Skip to main content

Η Έδεσσα με τα μάτια των ξένων: Ο τρόπος ζωής και οι ωραίες γυναίκες

Η ιστορία και η καθημερινότητα της Έδεσσας στους αιώνες στο βιβλίο «Με τα μάτια των ξένων-Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα, 1328-1912»

Η εικόνας της Έδεσσας μέσα από τα μάτια των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν τη Μακεδονία από το 1328 έως το 1912 σκιαγραφήθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Με τα μάτια των ξένων -Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα, 1328-1912» που πραγματοποιήθηκε σ το χθες το απόγευμα.

Το βιβλίο εξέδωσε πρόσφατα ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος της Έδεσσας, «Μέγας Αλέξανδρος».

«Η Έδεσσα είχε μια αδιάλειπτη παρουσία σε όλους τους αιώνες», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Χατζηπέγιου προσθέτοντας πως η συνεχής αυτή παρουσία έγινε κάποιες φορές και η αιτία να καταστραφούν σημεία αναφοράς της πόλης, όπως τα τείχη τα οποία δεν υπάρχουν πια αλλά βρίσκονται στις περιγραφές κάποιων περιηγητών.

Οι περιηγητές, οι διηγήσεις των οποίων συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο, ήταν άλλοτε ενεργοί ταξιδιώτες, και άλλοτε όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηπέγιου, κατάσκοποι των τότε Μεγάλων Δυνάμεων που επιθυμούσαν να μάθουν τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα βιβλίο αναφοράς», υπογράμμισε από πλευράς του ο Δρ. Οικονομικής Ιστορίας και Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Χεκίμογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιγραφές των περιηγητών προσφέρουν νέες πληροφορίες αλλά βοηθούν στο να διασταυρώσουμε τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες.

Ο τρόπος ζωής και οι λυγερόκορμες γυναίκες

Περιγράφοντας τη ζωή στην Έδεσσα, οι περιηγητές έκαναν λόγο-όπως είπε η φιλόλογος Αποστολία Μαλαδάκη- για κατοίκους που ήταν διάσημοι για τον τρόπο ζωής τους. «Τους αρέσει να βλέπουν και να να τους βλέπουν», σημειώνει ενας εκ των περιηγητών ενώ άλλοι αναφέρουν πως κάθε μέρα διασκεδάζουν.

Οι περιηγητές μιλούν και για τις γυναίκες χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «λυγερόκορμες» ενώ σημειώνουν πως πολλοί προύχοντες τις έχουν διαλέξει για συζύγους. Στις περιγραφές αναφέρονται και αρχαιότητες που δεν έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί αλλά και σημεία αναφοράς, όπως τα τείχη.

Τέλος, ο ποιητής Θοδωρής Σαρηγκιόλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέλαβε για την έκδοση του βιβλίου ο σύλλογος αλλά και νέοι της Έδεσσας και ευχαρίστησε έναν έναν ξεχωριστά.