Skip to main content

Αχτσιόγλου: Μέχρι 31 Μαΐου η πληρωμή των εργαζομένων της Καπνικής

Η Καπνική Μιχαηλίδης εκχωρεί στους εργαζόμενους την απαίτηση για τα χρήματα που θα καταβάλει ξένη εταιρεία κατά την αγορά των καπνικών προϊόντων.

Ιδιωτικά συμφωνητικά με τους εργαζομένους της έχει συνάψει η επιχείρηση «Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ» στο Πολύκαστρο Κιλκίς με τα οποία εκχωρείται η απαίτηση που έχει η επιχείρηση απέναντι σε τρίτους, αγοραστές των προϊόντων της, τα οποία θα εξάγει άμεσα μόλις αρθεί η παρακράτηση των εμπορευμάτων της που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις αποθήκες της Ανώνυμης Εταιρείας Γενικών Αποθηκών Ελλάδος(ΠΑΕΓΑΕ), η οποία είναι 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας(Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η επιχείρηση έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και πέντε μήνες και οφείλει στον κάθε ένα, περίπου 5.000 ευρώ, ποσό, το οποίο, σύμφωνα με τα συμφωνητικά, αναμένεται να το λάβουν μέχρι 31 Μαΐου.

Αυτό γνωστοποίησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή για την καταβολή των δεδουλευμένων στους καπνοπαραγωγούς και εργαζόμενους της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργό, «τα ιδιωτικά αυτά συμφωνητικά κατ’ αρχήν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει χρέος, λέει, δηλαδή, η επιχείρηση ότι όντως οφείλει τόσα χρήματα στον κάθε εργαζόμενο -είναι περίπου 5.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο- λέει ότι τους εκχωρεί την απαίτηση για τα χρήματα που θα καταβάλει η ξένη εταιρεία κατά την αγορά των καπνικών προϊόντων, το οποίο θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα, λέει ότι μέχρι 31 Μαΐου θα έχουν καταβληθεί αυτά και λέει ότι σε κάθε περίπτωση, μέχρι οι εργαζόμενοι να εισπράξουν τις αποδοχές που τους οφείλονται, δεν αποσβένεται η απαίτηση των εργαζομένων για τον μισθό».

Η αρμόδια υπουργός ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία δεν έχει σταθεί αδιάφορη σε σχέση με το τι συμβαίνει με τις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση.

Όπως ανέφερε η υπουργός στη Βουλή, «από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει αυτά τα συμφωνητικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε αν όντως θα καταβληθούν μέχρι τις 31 Μαΐου οι αποδοχές, όπως έχει δεσμευτεί η επιχείρηση. Και θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης».

Η κ. Αχτσιόγλου γνωστοποίησε ότι το αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Κιλκίς έκανε πρώτη φορά έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης τον Ιούνιο του 2016.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η μη καταβολή δεδουλευμένων σε 310 εργαζόμενους για τρεις μήνες, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Το συνολικό ποσό άγγιζε τις 500.000 ευρώ. Η Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατέθεσε μήνυση κατά της επιχείρησης, κατά του εργοδότη. Ο εργοδότης κατέβαλλε τα οφειλόμενα ποσά και στη συνέχεια έτυχε αθωωτικής απόφασης.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποιεί δεύτερο έλεγχο τον Ιανουάριο του 2017 και βρίσκει ξανά ότι υπάρχουν δεδουλευμένες αποδοχές που δεν έχουν καταβληθεί σε διακόσιους είκοσι εργαζόμενους για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2016 και το επίδομα αδείας του 2016. Το συνολικό οφειλόμενο ποσό είναι 509.000 ευρώ. Και πάλι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με την υπουργό, υποβάλλει μήνυση.

Γίνεται τρίτος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τον Μάρτιο του 2017, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα σε 300 εργαζόμενους για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο καθώς και οι αναλογίες αδειών και επιδομάτων αδείας εποχικού προσωπικού για τους ίδιους μήνες. Το συνολικό ποσό ήταν 300.000 ευρώ. Και πάλι καταθέτει μήνυση το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

«Η Επιθεώρηση Εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας έχει κάνει αυτά που μπορεί με τα μέσα που διαθέτει. Είναι προφανές ότι η επιχείρηση έχει μια τακτική μη καταβολής των δεδουλευμένων. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Υπουργείο εξαντλεί όλα τα μέσα που διαθέτει», σημείωσε η υπουργός.