόγλου. Χωρίς τις ενοχλητικές γεννήτριες που προκαλούν τρομερή ηχορύπανση, με ομοιομορφία και τάξη, με σαφή διάκριση παραγωγών και επαγγελματιών, καθαριότητα και ποιοτικά προϊόντα.  Καταναλωτές και πωλητές «αγκάλιασαν»  την πρωτοβουλία μας αυτή και τώρα ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε άλλες δύο Πρότυπες Λαϊκές αγορές σε γειτονιές  της πόλης.

Έχουμε κάνει πολύ περισσότερα, υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Γι΄ αυτό ζητώ από τους πολίτες, εάν αναγνωρίζουν  στο πρόσωπό μου  έναν άνθρωπο που δουλεύει και καταφέρνει να ξεπερνά εμπόδια, δίνοντας ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις, να μου εμπιστευθούν ξανά ως υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη», τον ένα από τους τέσσερις σταυρούς τους  για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιες είναι αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις σας προς τους ψηφοφόρους;

Πρώτα απ’ όλα ότι θα συνεχίσω να δουλεύω με το ίδιο μεράκι και την ίδια μεθοδικότητα. Ότι θα επιμείνω σε όσα ξεκινήσαμε και βρίσκονται «στο μέσον της διαδρομής» για να τα ολοκληρώσουμε, όπως και  ότι θα αναζητήσω τις βέλτιστες λύσεις για το κοινό συμφέρον σε όσα δεν προλάβαμε έως τώρα. Ο σταυρός  των πολιτών, είναι δέσμευση ευθύνης  για μένα.

Όπως επίσης ότι θα επιμείνω στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας με όλους τους φορείς.

Ξέρετε, ο διάλογος και  η συνεργασία είναι «κλειδί» για την επιτυχία σε κάθε ζήτημα. Έως τώρα ήταν καθημερινή μου πρακτική στην Αντιπεριφέρεια. Καθιέρωσα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλους  τους φορείς και όλους τους δήμους. Κατέγραφα τις ανάγκες τους, άκουγα τις προτάσεις τους, άκουγαν τις δικές μου και μέσα από το διάλογο και με καλή πίστη καταλήγαμε στην επίλυση των θεμάτων.

Χρειαζόμαστε οραματικούς στόχους και πρακτικές απαντήσεις για να προχωρήσουμε. Εμείς και ξέρουμε και μπορούμε.