Skip to main content

Χαλκιδική:Ένας Ξανθιώτης βρήκε τον παράδεισο των μυδιών στην Ολυμπιάδα

Η «Μύδια Αναστασίου» είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και καλλιέργειας μυδιών στη Χαλκιδική, δημιούργημα ενός ιχθυολόγου από την Ξάνθη.

Τα κρυστάλλινα νερά της Ολυμπιάδας τον μάγεψαν. Όταν μάλιστα αντιλήφθηκε την ποιότητα των μυδιών της περιοχής, δεν μπορούσε παρά να κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να την αναδείξει και να την «συστήσει» και στον υπόλοιπο κόσμο. Κάπως έτσι ο ιχθυολόγος Βασίλης Αναστασίου δημιούργησε την «Μύδια Αναστασίου», τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και καλλιέργειας μυδιών στη Χαλκιδική.

Αν και Ξανθιώτης, αγάπησε την Ολυμπιάδα και θέλησε να επενδύσει εκεί. Ξεκινώντας από… μισό, στην κυριολεξία, μυδοτροφείο το 1999, έφτασε να διαθέτει σήμερα τέσσερις μεγάλες μονάδες μυδοκαλλιέργειας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας, με την παραγωγή της εταιρείας του να κυμαίνεται μεταξύ 120 και 150 τόνων ετησίως. Μάλιστα, η «Μύδια Αναστασίου» είναι η μόνη επιχείρηση του κλάδου στην περιοχή που διαθέτει Κέντρο Αποστολής Οστράκων και Αποκελυφωτήριο Μυδιών. Σήμερα η εταιρεία, στην οποία έχει μπει και η δεύτερη γενιά, τροφοδοτεί τον ελληνικό κλάδο εστίασης, προσθέτοντας πόντους στη φήμη της Ολυμπιάδας.



Πήγε για δουλειά και αγάπησε τα μύδια

Ο Βασίλης Αναστασίου βρέθηκε το 1999 στην Ολυμπιάδα για δουλειά και έμεινε. Βλέποντας πως η περιοχή ήταν ένας πραγματικός παράδεισος μυδιών, αφού η καθαρότητα των νερών της έκανε τα μύδια ξεχωριστά, αποφάσισε να ξεκινήσει τις δικές του μυδοκαλλιέργειες, ορμώμενος από μια πλούσια, επιστημονική βάση. Αρχικά όλη η διαδικασία μετά τη εξαγωγή των μυδιών γινόταν σε μικρά κιόσκια, το 2010 όμως η εταιρεία δημιούργησε το Κέντρο Αποστολής Οστράκων και Αποκελυφωτήριο Μυδιών, ώστε μέσω της κατασκευής σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και συσκευασίας οστράκων να πάει ένα βήμα παραπέρα. Εκεί τα μύδια, όπως επίσης και άλλα όστρακα, περνούν από επεξεργασία, επιλέγονται ένα προς ένα και τυποποιούνται.



Τα τελευταία χρόνια στην επιχείρηση μπήκε και ο Δημήτρης Αναστασίου, γιος του Βασίλη Αναστασίου. Αν και ξεκίνησε σπουδές μηχανολόγου μηχανικού, πάντα ήξερε πως η ζωή του θα συνδεόταν άρρηκτα με τα μύδια. Άλλωστε, όλα τα καλοκαίρια του ως παιδί βοηθούσε τον πατέρα του στις μυδοκαλλιέργειες, οπότε το μέλλον του ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο.

Ο γιος του Βασίλη Αναστασίου, Δημήτρης μεγάλωσε στις μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας


Όπως λέει στη Voria.gr, τα μύδια των μυδοκαλλιεργειών είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, αφού δεν γίνεται καμία χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης παρέμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους. Άλλωστε, τρέφονται αποκλειστικά από το θαλασσινό νερό, το οποίο φιλτράρουνε συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι το μύδι φιλτράρει ένα λίτρο νερό την ώρα. «Η Ολυμπιάδα φημιζόταν από παλιά για την ποιότητα των μυδιών της, δεν υπήρχαν όμως σοβαρές μονάδες που να ασχοληθούν πιο επαγγελματικά με την μυδοκαλλιέργεια» σημειώνει ο Δημήτρης Αναστασίου. Εξηγεί δε πως στην εταιρεία τηρούνται σχολαστικά οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή, μεταφορά, συσκευασία και διάθεση των μυδιών, που είναι ένα ευπαθές προϊόν, ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει με ασφάλεια τα μύδια της Ολυμπιάδας. Η «Μύδια Αναστασίου» διαθέτει τα μύδια με κέλυφος σε συσκευασίες διχτυού και τα αποκελυφωμένα μύδια σε συσκευασίες πλαστικών δοχείων.

Τα μύδια όμως έχουν και τα μυστικά τους. Έτσι, μπορεί η καθαρότητα των νερών της Ολυμπιάδας να αποτελεί εγγύηση για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα των μυδιών της εταιρείας, όμως η υψηλή αλατότητα της θάλασσας στην περιοχή έχει ως συνέπεια να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνουν εμπορεύσιμα. Έτσι όταν σε άλλες μυδοπαραγωγούς περιοχές χρειάζονται 12 μήνες, στην Ολυμπιάδα μπορεί να απαιτηθούν από 18 έως 24 μήνες.

«Γι΄ αυτό συνήθως οι μυδοκαλλιέργειες αναπτύσσονται σε εκβολές ποταμών, αφού όσο πιο γλυκό είναι το νερό τόσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία» λέει ο Δημήτρης Αναστασίου, εξηγώντας πως οι βροχές είναι σύμμαχος των μυδιών, καθώς μειώνουν την αλατότητα της θάλασσας και τα βοηθούν να μεγαλώσουν.