Skip to main content

Η Γερμανία ολιγώρησε στην καταπολέμηση της Μαφίας

Η δημοσιογράφος Πέτρα Ρέσκι επιρρίπτει στους Γερμανούς πολιτικούς ολιγωρία. Προτείνει να αλλάξει η νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια των μεγάλων εφόδων της αστυνομίας εναντίον της Μαφίας χθες Τετάρτη συνελήφθησαν 14 άνθρωποι στη Γερμανία. Για τους έξι από αυτούς είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος στο Βισμπάντεν. Κατά τη διάρκεια των εφόδων κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά καθώς και αυτοκίνητα που εικάζεται ότι προορίζονταν για την μεταφορά ναρκωτικών.

Ο Πέτερ Χέντζλερ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος, δήλωσε χθες αργά το απόγευμα ότι μόνο στη Γερμανία διενεργούνται έρευνες εναντίον 47 ατόμων τα οποία φέρονται ότι ήταν συνεργοί της ιταλικής Ντραγκέτα. Συνολικά 440 αστυνομικοί πήραν μέρος στις εφόδους κατά της Μαφίας στη Γερμανία, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Βαυαρίας

Πόσο μεγάλο όμως είναι πραγματικά το πρόβλημα της Μαφίας στη Γερμανία; Η Πέτρα Ρέσκι, δημοσιογράφος και συγγραφέας που ζει στην Ιταλία έχει γράψει πολλά βιβλία για το θέμα. Όσον αφορά το θέμα της εξάπλωσης της Μαφίας στη Γερμανία απαντά:

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο εδώ και 40 χρόνια. Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι η Γερμανία έχει πέσει σε ένα βαθύ λήθαργο από τον οποίο ξυπνάει μόνο κάπου-κάπου, όπως για παράδειγμα τώρα με αυτό το μεγάλο χτύπημα εναντίον της Μαφίας. Ωστόσο όσον αφορά τα νομικά κενά που υπάρχουν και εκμεταλλεύεται η Μαφία, δεν αλλάζει τίποτα».

Καλύτερη πληροφόρηση στην Ιταλία

Η Πέτρα Ρέσκι εξηγεί πως η Μαφία επιλέγει την Γερμανία διότι είναι σχεδόν η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου η οικονομία πραγματικά ανθεί. Για παράδειγμα στον οικοδομικό τομέα. Δηλώνει επίσης πως η Ντραγκέτα έχει τα πλοκάμια της σε πολλές χώρες και σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι μόνο, και στηρίζεται στους δεσμούς αίματος των μελών καθώς αυτό κάνει δύσκολη την προδοσία. Επικρίνει τους Γερμανούς πολιτικούς για ολιγωρία 40 χρόνων και τονίζει πως δεν άκουσε ποτέ κανέναν να λέει τη λέξη «Μαφία» ενώ πρακτικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την νομοθεσία:

«Μιλάω κυρίως για τη νομοθεσία που αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αστυνομία είναι τα ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία και το βάρος της απόδειξης. Σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου ο επενδυτής πρέπει να αποδείξει ότι τα χρήματα προέρχονται από καθαρές πηγές, στη Γερμανία η αστυνομία πρέπει να αποδείξει ότι τα χρήματα δεν προέρχονται από καθαρές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία πρέπει να πάρει την άδεια από την Εισαγγελία για να προχωρήσει σε έρευνες. Η υποψία λοιπόν δεν αρκεί. Αυτό φυσικά είναι ένα είδος πρόσκλησης. Αυτό πιστεύει κάθε Εισαγγελία στην Ιταλία που διεξάγει έρευνες κατά της Μαφίας».

Τέλος, η Πέτρα Ρέσκι δηλώνει πως στην Ιταλία υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πληροφόρηση γύρω από τη δράση της Μαφίας σε σύγκριση με τη Γερμανία και αυτό γιατί οι περισσότερες έρευνες στη Γερμανία καταλήγουν στα δικαστήρια με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και οι δίκες κατά κανόνα χάνονται.

Κρίστοφ Χάσελμπαχ (DW) / DPA/

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle