Skip to main content

H πτώση της ιταλικής παραγωγής ευκαιρία για το ελληνικό ακτινίδιο

Με την παραγωγή του ακτινιδίου στην Ιταλία να έχει καθοδικές τάσεις, Ιταλοί και Βαλκάνιοι αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ατυποποίητα ακτινίδια

Σε αισιόδοξο κλίμα και με εποικοδομητικές προτάσεις συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ορισμένοι από τους πλέον ισχυρούς εξαγωγείς του ελληνικού ακτινιδίου από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, και συμφώνησαν ότι η ευκαιρία για το ελληνικό ακτινίδιο, μετά και την πτώση της παραγωγής στην Ιταλία η οποία λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά, είναι πραγματικά μεγάλη.

Το φρούτο-ηγέτης των ελληνικών εξαγωγών φρέσκων φρούτων δικαίωσε για μία ακόμη χρονιά τη φήμη του και δημιουργεί προοπτικές που – παρά τις προκλήσεις που πάντα θα υπάρχουν – δείχνουν ιδιαίτερα ευοίωνες.

Ο «θησαυρός» των Ελλήνων ακτινιδοπαραγωγών κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις ποσότητες παραγωγής και στην 4η θέση όσον αφορά τις ποσότητες που εξάγονται. Έχοντας λοιπόν αγγίξει την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ο κλάδος του ακτινιδίου έρχεται αντιμέτωπος με προκλήσεις και «απειλές».

Με την παραγωγή του ακτινιδίου στην Ιταλία να έχει καθοδικές τάσεις, Ιταλοί και Βαλκάνιοι αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ατυποποίητα, κατευθείαν από τον αγρό ακτινίδια - τα φρούτα αυτά δε φέρουν σημάνσεις και κατ’ επέκταση δεν πιστοποιούν την ποιότητά τους. Κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου με συστηματικούς ελέγχους καθώς συνεταιρισμοί και επιχειρηματίες κινδυνεύουν να χάσουν τη φήμη και την εμπιστοσύνη που χτίζουν τα τελευταία χρόνια με τους αγοραστές τους.

Αυτό και άλλα θέματα τέθηκαν στο εργαστήριο – στρόγγυλη τράπεζα με πρωταγωνιστικό ρόλο να κατέχει το υψίστης σημασίας θέμα για το άνοιγμα νέων αγορών μετά και τον αποκλεισμό από την αγορά της Ρωσίας. Η κ. Σταυρούλα Ιωαννίδου, στέλεχος της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, τοποθετήθηκε επί του θέματος ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών «ΝΕΣΠΑΡ» και «ΜΕΛΙΚΗ» καθώς και τις επιχειρήσεις «ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗ ΑΕ» και «ΚΟΛΙΟΣ» πως έχουν ήδη γίνει ενέργειες για την είσοδο των ελληνικών ακτινιδίων σε 12 χώρες εκτός Ε.Ε. και μεταξύ άλλων στην Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, την Ταϋλάνδη και την Κορέα.

Στη συζήτηση συμμετείχε ενεργά και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σωτήρης Μπάτος, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος, κ. Σπύρος Ιγνατιάδης με την εντεταλμένη σύμβουλος του φορέα, κα Βάσω Λούντζη καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη για συλλογική προσπάθεια οργάνωσης, στόχευσης και στρατηγικής προετοιμασίας, ειδικά στο οργανωμένο άνοιγμα νέων αγορών, αλλά και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου, με κυριότερες τις αλόγιστες φυτεύσεις των τελευταίων ετών και την διακίνηση φρούτων άνευ παραστατικών.

Το συγκεκριμένο workshop πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου CuTE: Cultivating the Taste of Europe το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος φρούτων και λαχανικών (Fruit Vegetables EUROPE – EUCOFEL), ξεκινά μια ιστορική εκστρατεία προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, για την περίοδο 2019-2021, στοχεύοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών της Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας και Ελλάδας. Πρόκειται να γίνει μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν στην πληροφόρηση των πολιτών αναφορικά με τα μοντέλα παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις παραμέτρους ποιότητας, ιχνηλασιμότητας, διατροφικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής αειφορίας.