Skip to main content

H πρώτη συνάντηση Ελλάδας - πΓΔΜ για το «We cross borders»

Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση των τελωνειακών υπηρεσιών, των παρεχόμενων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις των δυο γειτονικών χωρών και της ΕΕ.

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση (Kick off meeting) μεταξύ των εταίρων που συμμετέχουν στο διασυνοριακό Έργο, με το ακρωνύμιο "We cross borders", στο οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, συμμετέχει ως Επικεφαλής εταίρος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, στο ξενοδοχείο Παρυφές στην Γουμένισσα της Π.Ε. Κιλκίς.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση των τελωνειακών υπηρεσιών, των παρεχόμενων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις των δυο γειτονικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, ενώ αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, που θα προκύψει από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο  χωρών.

Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα IPA Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2014-2020, με εταίρους, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δ/νση Τελωνείων  και το Υπουργείο Εσωτερικών της Π.Γ.Μ.Δ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.216.567,50 ευρώ, με συμμετοχή του Επικεφαλής εταίρου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης) στο ποσό των 711.714,40 ευρώ.

Το έργο θα διαρκέσει 24 μήνες  και θα πραγματοποιηθούν δράσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υποδομών των Συνοριακών Σταθμών των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, με επιγραμματική αναφορά όπως κάμερες αναγνώρισης πινακίδων, εποπτείας & ελέγχου, οθόνες κυκλοφορίας, κ. λ. π. , τα οποία επιλέχθηκαν με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα  έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν πλήρως το σκοπό του Έργου,  που είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών, της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων.

Η βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων τελωνιακών υπηρεσιών, στα σημεία διέλευσης Ευζώνων και Bogorodica, αναμένεται να φέρουν μια σειρά από οφέλη, όπως η ταχύτερη εξυπηρέτηση των διερχόμενων, τουριστική ασφάλεια, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και ελαχιστοποίηση του χρόνου προώθησης προϊόντων στα Τελωνεία. Ακόμη, αναμένεται αύξηση της διασυνοριακής κινητικότητας ατόμων και αγαθών, πρόληψη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.

Ο εκσυγχρονισμός των Συνοριακών Σταθμών θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των Τελωνείων και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στην περιοχή των συνόρων.

Τέλος, η συνεργασία Ελλάδας– Π.Γ.Δ.Μ. προβλέπεται να προσφέρει αποτελεσματικότερη εποπτεία και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.